Nieuws Marketing

Bierbrouwerij De Bombazijn Oldenzaal krijgt gerst van 'eigen' grond

Op de vruchtbare esgrond aan de Lemselosestraat tussen Oldenzaal en Weerselo groeit voor het eerst sinds vele jaren, misschien eeuwen, weer speciale gerst.

Van onze redactie 30 mei 2016

Bier mout stock1065

Brouwgerst om precies te zijn, bedoeld voor de brouwerij-in-oprichting De Bombazijn, in hartje Oldenzaal. Het is een win-winsituatie voor zowel landbouwer Marcel Lansink als voor de Stichting Oldenzaalse Stadstuinen (SOS), als initiatiefnemer van de brouwerij. "Als landbouwer met mijn totale oppervlak aan akkergrond ben ik verplicht om voor de verscheidenheid minimaal drie verschillende gewassen te telen. Het verzoek van De Bombazijn om brouwgerst te verbouwen past daar mooi in", zegt Lansink.

ForFarmersVoor de brouwerij past dit experiment goed bij één van de eigen doelstellingen, namelijk om de relatie tussen het platteland en de vestingstad, zoals die in vroeger eeuwen bestond, weer een impuls te geven. SOS heeft zaadleverancier ForFarmers bereid gevonden om het project te ondersteunen in de vorm van het leveren van de zaden en advies bij het onderhouden van de akker en het oogsten. Voor zowel de boer en de brouwer als ForFarmers-adviseur Paul Hannink is het een experiment.

HistorischNaar verwachting in augustus kan de brouwgerst worden geoogst. Vooralsnog wordt gehoopt op zo'n 6000 kilo. Het gedorste graan gaat vervolgens naar een mouterij. Op de akker hebben ForFarmers en De Bombazijn een bord gezet met een verwijzing naar het historische karakter van dit initiatief.