Nieuws Digital marketing
Waarom reclame het primaire verdienmodel van WhatsApp wordt
WhatsApp is met ingang van komend jaar niet langer vrij van advertenties. Sterker nog, reclames moeten het primaire verdienmodel van de populaire chatdienst gaan worden.

Vooralsnog is het de bedoeling om advertenties alleen in de statusweergave van de app te zetten. Marketing- en communicatiestrateeg Thijs Dorreboom prikt hier makkelijk doorheen. ,,Neem van mij aan dat het niet lang zal duren voordat we de advertenties tussen de gesprekken in onze chatfeed zien staan.”
Lees ook: Hoe werkt WhatsApp Business?
Geen doodsteek
Nu WhatsApp onder de paraplu van Facebook hangt, grijpen topman Chris Daniels en zijn team hun kans om adverteren voor ondernemers naar een volgend level te tillen. ,,Natuurlijk zal dit wat stof doen opwaaien onder de vele gebruikers van deze app", zegt Dorreboom. ,,Maar de doodsteek voor WhatsApp zal het heus niet worden. Met Facebook dachten we ook dat het een aflopende zaak zou zijn toen tv-presentator Arjen Lubach opriep tot een massale boycot van de app. Ook dat bleek allemaal reuze mee te vallen. WhatsApp pakt het slim aan door eerst in de statusweergave te beginnen. Deze weergave is onder de meeste gebruikers niet erg populair en dus kunnen ze dit mooi als speeltuin/testruimte gebruiken.”
Lees ook: 'Hudson's Bay heeft geen reason to buy'
Ontzettend hard
Hij voegt eraan toe dat hij het een begrijpelijke ontwikkeling vindt. Wereldwijd maken ruim 1,5 miljard mensen gebruik van deze app. De strateeg maakt de simpele som dat wanneer 1 procent van de gebruikers een keer naar een statusupdate kijkt, een bedrijf al 15 miljoen mensen bereikt. Dorreboom: ,,Hoeveel dit WhatsApp jaarlijks zal gaan opleveren, durf ik niet te zeggen. Maar het gaat natuurlijk ontzettend hard als je bedenkt wat er gebeurt als 1 procent van die 1,5 miljard gebruikers allemaal een tientje spendeert na het zien van een advertentie.”
,,De gebruikers van Facebook worden steeds ouder terwijl er veel jonge gebruikers blijven overstappen op Instagram. Om deze 'generatie Z' en millennials goed te kunnen bereiken met advertenties, is dit een logische en slimme stap. WhatsApp is tenslotte een app die iedereen blijft gebruiken. De hele dag door. Of beter nog, we kunnen inmiddels zelfs niet meer zonder. Daarom verwacht ik ook niet dat men massaal zal overstappen op chatdiensten als Facebook Messenger en Telegram.”
Lees ook: Online terugkeer V&D: ‘Met deze aanpak wordt het niets’
Goede kansen
Voor adverteerders ziet Dorreboom eveneens goede kansen. Belangrijkste voorwaarde is wel dat merken op de juiste manier te werk gaan. ,,Ga je er vanuit dat deze advertenties straks daadwerkelijk in het gesprekkenoverzicht van de consument staan, dan moet dit wel op een gepaste manier met de juiste tone of voice. Als adverteerder zit je namelijk gewoon tussen iemand z’n naasten. Je zult als merk dus als een vriend met je potentiële klanten moeten praten."
,,Ik zie zeker mogelijkheden voor fashionpartijen met 'shop nu de nieuwste collectie' of relevante aanbiedingen op basis van je recente mobiele surfgedrag. Ook biedt het kansen voor bedrijven om bijvoorbeeld nieuwe commercials te testen binnen WhatsApp-groepen. Dit is een heel nieuwe manier van kwalitatief onderzoek doen. Nee, wat mij betreft is dit niet schadelijk voor welke partij dan ook. Deze ontwikkeling past in de hedendaagse tijdsgeest als het gaat om adverteren en biedt met name voor adverteerders veel mooie nieuwe kansen”, aldus Dorreboom.