Nieuws Marketing
De handgemaakte toetjes van Leonie zijn een hit
Op de boerderij van haar ouders in Bladel maakt Leonie van Zuilichem kwark, schrijft BN/De Stem. Of beter gezegd: Qarc.

Een koe met zonnebril staat op het bord van melkveehouderij Van Zuilichem. Leonie van Zuilichem komt enthousiast aangelopen, ze heeft net de koeien naar de wei gebracht. Dit is het erf waar ze is opgegroeid. Een grote boerderij, prachtig gelegen in het buitengebied van Bladel. Elke dag is de 28-jarige Leonie, die verderop in het dorp woont, hier te vinden. Maandag en donderdag sowieso. Dat zijn de productiedagen en dan maakt ze kwark, met moeder Mieke en medewerkers Amy en Linda. Een jonge meid – afgestudeerd econoom – die kwark maakt? Een opvallende keuze.Boerenbedrijfsleven Ze vertelt. "Ik hielp ons pap vroeger al met het melken van koeien, ik had toen al ideeën om hier op de boerderij wat te beginnen. Iets met toerisme, vergaderruimtes of het verzuivelen van de melk." Leonie besloot zich verder te verdiepen in het boerenbedrijfsleven. "Ik ben naar Noorwegen gegaan, daar heb ik zes weken meegeholpen op een biologische boerderij. Koeien melken, kaas maken. Alles. Dat was een geweldige ervaring." En ze was nog niet uitgeleerd in het buitenland. Later vertrok ze naar een boerenbedrijf in Ierland. "Ook daar werkten ze alleen met pure producten. Ze verzuivelen melk en maken yoghurt, kwark, mousse, pannacotta. In Engeland en Ierland zijn ze op dat gebied al een stuk verder dan in Nederland."Voedingsindustrie Vol inspiratie kwam ze terug en ze besloot na haar studies bedrijfseconomie, en later technische bedrijfskunde, kwark te gaan maken. "Verderop zit mijn oom, hij heeft een boerderijwinkel en maakt al kaas en yoghurt. Dus om precies hetzelfde te doen is niet zo handig." Kwark was er nog niet. Door haar stages bij Campina en Bakkersland kent ze de voedingsindustrie en retail goed. In 2012 maakte ze samen met haar moeder in de keuken de eerste liters kwark. Lachend: "Met de soeppan op het fornuis. We konden een tank van mijn oom gebruiken. Zestig liter. Dat was heel spannend."Marqt Samen met haar moeder Mieke verkocht ze de eerste bakjes kwark op een boerenmarkt in de buurt. Inmiddels is de productie naar een speciale ruimte in de schuur verhuisd waar wekelijks 1.500 liter toetjes worden gemaakt. Zonder toevoegingen, alleen met vers fruit. De hippe verpakking van de Qarc is ontworpen door de vriend van haar zus, designer Jan van der Asdonk, en de toetjes zijn al op veel plekken in Nederland – veelal bij boerderijwinkels en landwinkels – te koop. Ook vanuit de Randstad is er belangstelling voor de ‘toetjes uit Bladel’. Qarc ligt in de schappen van de duurzame Marqt-supermarkten in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem. "Van Marqt kreeg ik het verzoek om ook toetjes voor kinderen te maken. Erg leuk om te doen." Monstertoetjes in de smaken aardbei-frambozen en banaan-passievrucht zijn het resultaat. De keten is kort. Vandaag gemaakt in Bladel met dagverse weidemelk, de volgende dag liggen ze in de Amsterdamse supermarkt. Leonie: "Wat het werk zo leuk maakt? Juist die afwisseling. Het contact met de opdrachtgevers, het zoeken naar leveranciers. En ik vind het nog steeds geweldig om zelf een product te maken. We beginnen op maandagochtend met niks en aan het eind van de middag staat de koeling vol met toetjes. Dat is ook het bijzondere, het is echt nog handwerk."Zorginstellingen Het bedrijf werkt samen met zorginstellingen. Zo heeft ze met het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond een supertoetje ontwikkeld. Een dessert met veel eiwitten met hoge voedingswaarden, voor mensen die moeten aansterken of ondervoed dreigen te raken. Met de huidige belangstelling voor gezonder eten, voor ‘korte ketens’ tussen boerderij en consument komt de kwarklijn uit Bladel op het juiste moment. De onderneemster denkt ook aan uitbreiding. Ondertussen is ze druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Leonie is blij met de steun van haar ouders. "Ze zijn echt trots en vinden het fijn dat ik zo bij de boerderij betrokken ben. Ik heb geen behoefte om uit Brabant weg te gaan, nooit gehad. Mijn vrienden en familie wonen hier, ik hoef niet zo nodig het hipsterleven in Amsterdam te leiden."