Nieuws Marketing

De Vegetarische Slager bouwt een fabriek en gaat internationaal

De loods aan de Markhek in Breda is nog helemaal leeg. Het idee was om hier over een kleine maand te starten met de productie van dierloze producten van de Vegetarische Slager; nu is het bedrijf voor zijn productie nog bijna geheel afhankelijk van anderen. Het wordt een paar maanden later, schrijft BN/De Stem.

Nicole Roelands | Foto: Robert van den Berge 22 augustus 2016

Vegaslager

Oprichter Jaap Korteweg zegt zich niet vast te willen leggen op deadlines. Maar na de vakantie begint de verbouwing van de fabriek en de verwachting is dat, als alles volgens plan loopt, de eerste producten er in april gemaakt kunnen worden. "We hebben meer tijd genomen voor de voorbereiding. We hebben ons nooit vastgebonden aan september; ik vind een goede opzet belangrijker dan een tijdwinst. Je bouwt wel een fabriek voor een jaar of twintig."

Rookworst

Er is al begonnen met het strippen van het pand. Daarna komen er onder meer een kleine uitbouw, een nieuwe vloer en opslagplaatsen. Ook komt er een kleine proeffabriek voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Korteweg hoopt in de toekomst onder meer nog een vegetarische rookworst te kunnen ontwikkelen, een lang gekoesterde wens van de vegetariër.

Bio-industrie

Korteweg, geboren in Zevenbergen, nam begin jaren negentig het akkerbouwbedrijf van zijn vader in Langeweg over. De manier waarop de bio-industrie met dieren omgaat zat hem nooit echt lekker. Eind jaren negentig werd hij zelf vegetariër; een jaar of tien later richtte hij de Vegetarische Slager op. Het bedrijf maakt producten die qua smaak en textuur zo veel mogelijk op dierlijk vlees en vis lijken. Diervrij eten voor vleesliefhebbers, dus. De producten van Korteweg zijn plantaardig en bestaan voornamelijk uit granen en bonen.

Op dit moment worden de producten nog gemaakt in fabrieken van andere bedrijven, specialisten op verschillende terreinen. "Onze vegetarische hamburgers worden bijvoorbeeld gemaakt in een hamburgerfabriek, maar wel aan het begin van de week. Als de machines brandschoon zijn."

Uitbreiding

Als de productie in Breda eenmaal op gang is, verwacht Korteweg een afzet van vijftig miljoen maaltijdcomponenten per jaar. En dat kan verder oplopen. Binnenkort opent de Vegetarische Slager een filiaal in Berlijn. Ook is Korteweg in gesprek met Amerikaanse investeerders. "Als dat doorgaat en het slaat aan, komt er veel capaciteit bij." De vraag is of de fabriek in Breda dat allemaal aankan.