Video Marketing
Van corona tot Bitcoins en Trump: hoe propaganda van alle tijden blijkt te zijn
In corona en Bitcoins bijvoorbeeld zou iemand als Edward L. Bernays alleen maar kansen zien. In een tijd dat radio nog een nieuw medium was, begreep hij namelijk 90 jaar geleden al hoe je grote groepen mensen kon beïnvloeden om producten te kopen, zelf in actie te komen voor een goed doel of politieke ideeën te omarmen. Tonie Broekhuijsen kwam op het idee om Bernays' communicatiebijbel ‘Propaganda’ uit 1928 (!) te vertalen. Voor 7DTV gingen we met deze mediaspecialist in gesprek over dit nog altijd verrassend actuele boek.
,,Ik was erg verbaasd toen ik dit boek, rond 2000, voor de eerste keer las. Allereerst over de inhoud: Bernays beschreef onze wereld waarin hij ‘de aandachtseconomie’ voorspelde", vertelt Tonie Broekhuijsen. ,,Ruim negentig jaar later is dit onderwerp verrassend actueel. Ten tweede vond ik raar dat het boek nog niet vertaald was. Hier ben ik mee gestart nadat ik aan de rechten ben gekomen via de dochter van Bernays.”
Fake news en Bitcoins
,,In 1995 stond Bernays – inmiddels 100 jaar oud – nog in een zaal voor duizend PR-functionarissen. Hij was de eerste persoon die producten aan bekende mensen of professionals linkte en hij heeft fake news bedacht. Denk bijvoorbeeld aan Orael B: de tandenpasta die wordt aanbevolen door tandartsen. Of aan John de Mol en Jeroen Pauw die zogenaamd via social media adviseren om Bitcoins te kopen.”
Dít is een boek waar ook wij al even naar hebben uitgekeken: Propaganda. En onze conclusie: ook anno 2020 is Propaganda een absolute must-read voor iedereen in het vakgebied van communicatie, marketing, sales, public relations en media. Tonie Broekhuijsen schreef er een aantal gastblogs op deze website over.
Bestellen als paperback of e-book kan onder andere via de link hier: Propaganda. Meer video-interviews met onder meer ondernemers en andere experts uit het bedrijfsleven kun je bekijken via 7DTV.nl.
Lees ook: Boek 'Propaganda' vertaald: in 2021 even actueel als in 1928