Nieuws Marketing

De Reggehof in Goor krijgt een 7,5 als rapportcijfer

Theater De Reggehof krijgt van bezoekers een 7,5 als gemiddeld rapportcijfer. Directeur Ruut te Velthuis is er blij mee. „De Reggehof klautert uit het dal.”

Van onze redactie 11 april 2016

Ruut te velthuis reggehof reinier van willigen

Als voormalig muziekdocent weet Ruut te Velthuis dat leerlingen cijfers afronden. En dus is die 7,5 eigenlijk een 8. „Op twee ‘foutjes’ na helemaal goed”, zegt Te Velthuis met een lach in de foyer van theater De Reggehof in Goor.Avondje uitOp tafel ligt de enquête van vier studenten van de opleiding commerciële economie van Hogeschool Saxion onder 459 bezoekers van De Reggehof. Het publiek geeft het theater gemiddeld een 7,5 als rapportcijfer. De belangrijkste redenen om De Reggehof te bezoeken zijn: een avondje uit (7,7), een bekende artiest (7,6), een mooi programma (7,5) en lekker dichtbij (7,1).BezuinigingenHet cultureel centrum heeft een moeilijke periode achter de rug als gevolg van fikse bezuinigingen. De subsidie van de gemeente werd verlaagd van 680.000 naar 450.000 euro. De helft van het personeel ging eruit en het aantal - professionele - voorstellingen daalde van 70 naar 25.Te Velthuis maakt een vergelijking met een bokser die na een stoot neergaat en drie tellen voor de knock-out weer opkrabbelt. Voor het komend theaterseizoen staan er 32 tot 34 voorstellingen op het programma. Ofwel: de neergehaalde bokser heeft zich hersteld en is zelfs aan de winnende hand.Uit het dalDe directeur: „Voor mijn gevoel klauteren we uit het dal. We krijgen vaak te horen dat we goed bezig zijn. Nu gaat het erom dat we het publiek verleiden vaker te komen. Als je drie keer per jaar naar De Reggehof komt, krijg je meer het gevoel van: ‘Dit is mijn theater.’ We zijn er natuurlijk voor iedereen en bieden voor elk wat wils. Toch wil ik de doelgroep verbreden met meer bezoek van jongeren.”Grote namenHet publiek wil volgens hem in de programmering grote namen, grote namen en nog eens grote namen. Te Velthuis: „Heb je die niet, dan gaan ze ergens anders naar toe. Iedereen is tegenwoordig mobiel. ‘Een concertje in Zwolle? Dan gaan we toch.’ Dat is tegenwoordig de gang van zaken.”Gezien de bezuinigingen in het verleden en de sterke terugval in het aantal voorstellingen, is het niet verwonderlijk dat eenderde van de geënquêteerden ‘te weinig interessant aanbod’ noemt als een belemmering om De Reggehof te bezoeken. De hoeveelheid voorstellingen kan heel langzaam weer groeien, vertelt Te Velthuis.

Meer muziekHij wil bovendien inspelen op suggesties van het publiek om het aanbod van De Reggehof aan te vullen. „Meer muziekvoorstellingen, dat is wat mensen het liefst aan het aanbod zien toegevoegd. We gaan dus meer muziekvoorstellingen aanbieden. Zo zijn er voor het nieuwe seizoen maar liefst zes staande voorstellingen geboekt, waarbij de tribune uit de grote zaal wordt verwijderd.”WebsiteUit het marktonderzoek kwam ook naar voren dat de website van De Reggehof informatiever kan worden ingericht. De directeur: „We zijn bezig om een nieuwe website te ontwikkelen met een aangepast ticketsysteem. Het kopen van tickets voor voorstellingen wordt makkelijker. Daarmee sluiten we aan op de hedendaagse trend van het online bestellen van kaarten.”NadeelTe Velthuis beseft dat hij ook moet leren leven met de ‘beperkingen’ van De Reggehof. Zo noemt hij het een nadeel dat de grote zaal plaats biedt aan 400 stoelen. „Dat is net iets te veel. Ideaal zou een zaal met zo’n 250 stoelen zijn, zoals onze ‘collega’s’ in omliggende plaatsen hebben. Voor de beleving is dat beter. We lossen dat nu op door geen kaarten voor het balkon te verkopen en er een doek voor te hangen. Niet optimaal, maar zo wordt het wel intiemer.”

Foto: Reinier van Willigen