Blog Marketing

Fred Rutgers: wat winkeliers nu leren van en over webshops

Online ondernemers werden nog wel eens met een schuin oog bekeken door uitbaters van stenen winkels. Alsof het nep was, veel minder moeite zou kosten. Een effect van corona en de lockdown is dat dit beeld verdwijnt en de verhoudingen recht worden getrokken, schrijft retailtrendwatcher Fred Rutgers in zijn nieuwste blog.

Fred Rutgers 22 januari 2021

Winkel Retail web corona data marketing ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Foto ANP / Lex van Lieshout

De afgelopen jaren waren webshops de aartsvijanden van winkeliers. Balend en soms met tranen in de ogen zagen winkeliers steeds meer omzet wegvloeien naar online aanbieders en voor velen voelde dat oneerlijk, want webshops hadden het toch veel gemakkelijker?

Met bruut geweld uit comfortzone gejaagd

Nu, tijdens de Corona crisis, zien we dat winkeliers die al eerder bezig waren met online marketing en verkoop het aanzienlijk beter doen dan winkeliers die daar nog niets mee deden. Waren ze al lekker actief op social media, dan kunnen ze nu veel gemakkelijker contact houden met hun klanten en zelfs met een simpele webshop toch nog wat omzet maken. Door Corona worden winkeliers die nog niets deden met online met bruut geweld uit hun comfortzone gejaagd richting het internet en daar komen ze tot bijzondere nieuwe inzichten.

"Ook het runnen van een webshop vergt kennis, inzet en middelen, zelfs meer dan ze ooit voor mogelijk hielden."

Waar ze eerst dachten dat webshops het veel gemakkelijker hadden dan ‘stenen’ winkeliers zien ze dat het online ook niet allemaal vanzelf gaat. Ook het runnen van een webshop vergt kennis, inzet en middelen, zelfs meer dan ze ooit voor mogelijk hielden. Ook online heb je kosten voor marketing, personeel, voorraad en logistiek en nog veel meer. Waar winkeliers altijd ziek werden van showrooming zien ze nu dat er ook zoiets is als webrooming. Klanten oriënteren zich online en bestellen bij hun lokale winkelier die het nu opeens wél kan thuisbezorgen.

Winkeliers in alle haast begonnen met online verkoop

Mooi is het om ook te zien hoe winkeliers opeens slimmer gaan nadenken over hun aanbod. Door corona zijn veel winkeliers in alle haast begonnen met online verkoop en opeens moeten ze kiezen. Het lukt gewoon niet om opeens het totale aanbod in jouw winkel online te krijgen. Het is nu eenmaal onmogelijk om zoveel producten in te voeren in jouw webshop. Bovendien is bijna geen webshop navigatiesysteem in staat om zoveel producten overzichtelijk gevonden te laten worden. Als gevolg daarvan moeten die winkeliers gaan kiezen wat ze wel en niet online gaan aanbieden. Opeens hoor ik dat die winkeliers ook anders gaan denken over het aanbod en de voorraad in hun winkel.

Lees ook: 'Met de juiste productbeschrijving groeide onze omzet met 100 procent'

Opeens krijgen ze ook meer belangstelling voor data. Wat kan ik leren uit de cijfers in mijn kassa. Waarom zitten al die rapportages in mijn kassa en hoe kan ik daar mijn voordeel mee doen? Opeens worden winkeliers verrast door wat ze nu ontdekken. Wat ik prachtig vind om te zien, is dat ze nu opeens anders gaan denken en dat zelfs leuk vinden. Ze vinden het zo gek nog niet daar buiten hun comfort zone en met al die nieuwe ervaringen en inzichten veranderen ze ook hun strategie in die aloude winkel.

Toegevoegde waarde en aantrekkingskracht

Ik spreek ook steeds meer winkeliers die anders kijken naar online ondernemers. Ze zien webshopondernemers niet langer als nep ondernemers die hun business afromen, maar als volwaardige ondernemers die gewoon een ander distributiemodel hebben gekozen met de daarbij behorende voor- en nadelen. Als ik dan even doorvraag hoor ik ook dat die winkeliers leerzame ontdekkingen doen waarmee ze meer toegevoegde waarde en aantrekkingskracht kunnen toevoegen aan hun winkel. Opeens denken ze na over andere dingen. Zoals:

  • Wie is nu echt mijn doelgroep?
  • Hoe kom en blijf ik in contact met mijn doelgroep?
  • Hoe kan ik mijn toegevoegde waarde beter zichtbaar maken aan mijn doelgroep?
  • Wat kunnen mijn medewerkers en ik nog meer doen voor onze klanten dan een product over de toonbank schuiven, afrekenen en eventueel mooi inpakken? Hoe kan ik tijdens een face-to-face moment met een klant meer doen dan tijdens verkopen op afstand?
  • Hoe kan ik het vertrouwensvoordeel van een fysieke winkel ten opzichte van een shop ergens op internet waarvan ik niet weet waar hij zit omzetten in meer verkoopkansen voor mijzelf?

Door over dergelijke vragen na te denken, zie ik veel winkeliers zich tijdens corona sterk ontwikkelen en denk ik dat ze uiteindelijk ook sterker en slimmer weer uit de coronacrisis zullen komen.

Fred Rutgers

Retailtrendwatcher/groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.