Nieuws Marketing

DAFtours importeert oude Dafjes uit het buitenland voor restauratie en verhuur

Nick Wolsink (38) is al 'sinds zijn geboorte' geobsedeerd door auto's. Andres Mol (40) is er ook altijd al gek op geweest.

Van onze redactie 4 maart 2016

Daftours Jan Houwers

"Mijn moeder bracht ons vroeger naar school met een DAF, daar wilde je toen liever niet in gezien worden." Maar sinds deze week zijn de beide Berkellandse mannen de trotse eigenaren van een kleine dertig oude Dafjes uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Een bijzondere collectie, die Nick en Andres grotendeels begin dit jaar opkochten bij een verzamelaar in de buurt van het Belgische Kortrijk.

'Truttenschudders' Volgende week arriveren de laatste van in totaal 24 van de zogenoemde 'truttenschudders met jarretelaandrijving', zoals de DAF personenwagens in de vorige eeuw wel werden genoemd. Niet meer rijdend, maar de meeste zijn motorisch nog in goede staat. Een aantal van deze auto's wordt door Andres Mol en Nick Wolsink gereviseerd en ingezet bij hun nieuwe bedrijf DAFtours, dat de compagnons vorig jaar vanuit een bedrijfspand op bedrijventerrein De Venterkamp aan de Spoorstraat in Ruurlo met vijf oude Dafjes begonnen.

SpartaansMol: ,,Na een rit in een Dafje ben je verkocht. Het is een Spartaans vervoermiddel, maakt veel lawaai en is alleen in de eerste paar meter 'snel'. Maar toch..." Wat begon als een hobby, het sleutelen aan een oude DAF, leidde uiteindelijk tot DAFtours. ,,Ja, het liep een beetje uit de hand. En nu gaan we nog een flinke stap verder."

Na enkele jaren in Mercedes oldtimers te hebben gereden, houdt Wolsink zich de laatste jaren voornamelijk bezig met Amerikaanse oldtimers. Wolsink runt het bedrijf SpeedMonkeyCars, met als basis grote Amerikaanse auto's uit de bouwjaren 1950 tot en met 1975. ,,Auto's en motoren hebben altijd mijn interesse gehad. Mijn opa had een garage en verkocht Dafjes en mijn oma gaf rijles in een DAF. Mijn vader Gerrit was motorcrosser, met daarbij interesse in oldtimer auto's en motoren. Van jongs af aan sleutelde ik, eerst aan fietsen en daarna aan brommers en motoren. Van iets ouds weer iets goeds maken, dat heb ik altijd met plezier en passie gedaan."

Mol: ,,DAF is een Nederlands icoon als het gaat om de productie van auto's en vrachtwagens. Vrachtwagens worden nog steeds gebouwd, personenauto's al lang niet meer. Het is prachtig om deze auto's weer op Nederlandse grond rond te laten rijden."

Foto: Jan Houwers