Nieuws Marketing

Culinair Kuieren in Blokzijl: 7 restaurants werken samen

Zeven restaurants uit Blokzijl en Muggenbeet doen mee aan de eerste editie van Culinair Kuieren. Het preuvenement in Blokzijl debuteert op de laatste zondag van juni tijdens de streek- en belevingsmarkt langs de Havenkolk.

Jolanda de Kruyf | Foto: Thinkstock 3 mei 2016

Kok Horeca Restaurant Thinkstock

Historische geveltjes kijken en tussendoor snoepen van kleine, verfijnde gerechtjes. Met bijpassende slokjes natuurlijk. De horecajongens (én meiden) van Blokzijl hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een nieuw, eigenzinnig Preuvenement. Getiteld Culinair Kuieren, debuut op zondag 26 juni.

Samenwerking"Het werd hoog tijd om weer wat leuks te doen met elkaar", zegt Peter Postma . De chef-kok en eigenaar van het met een Michelinster bekroonde restaurant Kaatje bij de Sluis is een van de zeven deelnemers in het stadje aan deze eerste editie. Niet zozeer bedoeld als vervanging van het enkele jaren geleden ter ziele gegane festival Opening Vaarseizoen, wel ter compensatie van een stuk sfeer.

Want er was toch een leemte ontstaan in het hart van het oude Zuiderzeestadje. Vorige maand pakte de horeca gezamenlijk dit nieuwe initiatief op. "Een blijvertje op de jaarkalender", zo is de bedoeling. "We maken er een buitenfeest van geuren en smaken van."

DiversKaatje, Prins Mauritshuis, Tapas Barça, Auberge aan het Hof, Sluiszicht, De Halte en - net buiten de stadsgrenzen - Geertien uit Muggenbeet serveren een mix aan hapjes, 'iets groter dan een amuse', passend bij hun eigen bedrijf. Smulpapen kopen een kaart (20 euro in de voorverkoop), lopen tussen 13.00 en 17.00 uur langs zeven tentjes waar telkens een smaakbommetje wordt afgevinkt.

De combinatie is bijzonder, bekent Postma; gasten mogen zowel haute cuisine à la Kaatje verwachten als een verrassende spijs uit de keuken van snackbar De Halte. "Dat is ook juist de lol natuurlijk, we stellen onszelf toegankelijk op, laten bezoekers kennismaken met de diversiteit aan smaken en zaken, maar ook met het historische karakter van Blokzijl."

DecorDe eeuwenoude hals-, klok-, trap- en lijstgevels van talloze monumentale panden bezorgen de forteresse haar schilderachtige decor. "We willen mensen meer bieden dan gastronomie alleen, dus ook de kerken en museum Het Gildenhuys zijn dan geopend voor publiek."

Verder is gezorgd voor muziek en kindervermaak, in een food-truck worden gezonde gerechtjes voor de kleine gasten gebrouwen. Ook is er van 11.00 tot 17.00 uur een streek- en belevingsmarkt die een lint van kramen vormt langs de Havenkolk. Met 'al het goede' van land en boer dat de regio te bieden heeft. "Als het weer een beetje meewerkt, ligt de focus op het buitenleven. Lekker relaxen in het gras, langs de kade, in onze hoteltuin."