Nieuws Digital marketing

Internetondernemer Martijn runt bedrijf met 35 medewerkers vanuit zijn rugzak: ‘Vaste woonplaats? Heb ik niet’

Als puber bouwde Martijn van Dooren op zijn slaapkamer websites. Inmiddels is hij ceo van een internationaal opererend digitaal marketingbedrijf. Zijn medewerkers zitten verspreid over vijftien verschillende landen. Een vaste woonplaats heeft hij niet. ,,De wereld is mijn speelveld.”

Philip van den Brand (AD) 26 juni 2023

Wx digital agency martijn van dooren reizen digital nomad digital marketing

Martijn van Dooren Foto: privécollectie

Een afspraak maken met Martijn van Dooren is een uitdaging. Online is het contact snel gelegd. Door de verschillende tijdzones waarin de 33-jarige ondernemer verblijft, is het even goed afstemmen en de uren tellen. Werken, zo is zijn overtuiging én ervaring, kan hij namelijk overal ter wereld en dat doet hij dan ook. Net zoals zijn medewerkers. ,,’We travel, while we work’, zeg ik altijd en dat is op mij zeker van toepassing”, vertelt de enthousiaste Udenaar vanuit zijn hotelkamer in Hong Kong aan het AD.

"’We travel, while we work’, zeg ik altijd en dat is op mij zeker van toepassing"

Zijn reisschema voor de komende twaalf maanden is even zorgvuldig gepland als indrukwekkend van samenstelling. De vluchten naar India, Italië, Amsterdam, Parijs, Lima, Thailand, Boston, Vietnam en Spanje zijn allemaal geboekt. Op sommige plekken verblijft hij enkele dagen, op andere wat langer. Zakelijke afspraken voor zijn bedrijf WX Digital Agency wisselt Van Dooren af met reisjes samen met zijn partner Violeta Martinez (29).

Lees ook: Nederlandse freelancers in buitenland blijven kiezen voor nomadenbestaan

Weinig nodig om gelukkig te zijn

Een woning heeft hij niet, een vaste woonplaats net zo min. ,,Ik leef vanuit mijn rugzak. Daar zit het belangrijkste in, stevig opgerold. Zo kan ik snel reizen en heb ik geen gedoe op de luchthavens.” Als bewijs toont hij de rugzak voor de camera. ,,Om gelukkig te zijn, heb ik niet veel nodig.” Zijn grootste rijkdom is echter misschien wel zijn laptop. Overal waar het kan, klapt Van Dooren het scherm open en zoekt hij verbinding. ,,Mijn residentie is Panama-Stad. Als we daar zijn, verblijven we bij Violeta’s familie en in Nederland bij mijn ouders in Uden.”

Van Dooren groeide op als oudste in een gezin met nog twee broers. Hij blijkt handig met de computer, bouwt websites op zijn slaapkamer en weet daar ook geld mee te verdienen. Na de havo volgt hij de studie Small Business & Retail Management op de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Het ondernemersbloed heeft hij van zijn vader, die wel wat voorzichtiger is. ,,Ik neem wat meer risico.”

Lees ook: Genoeg verdienen zonder dat je leven om werk draait? Zo doen deze zzp'ers dat

Geraakt door eenvoudige manier van leven

Als kind maakt een familiereis naar Namibië grote indruk op de dan nog prille tiener. ,,Tijdens een bezoek aan een township werd ik geraakt door de eenvoudige manier van leven. De mensen waren arm en iedere dag bezig met overleven, maar bleken met weinig heel tevreden en gelukkig. Dat contrast intrigeerde me.” Daar wordt het zaadje gepland voor zijn wens om later de wereld te ontdekken en andere culturen te leren kennen.

Die kans krijgt hij sneller dan verwacht. Via een kennis van zijn vader loopt Van Dooren stage in Panama. ,,Hij ontfermde zich over mij en introduceerde me overal.” Zijn handigheid in het bouwen van websites en kennis van digitale marketing komt Van Dooren goed van pas. Altijd is hij aan het werk. Als hij steeds vaker als freelancer wordt ingeschakeld, is het moment daar om zelf een onderneming te beginnen. In de iconische 243 meter hoge F&F Tower in Panama-Stad huurt hij zijn eerste kantoorruimte.

Op 2-2-2020 gaven Martijn en Violeta elkaar het ja-woord in het bijzijn van hun ouders. Foto: privécollectie

Lees ook: Digital nomads: zo reist Job (43) al ondernemend de wereld over

35 medewerkers die werken uit 15 landen

In 2019 leert hij in Panama Violeta kennen, een kind van een Peruaanse moeder en Panamese vader. Het klikt. Beiden zijn ondernemend, ruimdenkend, creatief en reislustig. ,,Er was een rustige vibe tussen ons. Ik ben erg energiek en Violeta, die actief is als danslerares en vlogger, brengt me via meditatie rust.” Op 2-2-2020, vlak voordat corona losbarst, trouwt het stel. Iedereen die hen lief is, is er bij. Daarna gaan ze op reis. De wereld in. Iets wat ze nog steeds doen. Vaak samen, soms apart.

,,Ik wil met mensen uit de hele wereld werken, ze kansen bieden om te groeien. Wie veel geeft, krijgt ook veel terug. Ik geef graag.” Inmiddels telt WX Digital Agency, dat zijn ‘ups en downs’ kende, 35 medewerkers die werken vanuit vijftien landen. ,,Nu krijgt het bedrijf echt vorm. Alles wat ik verdiende, is erin geïnvesteerd. Zelf ben ik met weinig tevreden. Ik kan genieten van een etentje met klanten in een goed restaurant, maar ook van verse noodles op straat.”

"Alles wat ik verdiende, is in mijn bedrijf geïnvesteerd. Zelf ben ik met weinig tevreden"

Energie van andere culturen

Rust zit er voorlopig niet in voor Van Dooren en zijn vrouw. Dat hoeft ook niet. Van het reizen en het ontdekken van andere culturen krijgen ze energie. Stiekem kijk het stel wel wat jaartjes vooruit. ,,We zoeken op een aantal plekken in de wereld woonruimte om een Airbnb te beginnen waar we digital nomads verwelkomen.” Ze hebben hun oog laten vallen op locaties in Sicilië, Zuid-India, Panama en Peru. Keuzes maken ze als de tijd rijp is. ,,We hebben nog de tijd om dat te onderzoeken.”

Sinds hij over de wereld trekt, waardeert de ondernemer Nederland meer als plek waar een goede structuur heerst. ,,Het is niet zo dat ik kaas en stroopwafels mis. Hier ligt wél mijn basis, ben ik opgevoed. Ik zie mezelf er echter niet terugkeren. Ik heb te veel plekken in de wereld gezien die óók de moeite waard zijn.”

Lees ook: Workation: vijf tips om te werken vanuit het buitenland

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws