How-to Digital marketing
10 Tips hoe je hoger in Google kunt komen met je website
'Hoe kom ik hoog in Google?', is een veelgestelde vraag van ondernemers die de ranking van hun website willen verbeteren. Het korte antwoord: schrijf heel goede content en gebruik de juiste (meta)data op iedere pagina. Dit zorgt voor een stevige basis.
Maar wat betekent dit concreet? En welke optimalisaties en updates zijn nog meer belangrijk? In dit artikel gaan we samen door een uitgebreid stappenplan met 10 praktische tips. Hiermee weet je straks wat je moet doen om de site van jouw bedrijf op een hogere positie in Google te laten scoren.
De 10 tips:
- Kies zoekwoorden die converteren
- Match intentie zoeker en voeg USP toe
- Optimaliseer je pagina voor Google
- Maak relevante interne links aan
- Vergroot naamsbekendheid buiten je site
- Activeer tracking tools zoals Hotjar
- Stuur verkeer naar je nieuwe pagina
- Bouw natuurlijke backlinks op
- Los de rode problemen op in GSC
- Volg pagina posities en update content
De 10 tips heb ik in een video verwerkt zodat je gemakkelijk mee kunt kijken hoe het werkt.
1. Kies zoekwoorden die converteren
Allereerst moet je goed nadenken met welke zoekwoorden je hoger in Google wilt komen. De eerste tip is het selecteren van zoekwoorden waar jouw bezoekers het beste op kunnen converteren. Dit zijn zoektermen die wat lager in de salesfunnel zitten.
Dit betekent dat consumenten hun eerste onderzoek al gedaan hebben en bijna op het punt staan om een aankoop te doen of beslissing te nemen.
Voorbeeld: als hovenier wil je in Google liever gevonden worden op het zoekwoord ‘tuin laten aanleggen’ dan met ‘tuin ideeën’. De eerste groep heeft de intentie om binnenkort actie te ondernemen terwijl de tweede groep slechts op zoek is naar inspiratie.
Waar vind je deze zoektermen als ondernemer? Deze kun je eenvoudig vinden in de zoekwoordplanner van Google Ads, waar je gratis een account kunt aanmaken.
Ok, na aanmelden doorloop je de volgende stappen om goede zoekwoorden te vinden.
- Klik op Tools en Instellingen in het menu bovenin, en dan op Zoekwoordplanner.
- Kies ‘Nieuwe zoekwoorden ontdekken’
- Bedenk nu zelf eerst een relevante zoekterm voor jouw bedrijf. Kopieer de URL van de website die voor die zoekterm op nummer 1 staat in Google. Dit is vaak een van je concurrenten.
- Kies in de zoekwoordplanner voor ‘Begin met een website’ en plak de gekopieerde URL in het lege veld. Kies voor ‘Alleen deze pagina gebruiken’ en klik op ‘Behaal resultaat'.
- Kies nu rechts op de pagina bij Zoekweergave voor ‘Gegroepeerde weergave’.
- De lijst die je nu krijgt, kun je benutten als onderwerpen voor nieuwe pagina’s.
- Klik een onderwerp aan en vind het hoofdzoekwoord (met hoogste volume)
Wil je liever geen Google Ads gebruiken? En ben je bereid om wat geld uit te geven, dan is de betaalbare Chrome extensie van ‘Keywords Everywhere’ een goede betaalbare optie.
2. Match intentie zoeker en voeg jouw USP toe
Ok, nu je een interessante zoekterm hebt gevonden, moet je precies weten wat de zoeker wilt zien op jouw webpagina. Dit komt de conversie ten goede, wat weer een positief signaal geeft aan Google.
Kortom, je moet de intentie achterhalen en jouw pagina perfect hierop afstemmen.
Dit doe je door de huidige top 3 van Google te analyseren en te zoeken naar onderlinge overeenkomsten. Met name hun doel en de wijze waarop ze informatie presenteren. Bepaal vervolgens welke type pagina’s het zijn:
Inspirerende pagina (ideeën voor eerste indruk)
Informatieve pagina (kennis en informatie delen)
Commerciële pagina (bezoekers overtuigen tot aankoop)
Transactionele pagina (transacties faciliteren

