Nieuws Marketing

De markt voor nieuw vinyl bestaat vooral op internet

Het was nieuws toen twee jaar geleden in de Nieuwmarktbuurt een platenzaak met alleen nieuw vinyl werd geopend. Gisteren begon de opheffingsuitverkoop, schrijft Het Parool.

Peter van Brummelen | Foto: Charlotte Odijk 21 september 2016

CO sfeerbeeld platenzaak Record Friend Sint Antoniebreestraat64 7 14

De winkel is nog maar net een uur open, maar in RecordFriend is het druk. Ook bij de kassa, waar klanten vaak een aantal platen tegelijk afrekenen. "Normaal gesproken is er rond deze tijd geen kip in de winkel", zegt eigenaar Marty Zwaan. De klanten komen af op de opheffingsuitverkoop. Op elke gekochte plaat krijgen ze 25 procent korting.

Tien jaar geleden opende Zwaan in een souterrain in de Sint Antoniesbreestraat de tweedehandsplatenzaak RecordFriend. De winkel was snel een succes en geleidelijk aan verschenen ook nieuwe grammofoonplaten in de bakken. Ook die verkochten goed. Zo goed zelfs dat Zwaan in 2014 een paar deuren verderop een filiaal begon met alleen nieuw vinyl.

Populair

Nu gaat die zaak alweer dicht. Vinyl is toch niet zo populair als de verhalen ons willen doen geloven? "De hype eromheen is overtrokken", zegt Zwaan, "Maar er is zeker een markt voor nieuw vinyl. Helaas bestaat die vooral op internet. Grote bedrijven kunnen platen veel goedkoper aanbieden dan ik. Bij Bol.com valt het nog mee, maar bij Amazon Duitsland, waar ook veel Nederlanders platen kopen, hanteren ze een prijsniveau dat ongeveer gelijk is aan mijn inkoopprijzen. Verzendkosten zijn er vaak niet."

Het nieuwe filiaal van RecordFriend ging veelbelovend van start, maar daarna zakte de verkoop in. "Dertig platen per dag, daar red je het niet mee. Nieuw vinyl is vaak flink aan de prijs, tot soms wel dertig euro per plaat, maar ik verdiende daar hooguit een paar euro op. En hoe groot mijn assortiment ook altijd was - ik heb hier zeker achtduizend unieke titels staan - het woog niet op tegen wat er op internet allemaal is te krijgen."

Showroom

Een nieuwe grammofoonplaat leek hem bij uitstek een product dat de liefhebber in een winkel zou willen kopen. "Ze kwamen hier ook wel kijken en soms ook luisteren, hoewel we daar terughoudend in waren, maar kopen deden ze dan toch online. Soms voelden we ons een showroom. We hebben het meegemaakt dat toeristen, een van onze doelgroepen, op hun iPhone bij Amazon platen stonden te bestellen die ze hier zagen."

Ook de handel in tweedehandsplaten speelt zich tegenwoordig grotendeels op internet af. Echt waardevolle oude platen biedt Zwaan ook daar aan, maar tweedehandsplaten verkoopt hij toch het liefst in zijn winkel. "Verzamelaars weten ons te vinden, ook uit het buitenland. Op dit ogenblik gaat bijvoorbeeld Michael door de bakken, een Rus die hier om de zoveel tijd langskomt en dan voor zeker tweeduizend euro aan platen koopt. Ik vermoed dat hij een stroman voor een rijke verzamelaar is."