Nieuws Marketing

Bakker Van Beckhoven plukt vruchten van Heel Holland Bakt

Het programma 'Heel Holland Bakt' maakt hem tot een bekende Nederlander. Daar plukt Robèrt van Beckhoven de vruchten van. Zijn zaak bij de KVL trekt mensen die hem aan het werk willen zien. Even met de bakker op de foto.

JOOST GOUTZIERS | Foto: sander verhoeven/beeld werkt 22 maart 2017

140317 Robrt Van Beckhoven Oisterwijk08

Hij wist het 30 jaar geleden al: 'ik wil als bakker zichtbaar zijn, ik zal niet sterven binnen de muren van mijn bakkerij'. Dat is hem gelukt. Boulanger en meester patissier Robèrt van Beckhoven (55) is een celebrity, zoals sterrenkok Cas Spijkers ook ooit was. De Oisterwijkse bakker is jurylid bij Heel Holland Bakt, CupCakeCup en met Brood had hij een eigen tv-programma bij Omroep MAX. De volgende stap: de merknaam Bij Robèrt. Hij werkt aan een lijn met eigen bakproducten, eigen jam, pasta's als zijn hazelnootpasta, en straks zijn eigen kroketten en pasteitjes.

De bakkerij

Zijn vader had een bakkerij aan de Stationsstraat in Oisterwijk. Brood en gebak. Pa bakte 's nachts bij de ovens en zijn ma verkocht in de winkel. Ze zagen elkaar bij wijze van spreken alleen 's morgens vroeg op de trap. Toen Robèrt de zaak overnam, was het hem duidelijk dat hij het anders wilde. Meer in de spotlight en overdag bakken. Niet midden in de nacht. Hard werken en een goed netwerk deden wonderen. Zo kon het gebeuren dat hij vorig jaar de rol van bakker speelde in het spektakel The Passion.

Robèrt had een bakkerszaak aan de Lind, sloot die ook weer en ging patisserie maken op het bedrijventerrein Oisterwijk. Nu zit hij met zijn winkel, bakkerij, patisserie en zijn chocolaterie in een oude fabriek bij de voormalige leer- fabriek KVL. Loop maar mee, zegt hij. Wat hij wil vertellen, moet je zien.

50 werknemers

,,De winkel is klein, daar liggen mijn eigen producten. De bakkerij is groot, met een glazen wand. Mensen kunnen zien hoe we aan het werk zijn, hoe we deeg kneden, laten rijzen en de broden bakken." Het bedrijf heeft 50 werknemers. Hij werkt nu waar hij als tiener vakantiewerk deed. Ooit hing hij bij de KVL huiden op en maakte looivaten schoon. Hij loopt door zijn bedrijf en praat met klanten en passanten. Hij gaat met ze op de foto en strooit met vriendelijke woorden. ,,Oh, zijn jullie vriendinnen?", zegt hij tegen moeder en dochter. De bakker is een charmeur, dat zal hij niet ontkennen. Even later geeft hij uitvoerig uitleg over het bakken van abdijbrood. ,,Deeg is een spel van bloem en water." Die zin ligt op het puntje van zijn tong.

Geen windeieren

Hij concentreerde zich jaren op patisserie en dat legde hem geen windeieren. Een opdracht van 80.000 petitfours voor een bank, zijn gebak bij de Efteling en op Schiphol. 'Je moet groter denken', adviseerde een kennis hem. 'Oisterwijk is te klein voor jou'. Hij behaalde titels bij het wereldkampioenschap patisserie en zette zijn schouders onder het Nederlandse patisserieteam. ,,Ik haalde gouden titels per onderdeel. Vergelijk het met schaatsen. Ik werd geen allroundkampioen, maar haalde eerste prijzen per afstand."

TV-wereld

Hij hielp de Tilburgse kok Rudolph van Veen, die 24Kitchen presenteerde, en rolde de tv- wereld in. ,, Ik geef les en een van mijn cursisten zei: ken je The Great British Bake Off, dat is iets voor jou. Toen ik gevraagd werd voor een gesprek bij Heel Holland Bakt, kende ik de Britse versie al. Ik was vanaf de eerste seconde bij het programma betrokken, we beginnen nu aan het vijfde seizoen.''

,,Voor Brood zijn wij, mijn partner Pirjo en ik, zelf met dat idee naar Omroep MAX gestapt. Een programma met alleen recepten vonden ze niet zo interessant, maar op reis, naar Frankrijk, Duitsland, om daar bakkers en hun specialiteiten op te zoeken, wel. Ik krijg nu brieven en video's over brood bakken in Rusland en Iran. Een vervolg zou kunnen. Doe ik graag."

Winkel

Waar kunnen we producten van die bekende bakker en patissier kopen? Die vraag kreeg hij vaker. Het inspireerde hem tot zijn winkel en bakkerij bij de KVL. ,,Op het bedrijventerrein was ik onzichtbaar, juist wat ik niet wilde. We maken hier niet alleen broden, worstenbrood en gebak. Maar ook confiture, pasta's als hazelnootpasta en in de chocolaterie werken we met een melange die we uit Colombia halen. Er komen ook eigen pasteitjes, kroketten en salades." Een eigen limonade zit in de pijplijn, want ook diksap is van oorsprong een bakkersproduct. Die kroketten en pasteitjes komen op het menu van bij Kafee van Leer, de horeca bij de KVL, die hij en zijn partner Pirjo exploiteren.

Robèrt van Beckhoven geeft al jaren les aan thuisbakkers, op vrijgezellenfeesten, eigenlijk gewoon aan iedereen die goed wil leren bakken. Wat begon op een zolder is uitgegroeid tot een eigen school. Boven zijn bakkerij bij de KVL is een verdieping met twaalf professionele keukens en docenten. Daar krijgen thuisbakkers les. ,,De voorrondes van Heel Holland Bakt zijn ook hier. Deelnemers bakken hier en we selecteren de kandidaten voor de tv-opnamen."