Informatieve content is dus gericht op het delen van kennis, commerciële pagina's zijn gericht op het promoten van producten of diensten, en transactionele pagina's zijn gericht op het faciliteren van online transacties.
Voorbeeld: laten we de zoekterm ‘tuin laten aanleggen’ weer gebruiken. Op dit moment zien we de volgende 3 pagina’s bovenaan in Google staan:
- werkspot.nl/tuinieren-buiten/prijzen-kosten/tuinaanleg
- zoofy.nl/prijsgidsen/kosten-tuinaanleg/
hovenier-gigant.nl/tuinaanleg-kosten/
Als we deze analyseren, zien we dat alle pagina’s informatie en kennis delen (=informatief) over de kosten en type tuinelementen. Deze insteek moet jij ook gaan hanteren op je pagina.
Maar, om te winnen van de concurrentie, moet je iets meer doen. Namelijk, extra waardevolle, behulpzame elementen en informatie toevoegen. Bijvoorbeeld:
Video
Lijstjes
Reviews
Rekenmodule
Offerteformulier
Kortom, door de intentie van je pagina te matchen met de concurrentie en deze vervolgens te overstijgen met betere content, zul je ze op termijn voorbij gaan. En vergeet niet: blijf inhoudelijk dicht bij het hoofdonderwerp.
3. Optimaliseer je pagina voor Google
Heb je de pagina helemaal geschreven? Dan wordt het tijd om zogenaamde ‘on-page SEO’ toe te passen. Oftewel, je pagina voor Google te optimaliseren voor je gekozen zoekterm.
Dit begint met de titel voor Google en de H1 titel (paginatitel). Deze houd ik altijd identiek, zodat Google de titel in de zoekresultaten niet overschrijft met de H1.
De lengte van de titel maak ik maximaal 55 tekens zodat deze niet wordt afgebroken in Google door een soms bijgevoegde afbeelding. Met deze gratis tool kun je de lengte van je titel in Google controleren.
Voorbeeld:
Tuin laten aanleggen: Onze actuele kosten (15% korting)

Zo match je hun zoekwoord, intentie (de kosten), en verhoog je het aantal kliks door bijvoorbeeld korting te geven. Dit verhoogt ook de CTR (Click Through Rate), wat een positieve impact op je rankings kan hebben.
Kun je geen korting geven? Andere Unique Selling Points (USP) zijn:
Gratis geleverd/levering/thuisbezorgd
Binnen 24 uur
Gratis adviesgesprek
1e Gesprek gratis
Gratis proeftijd
€50 Cashback
Uit onderzoek blijkt ook dat getallen en iets tussen haakjes de CTR kunnen verhogen.
Bij de ‘meta description' schrijf je een korte beschrijving waarin je de focus legt op de belangrijkste eigenschappen en voordelen van hetgeen jij aanbiedt.
Blijf ‘on topic’!
Vervolgens is het zaak dat je het gehele artikel gaat schrijven zoals gewenst in punt 2. Let erop dat je ‘on topic’ blijft en dus niet begint te praten over neven onderwerpen die ver van het hoofdonderwerp af liggen.
Google’s BERT en neural matching algoritmes werken aan de hand van ‘entity vectoring’. Dit betekent dat alle entiteiten (woorden) die Google op jouw pagina ziet in een logisch verband moeten staan met het hoofdonderwerp.

Ga op een pagina over ‘tuin laten aanleggen’ dus niet uitgebreid verslag doen over hoe gezellig je het vindt om ook koffie te drinken met de eigenaar van de tuin. Als je dit te vaak doet, wijk je af van de entity vector die Google verwacht en verzwakt je content.
Naast de paginatitel (H1) plaats je tussendoor af en toe andere headingtags zoals een H2. Maar, doe dit niet te vaak en gebruik alleen zeer relevante woorden. Vermijd het gebruik van het hoofdzoekwoord in de H2.
Optimaliseer afbeeldingen
Zorg ervoor dat je goede afbeeldingen toevoegt aan je pagina. Zoek in Google Afbeeldingen op jouw zoekterm en check hoe de eerste 5 afbeeldingen er uit zien. Wat staat erop? Probeer iets soortgelijks te vinden.

