Nieuws Marketing
Brabantse muziekzaken: service maakt het verschil
De muziekzaken van Van Gorp in Roosendaal en Dijkmans in Breda zijn een begrip in de regio, aldus BN/De Stem. Al tientallen jaren zijn door de ruiten van de etalages de rijen met instrumenten zichtbaar. Hoe houden zij zich staande in een tijdperk met dj’s en internetbestellingen?

Kees van Gorp is een man van de techniek. In 1981 begint hij met het repareren van instrumenten. "Ik was 22 en had een leren schooltas met los gereedschap en een oude tafel om aan te werken. En geen geld op de bank." Het uiteindelijke resultaat is Muziekcentrum Van Gorp aan de Kade, waar elf medewerkers klanten bedienen die van heinde en verre naar Roosendaal komen. "Slechts 25 procent komt uit de regio, de rest uit het noorden van het land, België en Duitsland."
OptelsomOvereind blijven in dit internettijdperk, hoe doe je dat? "Het is een optelsom", meent Van Gorp. "We hebben een uniek assortiment. Je vindt hier instrumenten vanaf de negentiende eeuw die je nergens anders kunt krijgen. En we hebben een gigantische voorraad met meer dan 4.000 instrumenten. Daarnaast krijgen klanten hier te maken met hooggekwalificeerd personeel. Onze medewerkers kunnen adviseren, maar ook repareren. En wat ook heel belangrijk om als winkel overeind te blijven, is dienstigheid naar de klant. Als wij online een onlogische bestelling krijgen, dan bellen wij die mensen meteen. Die reageren daar vaak heel verbaasd op, dat zijn ze in dit internettijdperk niet gewend."
Die service staat ook bij Dijkmans Muziek in Breda voorop. Jan-Willem van Zanten, eigenaar van Dijkmans: "Onze klanten zijn bijna altijd vaste klanten." De winkel van Van Zanten heeft een grote collectie gitaren op voorraad. "Gitaren zijn emotioneler dan keyboards. Mensen kopen een gitaar liever niet via internet. Ze willen zo’n instrument vasthouden en horen voor ze tot koop overgaan." Concurrentie van ketens als Lidl of Marskramer die gitaren tegen een bodemprijs aanbieden, ervaart Van Zanten niet. "Een gitaar kán niet goed zijn onder een bepaald bedrag. Als mensen een gitaar kopen voor minder dan honderd euro, krijgen wij er een klant bij die hier komt voor reparatie of er gaat een gitarist aan verloren."
EtalageLandelijk is er een terugloop te zien in het aantal muziekwinkels. Van 387 in 2013 naar 357 in 2015 (Bron: detailhandel.info). Daar staat een gemiddelde omzetstijging tegenover van 288.000 euro naar 302.000 euro per winkel per jaar. De winkels hebben concurrentie van internet, al ziet Van Gorp het vooral als een kans. "Als een van de eerste muziekwinkels hadden wij een website. Je moet internet als etalage zien."
Inmiddels komt 12 procent van de omzet uit internet. Toch zegt Van Gorp eerlijk dat hij de klant nog het liefst persoonlijk ontmoet. "Internet is leuk als snuffelmedium. Ik wil een product dat ik koop kunnen zien, voelen en horen. Maar veel mensen denken daar anders over en daar moet je als bedrijf wel op inspelen."
Sterker na de crisisHuub Dijkmans concentreert zich na de verkoop van Dijkmans Muziek op piano’s. Zijn dochter Sanne Dijkmans (27) werkt fulltime in de winkel. Dijkmans weet te vertellen dat haar vader in Strijbeek een winkel begon voor piano’s. Sanne: "Bij Dijkmans Muziek had je rockers die voor de gitaren kwamen en tegelijkertijd liep er een gezinnetje binnen met zo’n lief meisje van zeven die een piano zocht. Dat beet."
In 2002 verkoopt Dijkmans de winkel aan de Haagdijk en verhuist met Acustica Piano’s &Vleugels naar Breda. Sanne: "Piano’s koopt eigenlijk niemand via internet. Daar hebben we geen concurrentie van. De crisis hebben we, net zoals bijna alle bedrijven, gevoeld. Er zijn in de regio enkele bedrijven gestopt. Onze concurrenten zitten in Tilburg en Roosendaal, maar die zijn minder gespecialiseerd dan wij. Je kunt zeggen dat wij de crisis gevoeld hebben, maar er sterker uit zijn gekomen."