Nieuws Marketing

'Distributie Asahi eerste prioriteit'

De overname biedt veel kansen. Maar de Hollandse botheid kan veel kapotmaken.

Angelique Kunst (AD) | Foto: Rikkert Harink 15 februari 2016

Grolsch Muijderman plat

Nee, de werknemers van Grolsch hoeven nog niet te oefenen op de perfecte buiging van 60 graden. "Japanners die internationaal zaken doen, zijn ook internationaal geschoold. Die verwachten hier echt niet de conventies van thuis. Maar ze verwachten wel oprechte interesse en gastvrijheid. Dus het is handig als je wat van de Japanse cultuur weet en een paar woordjes Japans spreekt. En geef ze met de lunch vooral geen broodjes en karnemelk."

EnthousiastProfessor Rien Segers is razend enthousiast over het nieuws dat Asahi waarschijnlijk Grolsch overneemt. "Ik hoop dat ik daar ook een steentje aan bijgedragen heb. Ik heb de mensen van Asahi diverse malen gesproken en daarbij altijd hoog opgegeven van de Nederlandse bierbrouwers. We hebben fantastische, internationaal bekende biermerken. Grolsch mag dan klein zijn, het heeft wel veel potentie."

DistributieToch lijkt de promotie van Grolsch niet de eerste prioriteit van Asahi. Het persbericht dat woensdag werd verspreid, is vooral lovend over de distributienetwerken van de nieuwe Europese partners, die Asahi een belangrijke springplank bieden voor het verspreiden van het eigen Asahi Super Dry Beer. "Japanners lijken wel een beetje op Twentenaren. Die gaan na de overname echt niet direct van alles veranderen, ze kijken eerst een poosje de kat uit de boom. Hun eerste prioriteit is ongetwijfeld het organiseren van de distributie van hun eigen merken. Daarvoor is een Europees distributiecentrum nodig: dat is dus een geweldige kans voor Twente. Bestuurders moeten alles op alles zetten om dat binnen te halen."

Twee jaarVolgens Segers zal er de eerste twee jaar weinig veranderen bij Grolsch, maar zal Asahi wel iemand in Enschede stationeren om het bedrijf te observeren. "Je moet er rekening mee houden dat ze na een jaar of twee wel de touwtjes stevig in handen gaan nemen. Dat betekent dat ze toch een flink stuk Japanse bedrijfscultuur willen invoeren. Dat heeft met name gevolgen voor de financiële afdelingen: die moeten dan volgens de Japanse regels werken en die zijn echt heel anders dan de Nederlandse. Dat kan frustrerend zijn. En de hiërarchie zal een stuk strikter worden. Als de baas iets zegt, dan doe je dat. Aan de andere kant zijn er ook overeenkomsten tussen de Japanse en de Nederlandse bedrijfsculturen. Japanners zijn erg van het poldermodel: ze doen graag zaken in goed onderling overleg. Daarnaast hechten ze veel belang aan de werkvloer. Verbeteringen in de productie worden daar geïnitieerd."

InteresseBij alles is het volgens Segers van groot belang om rekening te houden met de Japanse omgangsvormen. Niet de heel strikte die in Japan gelden. "Maar met de gebruikelijke Hollandse botheid kun je veel kapotmaken. Toon interesse. Japan en Nederland hebben al meer dan 400 jaar handelsrelaties. Verdiep je een beetje in de Japanse cultuur, in hun mentaliteit. Als Japanners je eenmaal mogen, kun je veel sturen."

AsahiHistorisch gezien is het mooi dat een Japanse brouwerij het Nederlandse Grolsch overneemt. Het waren de Nederlanders die in 1641 bier introduceerden in Japan. Pas aan het einde van de negentiende eeuw richtten de Japanners hun eerste brouwerijen op. Een daarvan was de Osaka Beer Company in 1889. Die introduceerde in 1892 het merk Asahi. Asahi is lang een kleinere speler geweest op de Japanse markt. Het nam in 1987 een gewaagde stap: het introduceerde dry beer in Japan. Licht, makkelijk drinkbaar bier met niet zo'n uitgesproken mout- of hopsmaak. Het was een doorslaand succes en maakte Asahi het nummer 1-biermerk van Japan. Asahi heeft een marktaandeel van 38 procent in Japan.

Foto: Emiel Muijderman