Voeg ook een alt-tag toe. Dit is een omschrijving waarin je goed uitlegt wat je in de afbeelding ziet. Dit is voor blinden, slechtzienden en Google zelf om zoekresultaten beter te kunnen rangschikken. Probeer een deel van jouw zoekterm op een natuurlijke wijze toe te voegen aan deze alt-tag.
Voeg gestructureerde data toe
Implementeer ten slotte gestructureerde gegevens met behulp van schema.org. Hiermee kun je Google meer informatieve data geven om jouw website beter te begrijpen.
Denk aan gestructureerde data voor:
Lokale bedrijfsgegevens
Productinformatie (prijzen, reviews, etc.)
Events kalender data
Waarderingen (gele sterretjes)
Veelgestelde vragen
Jij of jouw SEO specialist kan deze gratis Schema Markup Generator gebruiken.
Kies het type Schema, vul de gegevens in en kopieer/plak vervolgens de code (rechts in beeld) in je pagina.
Tip: Door het toevoegen van de FAQ Schema markup (veelgestelde vragen code), valt jouw pagina meer op in Google’s zoekresultaten waardoor mensen klikken op jouw link. Zo doe je dat:

Voeg de code tenslotte toe in een los HTML-element op jouw website. Plaats het dus niet zomaar los tussen de leesbare tekst.
Heb je een WordPress website, dan kun je ook overwegen om de plugin van Rank Math te installeren. Deze is gratis en vind ik erg goed om schema code te managen. Tegen betaling kun je meerdere Schema codes tegelijk toevoegen op één pagina.
4. Maak relevante interne links aan
Geef jij een specifieke pagina meer interne links dan andere pagina’s, dan laat je aan Google weten dat jij die pagina het belangrijkste vindt. Geef de pagina’s die het meeste nieuwe klanten opleveren dus de meeste interne links.
Dit doe je door na publicatie van je artikel extra links naar dit artikel aan te maken op andere pagina’s van jouw website.
Voorbeeld: op je pagina over ‘Hovenier in Leiden’ plaats je op een natuurlijke plek in de tekst een link naar het artikel ‘tuin laten aanleggen’.
Hoe weet je nu welke pagina’s de meeste interne links krijgen? Dit kun je gemakkelijk zien in Google Search Console (GSC).
Dit is een cruciale (gratis) tool van Google die website-eigenaren de optie geeft om de prestaties van je website in Google Search te volgen. Heb je GSC nog niet ingesteld? Doe dat dan hier eerst.
Zo check je je interne links:
Ga in GSC links het menu naar ‘Links’. Check vervolgens rechts in beeld of de bovenste pagina’s inderdaad jouw belangrijkste pagina’s zijn.

