Nieuws Marketing

Chocolade als wiedergutmachung

Frank Renout (Het Parool) 2 februari 2016

Jetbussemakerrembrandt1065

Nederland en Frankrijk hebben maandag - eindelijk, na een jaar diplomatiek bakkeleien - een verdrag getekend over de verdeling van twee portretten die Rembrandt schilderde. Aan het einde van de ceremonie in Parijs haalt minister Jet Bussemaker twee cadeaus tevoorschijn voor haar Franse collega, Fleur Pellerin. Het is snoepgoed. Twee chocoladeletters, maar dan in de vorm van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Dat schrijft het AD dinsdag.

"Wat is dat?'' vraagt een verbaasde directeur Jean-Luc Martinez van het Louvre. Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum staat naast hem: "Dat zijn Maerten en Oopjen, die van Rembrandt!''

Met de twee chocoladeletters werd maandag beklonken dat Nederland en Frankrijk het eindelijk eens zijn geworden over de portretten van het echtpaar die bijna 400 jaar geleden werden geschilderd door Rembrandt.

De komende maanden zijn de doeken in hun huidige staat te zien in het Louvre in Parijs en vanaf dit voorjaar in het Amsterdamse Rijksmuseum. Daar zal vanaf eind augustus een grootschalige renovatie beginnen door internationale experts. Nederland is officieel eigenaar geworden van het portret van Maerten en Frankrijk van dat van Oopjen. Het paar zal altijd samen worden tentoongesteld, per toerbeurt in het Rijksmuseum en het Louvre.

Pijnlijk lachje"We hebben ze!', riep minister Bussemaker maandag triomfantelijk in drie talen bij de ondertekening van het verdrag, wat haar een pijnlijk lachje opleverde van haar collega Fleur Pellerin. Pellerins lach van een boer met kiespijn was symbolisch voor de moeizame voorgeschiedenis van de koop van de Rembrandts uit de privécollectie van de bankiersfamilie De Rothschild.