Nieuws Marketing
Boeren promoten platteland met bloemenranden
Nog nooit was het Dordtse buitengebied zo kleurrijk. Dordtse boeren hebben liefst 5,7 hectare akkerrand ingezaaid met achttien soorten bloemen. Die staan nu volop in bloei, zo schrijft het AD.

Boer Jan Willemsens van de agrarische natuurvereniging Boer en Groen kan een beetje trots niet verhullen: de bloemranden zijn een enorm succes. Had hij gehoopt op zo'n vier hectare bloemrand verspreid over het Eiland van Dordrecht, de belangstelling van zijn collega's was veel groter. Vooral langs wegen en fietspaden bloeien klaproos en korenbloem, maar ook duizendguldenkruid, lupine, chrysanten, drakenkoppen en meisjesogen tieren welig. Daartussen barst het van de insecten. Sluipwespen, hommels en lieveheersbeestjes vinden dat een paradijs.
Met hun akkerranden haken de boeren in op een Europees project om de soortenrijkdom in de natuur te vergroten. Behalve Brussel geven ook de provincie, het waterschap en de gemeente daar subsidie voor.
PromotieVoor de boeren is het promotie van het platteland het belangrijkste argument, vertelt Willemsens. Juist daarom hebben ze vooral ook voor plekken langs wegen gekozen. Daar kan de stadsmens er al wandelend en fietsend volop van genieten. Die stadsmensen doen dat ook volop, weet hij. Bij het fietspad langs de Nieuwe Merwedeweg zijn ze er zelfs zo blij, dat de meeste bloemen weggeplukt zijn. ,,Dat zien we maar als blijk van waardering'', zegt Willemsens lachend.
Behalve soortenrijkdom biedt de bloemenpracht meer voordelen. Zo worden er in de randen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die zijn ook minder nodig, want de insecten uit de bloemen doen aan biologische bestrijding. Zo eten sluipwespen en lieveheersbeestjes zich vol met bladluis.
Niet alleen kan de boer daardoor toe met minder bestrijdingsmiddelen, er wordt ook minder dicht bij sloten gespoten. Daardoor komt minder gewasbeschermingsmiddel in de sloten terecht. Dat is voor het waterschap reden om mee te betalen.
GewassenWillemsens verwacht niet dat de gewassen schade ondervinden door de wildgroei aan bloemen: ,,Als we volgend jaar op andere plekken zaaien, kunnen we onkruid verwijderen op de plekken waar nu bloemen staan.''
Verdergaande plannen met de akkerranden hebben de boeren nog niet, in tegenstelling tot hun collega's in de Hoeksche Waard, die bijvoorbeeld ook wandelpaden hebben aangelegd. ,,Onze bloemen zijn zo geplant dat de mensen er toch wel langs kunnen lopen.''