Staan jouw belangrijkste pagina’s niet bovenaan, dan moet je je interne links in balans brengen. Dat doe je zo:
Maak een lijstje met jouw belangrijkste pagina’s. Voeg op andere pagina’s één of twee interne links toe naar een belangrijke pagina. Doe dit in een relevant stukje tekst. Verwijder vervolgens de minder belangrijke interne links.
5. Vergroot naamsbekendheid buiten je site
Vertrouwen en expertise staan bij Google hoog in het vaandel. Websites die volgens Google betrouwbaar zijn, staan daarom vaak hoog in de zoekresultaten. Google kan een website, merk of persoon alleen niet vertrouwen totdat externe signalen bevestigen dat dit wel het geval is.
Om in een goed daglicht te komen bij Google moet je jezelf en jouw website/merk dus op externe websites positief onder de loep zien te krijgen. Dit kan door jezelf te (laten) vermelden op andere websites die Google al vertrouwt. Dit zijn doorgaans (grote) websites waarvan Google weet dat ze legitiem zijn.
Google vertrouwt zichzelf (logischerwijs) het meest. Begin om die reden met het aanmaken van een Google Bedrijfsprofiel, mocht je die nog niet hebben. Omschrijf je bedrijf net zoals je dat op je Over-pagina doet en gebruik je belangrijkste zoekwoorden in die omschrijving.
Maak vervolgens ook pagina’s aan op:
Linkedin
Places.nl
Trustpilot, Kiyoh of Feedbackcompany
Webwinkelkeur.nl (indien webshop)
De meeste bedrijven kunnen zich ook aansluiten bij een industrie-specifieke keuringsdienst, branchevereniging of andere partij die officiële certificaten uitgeeft in jouw branche. Deze websites zijn doorgaans van hoge kwaliteit en zijn ook goed voor je online visibility.
Sluit jouw bedrijf aan bij de relevante partijen.

Heb je dit allemaal gedaan, link dan vanaf de Over-pagina van jouw website naar al die externe profielpagina’s waar jouw bedrijf geregistreerd is. Hiermee ‘is de cirkel rond’ en bevestig je bij Google dat je een serieus bedrijf bent, en in de basis te vertrouwen bent.
Let op: nadat je je hebt aangemeld bij Places.nl word je vaak gebeld door een account manager. Laat je je hierdoor niet upsellen. De gratis verwijzing is voldoende.
6. Activeer tracking tools zoals Hotjar
Geen enkele website is perfect en dat is niet erg. Maar, zodra bezoekers in grote getalen ontevreden zijn en niet converteren op jouw website, dan zal je hierdoor dalen in posities.
Om dit euvel voor te zijn, moet je tracking tools zoals Google Search Console (GSC) en Hotjar geïnstalleerd hebben voordat je grote volumes (organisch) zoekverkeer ontvangt.
GSC geeft een goed inzicht of Google jouw website vaak vertoont in zoekresultaten en wat de CTR vanuit Google naar jouw website is.

Hotjar vind ik een heel goede toevoeging op GSC. Hiermee kun je de gebruikerservaring meten door het navigatie- en klikgedrag van bezoekers op jouw website. Zo kun je o.a. letterlijk meekijken hoe iemand over een pagina beweegt, en waar deze klikt (of niet).
Zie je bijvoorbeeld dat mensen op een bepaalde commerciële pagina nooit op de Koop-knop klikken of, op en neer blijven scrollen (ze kunnen iets niet vinden), dan weet je dat die pagina CRO (Conversion Rate Optimisation), oftewel conversieoptimalisatie nodig heeft.
Daarnaast is er veel meer te analyseren waaronder het bouncepercentage en heatmaps: zones waar bezoekers extra actief waren.
Check mobielvriendelijkheid website
Tegenwoordig ontvangen websites meer organisch verkeer van mobieltjes dan van desktop computers. Om die reden is het cruciaal dat jouw pagina’s goed laden op een mobiel en prettig in gebruik zijn.
Zien je pagina’s er mobiel niet goed uit, dan is de kans groot dat jouw bezoekers geen goede ervaring hebben. Dit kan een negatieve invloed hebben op je rankings. Schakel een UX specialist in om dit z.s.m. op te lossen.
Controleer je paginasnelheid
Iedereen heeft tegenwoordig haast. Ook een webpagina moet snel laden, anders klikken mensen weer terug naar Google. En dat wil je niet.
Controleer daarom geregeld of de laadtijden van jouw webpagina’s voldoende zijn. Dit kun je heel gemakkelijk zelf checken d.m.v. Google’s gratis tool Pagespeed Insights.

