Nieuws Marketing

Boerenkool is booming in Amerika

Boerenkool is hip aan de andere kant van de oceaan. Amerikaanse foodbloggers hebben de heilzame werking ontdekt van onze ouderwetse stamppotgroente. Natuurlijk wordt ook in Amerika boerenkool geteeld, maar het aanbod vanuit Amerika staat niet in verhouding tot de huidige vraag. Volop kansen dus voor bedrijven die boerenkool exporteren. Voor Ardo in Zundert bijvoorbeeld.

Annelies Wijnen | Foto: Willem Paterik 19 oktober 2016

Boerenkool 1

Wie: Rob Teunissen (46)Wat: boerenkoolVan: Ardo in ZundertOmzet: > 100 miljoen euroOver: Amerika

Explosieve groei

Algemeen directeur Rob Teunissen: "We hebben vanuit Amerika in een korte periode een explosieve groei gezien van de vraag naar boerenkool. En dat allemaal vanwege een andere toepassing van een bestaand product." Boerenkool wordt veel gebruikt in smoothies en shakes, maar ook in maaltijdsalades. Erg gezond, vanwege de aanwezigheid van vitamine C, antioxidanten en aminozuren.

Foodbloggers

"Vroeger werd boerenkool alleen verwerkt in de stamppot, omdat niet iedereen de wat bittere smaak lekker vond. Het was een wintergroente die eigenlijk alleen werd gegeten in Denemarken, Duitsland en Nederland." Dankzij de opkomst van het internet is de informatie over boerenkool nu wereldwijd toegankelijk. Toen populaire foodbloggers, met duizenden volgers, boerenkool begonnen aan te prijzen en te verwerken in hun recepten, steeg de vraag direct en werd een nieuwe afzetmarkt aangeboord. Zowel de omzet als het areaal is de afgelopen jaren verdubbeld.

Korte responstijd

De komende jaren verwacht het bedrijf nog verder te kunnen groeien. "Alles moet snel gaan bij Amerikanen. Ze werken met een korte responstijd. Als we in Amerika zijn, proberen we zoveel mogelijk ter plekke mensen te spreken en zaken voor te bereiden en te regelen. Terug in Nederland kunnen we dan direct monsters opsturen en aan de slag gaan met de offerteaanvragen en ga zo maar door. Gelukkig hebben we korte lijnen met ons verkoopkantoor in Amerika."

Eerste vorst

Boerenkool wordt geteeld in de zomer met een nateelt in het najaar. Vroeger werd gewacht met oogsten tot de eerste vorst over de teelt heen was gegaan. "Dat was omwille van de smaak." Lachend: "Nu regelen wij de vorst zelf in de fabriek." Voor de fabriek is het belangrijk ook in de zomer te blijven draaien. "Daar leent deze teelt zich goed voor. Boerenkool is een sterk gewas. De groente komt vers van het land na een minimale transporttijd de fabriek in en is binnen vier uur na de oogst ingevroren. Verser kun je groente niet hebben."

Tips van de exporteur

Heel Amerika eet boerenkool uit Zundert sinds de foodbloggers de groente hebben ontdekt.

1 Diepvries

De afstand tussen woningen en supermarkten is in Amerika een stuk groter dan bij ons. Amerikanen grijpen daarom sneller naar diepvriesgroenten en -fruit. Ook grootverpakkingen zijn om die reden in de retail zeer populair.

2 Eisen

Op het gebied van voedselveiligheid zijn de eisen in Europa gelijkwaardig aan die in Amerika. Het is op dat punt eenvoudig en snel zakendoen.

3 Face to face

Amerikanen doen graag zaken met mensen als zij met hen aan tafel zitten, face to face. Ze hebben een joviale manier van zaken doen en willen snel to the point komen, iets wat goed bij Nederlanders past.

4 Verschil

De werkdagen van Amerikanen zijn over het algemeen langer dan in Europa. De dag kan vroeg beginnen met een werkontbijt en doorgaan tot in de avonduren.

Foto: ANP