Nieuws Digital marketing
Vlog: Dit is het verschil tussen een website van 2.500 euro en 25.000 euro
Voor een website voor je bedrijf kun je 2.500 euro of 25.000 euro betalen. Maar weet je als ondernemer wat je voor dat geld koopt? Websitebouwer Bas van der Lans legt in deze vlog uit welke vier factoren invloed hebben op de prijs van jouw nieuwe website.

Visitekaartje vs. verkoopmachine
De eerste stap is het bepalen van de doelen en ambities die je als ondernemer met de website hebt. “Moet je een website hebben voor als iemand je zoekt of wil je een verkoopmachine om je omzet te verhogen en om in contact te komen met nieuwe klanten? Je kan je voorstellen dat over de ene site anders nagedacht moet worden dan over de andere. En dat dit impact heeft op de kosten”,aldus Van der Lans. Een middenweg tussen een digitaal visitekaartje en een site die een serieuze rol speelt in marketing en sales, bestaat er volgens hem niet.
Het proces
De mate waarin je als ondernemer het proces begrijpt is een belangrijke factor voor het eindresultaat. In grote lijnen bestaat het proces altijd uit deze vijf stappen:
- Strategie - welke rol speelt de site in het commerciële proces?
- Ontwerpen - aansluitend op strategie en je jouw huisstijl.
- Bouwen.
- Invullen met steengoede content, die geschreven moet worden.
- Publiceren.
- Livegang - waarna je kan beginnen met optimaliseren.
Lees ook: Deze Marktplaats-zoekterm stoot 'gratis' van de troon
Bij een visitekaartje kosten de meeste stappen een paar uur. Bij een verkoopmachine praat je over dagen of weken werk. Het overlaten aan de webbouwer is een slecht plan volgens Van der Lans. “Als je het niet concreet bent over commercieel resultaat, dan komt het ook niet. De webbouwer lost dat niet opeens voor je op. Heb je het er niet over, dan mag je er vanuit gaan dat je werkt aan een digitaal visitekaartje.”
Zelf doen vs. uitbesteden
“Er zijn op deze planeet twee redenen om iets uit te besteden, en voor een website is dat niet anders”, legt Van der Lans uit. “Of je hebt zelf niet de capaciteit – pure mankracht – voor het project of je hebt zelf niet de expertise in huis om het project tot een succes te maken. Je leunt dus op externe expertise.” Je website kan dus wellicht goedkoper en sneller klaar zijn, mits je er de capaciteit en expertise voor hebt. Zelf investeerde hij slechts 1500 euro aan zijn site. Maar hij heeft daarnaast ook meer dan 250 uur aan schrijven, verbeteren en optimaliseren.
Lees ook: Vlog Marcia Geerts: Dit moet je als werkgever weten over vakantiedagen
Template vs. website op maat
Ruim dertig procent van de websites wordt beheerd met WordPress, open source software die je gratis kan downloaden en gebruiken. Door software zoals WordPress is een gebruiksvriendelijke site voor iedere ondernemer toegankelijk. “Echter: een verkoopmachine is meer dan techniek en WordPress. Een goede site begint met kritische vragen, niet met een WordPress-installatie. Een standaard template is goed als het voor 99% aansluit op je wensen. Dan kan je ‘m invullen. Wil je één of twee fundamentele dingen veranderen, dan is het voordeel van zo’n standaard template volledig weg.”
De conclusie
- Verwacht je commercieel niets van je site, maar wil je gewoon een digitaal visitekaartje? Dan kan je voor weinig klaar zijn. Binnen 2.500 kan je zelfs nog bij een specialist terecht.
- Heeft je site een commerciële rol, maar doe je al het denkwerk zelf en werk je met een template? Ga uit van 2 weken ondersteuning en neem genoegen met wat het standaard template je biedt.
- Heb je commerciële verwachting van je site, en wil je een site die aansluit op jouw klantreis en klaar is om marketing en sales mee te bedrijven: investeer dan in jouw verkoopmachine. Voor 10.000 tot 25.000 euro zet je een steengoede eerste versie neer.
Bas van der Lans
Bas van der Lans (1988) is auteur van het Handboek voor Digitale Slagkracht. Als oprichter van 20-koppig webbureau 'Van Ons' (2006) heeft hij zich dit doel gesteld: "In 2025 zijn alle sites, marketing en sales in Nederland effectief." En - zoals hij zelf beaamt - dan moet er nogal wat gebeuren. Hoewel de Nederlandse economie weer groeit, groeit 90% van de Nederlandse MKB-ondernemingen op dit moment niet. “Nederland heeft meer Digitale Slagkracht nodig!” Investeer jij de komende maanden en jaren in jouw digitale slagkracht? De Ondernemer en Bas inspireren je de komende weken met deze vlogs.
Een goede site begint met kritische vragen, niet met een WordPress-installatie