Zijn er problemen, dan kun je een specialistische web developer inhuren. Voor dit soort taken werk ik via UpWork vaak samen met betaalbare krachten uit India of Pakistan. Hier werken namelijk zeer getalenteerde developers voor een lagere uurprijs.
7. Stuur verkeer naar je nieuwe pagina
Een door SEO specialisten vaak onderbelichte ranking factor is simpelweg ‘verkeer’. Google kan pas écht bepalen of jouw nieuwe pagina goed is, door te meten hoe bezoekers zich op die pagina gedragen.
Heeft jouw website het juiste antwoord op hun vraag/probleem en sluiten bezoekers daarna de zoeksessie (lees: tab sluiten), dan krijg je een pluspunt.
Het is dus belangrijk om verkeer richting je nieuwe webpagina’s te sturen, anders kan het soms lang duren voordat je flink stijgt.

Grote websites kunnen vaak gemakkelijk bestaand verkeer vanaf een homepagina doorsturen. Voor kleine ondernemers kan dit soms lastig zijn. Enkele manieren om vers verkeer te sturen:
Deel pagina op social media
Deel pagina via e-mail nieuwsbrief
Deel pagina onder een podcast
Deel pagina op relevant forum
Deel pagina onder YouTube video
Facebook/Instagram advertenties
Influencer link laten delen (betaald)
Voordat je hiermee begint is het cruciaal om te beseffen dat dit 100% relevant verkeer moet zijn, dat hoogst waarschijnlijk zal converteren.
Lukraak verkeer sturen met mensen die niet weten waar ze terechtkomen (en niet converteren), kunnen de posities juist laten dalen(!).
8. Bouw natuurlijke backlinks op
Backlinks zijn altijd al een hot topic bij SEO’s, maar in mijn optiek een stuk minder belangrijk dan de hierboven genoemde punten.
Door backlinks te vergaren op de bij punt 5 vermelde websites, ben je al een heel eind. Extra interessante backlinks zijn:
- Op een nieuwswebsite wegens échte nieuwswaarde, bv:
Wegens een fusie of overname
Lancering uniek product/service
Nieuwe werknemers (managers of hoger)
- Op een website van industrie relevante partner, bv:
Een interview
Uitleg samenwerking
- In de omschrijving van een radio uitzending of podcast, bv:
Na een 1-op-1 interview
Na een vermelding in de uitzending
- Vanaf jouw auteursprofiel op een vakwebsite
Laat je vooral niet verleiden door content-marktplaatsen met blogs waar voor honderden euro's een artikel met backlink op een niet-relevante blog wordt aangeboden. Dit soort linkbuilding gaat namelijk tegen Google’s reglementen in. Ze zullen deze websites vroeg of laat opsporen en als spam aanmerken, waardoor ook jouw website in posities benadeeld kan worden.
9. Los de rode problemen op in GSC
Af en toe komt het voor dat Google technische problemen herkent op jouw website. Vroeger kon je deze nog wel eens negeren, maar tegenwoordig moet je de rode meldingen sowieso oplossen. Je vindt deze onder Site-vitaliteit in Google Search Console.
- Klik op ‘Rapport openen’ om te zien wat het probleem is.
- Noteer het probleem en welke URL’s hieronder lijden.
Controleer eens per maand of Google’s bot problemen heeft ontdekt of niet. Zie je rode meldingen, dan kun je deze indien gewenst op laten lossen door een (technisch) SEO specialist of web developer.
Let wel, het kan soms een paar weken duren voordat je resultaat ziet. Dit komt omdat Google’s bot al die URL’s een voor een moet doorlopen en hier tijd voor ingepland heeft.
XML-sitemap
Nu we toch in Google Search Console bezig zijn, is het kort vermelden van een XML-sitemap de moeite waard. De sitemap geeft Google in één overzicht alle URL’s die jij graag geïndexeerd wilt zien.
De sitemap is een van de oudste manieren om Google in te lichten van URL’s, maar wordt nog steeds gebruikt. Deze kun je aan laten maken door je SEO specialist (of zelf in Rank Math of Yoast) en vervolgens in de linkerkolom indienen bij GSC.
Klik op ‘Sitemaps’ en voeg de sitemap URL (.xml bestand) toe aan GSC.

