Nieuws Digital marketing
Wat je als ondernemer kunt leren van de Sinterklaas-video van Coolblue
Coolblue-oprichter Pieter Zwart is deze pakjesavond het hulpje van Sinterklaas. In een online promotievideo van Coolblue weliswaar, waarin Zwart met een Coolblue-fiets pakjes rondbrengt, met de Sint in de zijspan. Daar zit een slimme strategie achter, zegt social selling-expert Franck Fielemon, de eigenaar van Omzetcoach.nl. Ook andere ondernemers kunnen hier nog wat van leren.

‘’Dit past eigenlijk heel goed bij een bedrijf met zo’n sterk merk als Coolblue, dat zegt alles te doen voor een glimlach,’’’ zegt Fielemon over de reclamefilm. Het is immers een video met een knipoog, met de hashtag #wiezoetiskrijgtstekkers en met Zwart in zijn ‘’Pieterpak’’. Het bedrijf weet met weinig middelen en een video die gemakkelijk te maken is, een groot publiek te bereiken. Op Facebook kreeg de video al 745.000 views, op LinkedIn 185.000.
Strategie
Volgens Fielemon komt dit niet alleen doordat Coolblue een grote naam is, maar zeker ook door hun social media-strategie. ‘’Het begint al met het proces. Voorafgaand aan de video plaatsten ze een oproep om een verlanglijstje te maken, zodat mensen kans maakten op de cadeautjes. Daarmee worden mensen al warm gemaakt. Vervolgens zetten ze het op zoveel mogelijk kanalen, waaronder Pieter Zwarts persoonlijke LinkedIn-pagina.’’
Lees ook: Zo stampte Coolblue-eindbaas Pieter Zwart in 18 jaar een miljardenbedrijf uit de grond
Dat laatste werkt versterkend, omdat het bedrijf zo niet alleen klanten bereikt maar ook zakelijke partners. Daarnaast werkt LinkedIn goed omdat hier nog weinig gebeurt met video, en films voorrang krijgen op content met afbeeldingen en tekst. Zeker als je de video op LinkedIn zelf upload, heb je daar profijt van.
Mediawaarde en bereik
Ondertussen hoeft zo’n simpele, aansprekende video niet veel te kosten, maar levert het wel veel op. Fielemon: ‘’Ik heb weleens berekend dat een online bereik van twee miljoen je 30.000 euro aan mediawaarde oplevert. Als je alle views van de video van Coolblue optelt kom je ook wel uit op tienduizenden euro’s aan mediawaarde.’’ Een reclamevideo op tv kan hetzelfde bereik hebben, maar dat kost veel meer en daarnaast heeft social media ook een ander voordeel. ‘’Met social media genereer je betrokkenheid. Mensen klikken zelf op de video en sturen het door; het wordt niet aan je opgedrongen.’’
Lees ook: Coolblue: het gouden retailgeheim van de handgeschreven kaartjes
Volgens Fielemon laten veel ondernemers kansen liggen als het om social media gaat. Ook zij kunnen Coolblue-resultaten boeken. Hij noemt het voorbeeld van een ZZP’er die een ludieke reclamevideo deelt van een waterpistolengevecht in Amsterdam en zo ineens meer dan 500.000 views krijgt. En dat terwijl de ondernemer maar 1400 connecties had.
De persoon achter het bedrijf
Om dit soort resultaten te behalen, moet je wel een duidelijke strategie hebben, aldus Fielemon. ‘’Ondernemers moeten erover nadenken welke platforms ze gebruiken en waarom. Daarnaast moet je regelmatig en gestructureerd content delen. Die content hoeft niet altijd over je bedrijf of product te gaan, je kunt ook jouw verhaal als ondernemer delen.’’ De persoon achter het bedrijf laten zien werkt voor social media. En dat laatste doet de Coolblue-directeur natuurlijk ook door op te treden als ‘’Piet’’.