Nieuws Marketing

Bar dicht en bassets fokken

Kay Scholten | Foto: Theo Kock 5 januari 2016

Steenderenkroeg1065

Na twintig jaar nemen Mario en Jeanine Groothedde dinsdag afscheid van hun café. Een ander leven wacht.

Als het aan hem had gelegen, had hij nog tot zijn pensioen achter de bar gestaan. Maar de liefde voor Jeanine is sterker. Want Mario Groothedde, uitbater van café De Seven Steenen in Steenderen, weet dat zijn vrouw Jeanine helemaal klaar is met het horecaleven. Toen na vijf jaar eindelijk een serieuze koper in beeld kwam, besloten ze het pand in hartje Steenderen van de hand te doen. Ze storten zich op hun andere grote passie, waar lang niet iedere klant weet van heeft: honden.

"Iedere ochtend loop ik met de honden op de Posbank", zegt Jeanine, nu nog zittend in de keuken van het café, waarvan ze vandaag afscheid nemen.

Hondentrimsalon"Dan kon ik tot rust komen voordat ik in het café aan de slag ging. Daarnaast heb ik sinds drie jaar een eigen hondentrimsalon. Mario weet het nog niet, maar ik ga vanaf januari ook een cursus katten trimmen doen." Mario kijkt zijn vrouw verbaasd aan, maar weet dat haar hart bij de dieren ligt. Hij heeft het moeilijker met het afscheid als kroegbaas. "Ik vind het heerlijk om in de keuken en achter de bar te staan. Nee, ik zou de zaak nooit hebben verkocht als ik alleen de keuze had", vertelt hij in een interview met De Gelderlander.

Op sterven na doodMario (59) en Jeanine (54) woonden in 1996 in Zevenaar toen hun oog viel op het pand in Steenderen. Beiden hadden wat horeca-ervaring en dit was dé kans om voor zichzelf te beginnen. Ze waren al ver met plannen voor Het Witte Paard in Zieuwent, maar het werd uiteindelijk Steenderen. "Een lang niet zo mooi pand, maar wel veel goedkoper. Toen we hier kwamen, was het café op sterven na dood", weet Mario nog. "We zijn bewust meteen het verenigingsleven gaan sponsoren om een beetje binding te krijgen."

SV SteenderenMario werd zelfs supporter van SV Steenderen, en een fanatieke. "Ik stond vaak achter de goal en kon zo het veld in vliegen bij bepaalde situaties. Als er gevoetbald werd, deed ik het café gewoon dicht. Later, met al die eredivisiewedstrijden die live werden uitgezonden, kon dat niet meer. De kroeg zat dan vol."

De Seven Steenen werd het café waar meerdere voetbalgeneraties opgroeiden. "Geweldig hoe vriendengroepen zich hier hebben ontwikkeld en hoe men met elkaar omgaat. Ook bij moeilijke momenten, zoals een overlijden. Het vijfde elftal van Basteom (de fusieclub die ontstond uit SV Steenderen en Baakse Boys, KS) komt hier nog steeds iedere zondag vóór de wedstrijd een bakje koffie drinken. "Soms hadden ze 's nachts net zo goed kunnen blijven zitten..."

Deal afgeketstDe Seven Steenen leek in 2012 al verkocht te worden, maar op het laatst ketste de deal af. Onlangs kwam er toch witte rook: de keten Big Bread opent er in februari de deuren. De kroeg blijft intact, de bijbehorende cafetaria wordt flink uitgebreid. Mario en Jeanine zullen nog wel sporadisch bijspringen, bijvoorbeeld tijdens de kermis, waar ze ook warme herinneringen aan hebben. Mario: "De kermissen waren voor ons de krenten in de pap."

Het roer gaat ook in een ander opzicht om. Na bijna twintig jaar verlaten ze Steenderen en gaan ze in Baak wonen. Daar is genoeg ruimte voor hun honden, basset hounds, waar ze ook mee fokken.

Het is de start van een compleet ander en een meer onzeker leven. Mario zit na vandaag, hun laatste officiële dag als uitbaters, zonder werk. "Met mijn 59 jaar zal ik niet meer in loondienst komen, dus eigenlijk kan ik alleen nog maar voor mezelf beginnen. Ik hou me eerst bezig met het fokken van bassets. Er komt vast wel weer wat op mijn pad."