SSL-certificaat
Hoewel dit bij de meeste website-eigenaren een norm is, kom ik nog wel eens websites tegen zonder SSL-certificaat. Dit is een digitaal certificaat dat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser van de gebruiker. Deze moet je geïnstalleerd hebben.
10. Volg pagina posities en update content
Wanneer je als bedrijf voldoende waardevolle pagina’s online hebt staan, is het tijd om aan andere marketingactiviteiten te denken. Zoals het verder uitbouwen van jouw merk door middel van merkcampagnes, promoties en partnerships.
Analyseren
Het zwaargewicht van je SEO werkzaamheden verschuift op dat moment iets meer van uitvoering naar analyse. Het is van belang dat je de Google posities van iedere belangrijke zoekterm monitort en aan de bel trekt wanneer er uitzonderlijke fluctuaties zijn.
Deze fluctuaties in ranking kunnen voortkomen door:
Google update zoekalgoritme
Concurrent optimaliseert de pagina
Nieuwe concurrent komt op de markt
Bij een Google algoritme update vertel ik mijn klanten altijd om minstens vier weken ‘rustig’ af te wachten wat er verder gebeurt. Dit is niet gemakkelijk voor iedere klant, maar kan zijn vruchten afwerpen zodra Google besluit een deel van de update terug te draaien.
Komt jouw website echt niet meer terug op de oude posities, dan kan het de moeite waard zijn om een SEO audit te laten doen door een SEO specialist die bekend is met het herstellen van Google posities.

Informatie updaten
Ten slotte is het goed om de content op jouw bestaande pagina’s up to date te houden. Google houdt van ‘freshness’. Hier kan een pagina een extra boost in rankings van krijgen, al is het soms klein.
Zijn gegevens (bv. de kosten) op een pagina verouderd? Of zorgt een nieuwe regelgeving voor een verandering in hoe je jouw service moet aanbieden? Pas deze dan zo snel mogelijk aan en meldt de pagina opnieuw aan in Google Search Console.
Concluderend
Om hoger in Google's index te scoren met jouw website, is een doordachte aanpak van belang. Doe een zorgvuldig zoekwoordenonderzoek. Kies de zoekopdrachten uit die websitebezoekers aantrekken met een vergrote kans om te converteren, zelfs als het zoekvolume aan de lage kant lijkt.
Richt je vervolgens op rankingfactoren en technieken die ertoe doen, zoals het matchen van de intentie van de bezoeker met jouw content, het optimaliseren van individuele pagina's, en het intern linken naar jouw belangrijkste pagina's.
Zorg ervoor dat externe websites positief over jouw merk schrijven en jou als betrouwbaar en succesvol expert benoemen binnen jouw vakgebied. Stuur traffic naar nieuwe pagina's om de vindbaarheid te verbeteren.
Check regelmatig in Google Search Console of er geen technische problemen zijn of posities plotseling dalen. Gebruik analysetools zoals Hotjar om gebruiksvriendelijkheid te meten, en controleer daarbij of de mobiele bezoekers ook tevreden zijn.
Zoekmachineoptimalisatie gaat niet over één nacht ijs. Het vergt inzet, geduld en de wil om kennis te vergaren. Maar met bovengenoemde tips ben ik ervan overtuigd dat iedere gedreven ondernemer een heel eind zal komen en zelf nieuwe bezoekers en klanten uit Google kan halen!
René Andreasi-Bassi
SEO-specialist en consultant
René is een freelance SEO-specialist en consultant, actief in het vakgebied sinds 2012. Hij zet zijn expertise in om bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van hun online zichtbaarheid in Google. René past datagedreven zoekmachineoptimalisatie en op maat gemaakt SEO-advies toe, met als doel het genereren van meer organische leads en sales voor zijn klanten. Bovendien biedt hij hulp bij het herstellen van Google-posities na algoritme-updates. In het verleden heeft René zijn vaardigheden ontwikkeld op de marketingafdelingen van gerenommeerde bedrijven zoals Discovery, Net 5, FUGA, NBCUniversal en Disney.