Nieuws Marketing

Bordspel van Petra uit Goes maakt kinderen seksueel weerbaar

Ruim 80 procent van de begeleiders van kinderen vindt het lastig om het onderwerp 'seks' bespreekbaar te maken. Daarom heeft Petra Duijzer een bordspel ontwikkeld. Want hoe leg je een kind uit welke aanrakingen wel en niet normaal zijn? Het Meldcodespel biedt uitkomst.

Van onze redactie 29 september 2016

Petra Meldcodespel Marcelle Davidse

Het door Petra ontwikkelde Meldcodespel is een bordspel dat kinderen moet leren om weerstand te bieden tegen seksueel misbruik. "Het begint vaak met wrijven en aaien, vervolgens worden steeds meer grenzen verlegd", vertelt Duijzer. "Daarom moeten slachtoffers op tijd hun grenzen aangeven." Met het spel leren kinderen onderscheid maken tussen goede en foute aanrakingen, 'nee' zeggen als iets over de grens gaat en luisteren naar slechte onderbuikgevoelens.

Metafoor

Tegelijkertijd is het spel een middel voor professionals om dergelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Uit het vooronderzoek dat twee studenten hebben gedaan, blijkt dat 80 procent van de begeleiders van kinderen dat nog wel eens lastig vindt. "Terwijl mensen die met kinderen werken verplicht zijn actie te ondernemen als ze vermoedens hebben dat het niet goed gaat met een kind", aldus Duijzer.

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Marcelle Davidse

Bij het Meldcodespel moeten de spelers opdrachten uitvoeren die metaforisch zijn voor de echte wereld. "Bijvoorbeeld: 'Teken een kikker in een schoenendoos. Hoe kan die er daarna nog uitkomen?' Op deze manier leren kinderen denken in oplossingen", legt de ontwikkelaar uit.

Realisatie

Er loopt een pilot van het spel op een basisschool in Helmond. Duijzer: "Het slaat aan. Kinderen vinden het leuk om te spelen en professionals hebben houvast om het bespreekbaar te maken."

Het spel is vanaf 18 november te koop op meldcodespel.nl.