Nieuws Marketing

Cartoonist tekent over risico gasboring

Het samenwerkingsverband Tegengas, dat zich verzet tegen het boren naar schaliegas in de Noordoostpolder, heeft de Enser tekenaar Dennis de Vogel een cartoon laten maken, schrijft De Stentor.

Dik van Herwaarden 11 juli 2016

Schaliegas

De cartoon vertelt in vogelvlucht wat de gevolgen zijn als er in Noordoostpolder schaliegas zou worden gewonnen: de inkomsten vloeien in de staatskas, de negatieve consequenties zijn voor het gebied zelf, zoals een waardedaling van de woningen, een daling van de afzet van landbouwproducten en sterk teruglopend toerisme omdat het met de rust en ruimte gedaan is als er veertig meter hoge boortorens in de polder verschijnen.

Onderzoek

Tegengas, een verbond van burgers en bedrijven, liet bureau CE Delft onderzoek doen naar de gevolgen van het boren naar schaliegas.

"Dat was voor ons ook best spannend. We wisten niet wat eruit zou komen'', zegt Tegengas-voorzitter Henk Tiesinga.

De uitkomsten bevestigen wat Tegengas, waar ook de protestgroepen SchaliegasVrij Noordoostpolder en SchaliegasNee Noordoostpolder bijhoren, altijd heeft geroepen.

Er zijn risico's voor milieu en gezondheid en de economische gevolgen zijn fors. En het is tegendraads aan wat het kabinet wil, namelijk steeds meer overgaan op duurzame energie.

"Het zijn hele serieuze effecten. Die schuif je niet zo maar onder tafel'', zegt onderzoeker Martijn Blom van CE Delft.

Lasten

Het is zoiets als: het Rijk de lusten, de polder de lasten. Schaliegaswinning zal nauwelijks extra werkgelegenheid opleveren, denkt Blom. En de werkgelegenheid die er komt, is werk voor vakmensen van buiten de polder.

"Geologische specialisten'', aldus de onderzoeker. "En extra werk voor artsen die de gezondheidsklachten van mensen moeten onderzoeken'', zegt Hylke Hekkenberg van Tegengas.

Tegengas zal het onderzoek aan het ministerie overhandigen. Tiesinga: "Alles bij elkaar zeg je: overheid, waarom zou je dit willen?''

Nieuw onderzoek @CEDelft schaliegas levert forse econ schade, ook bij proefboringen https://t.co/7y4N6Jr9lUpic.twitter.com/samrnAKXwT

— TEGENGAS (@TegengasNOP) July 7, 2016