Nieuws Marketing
Dit ondernemers-plan blaast Arnhem nieuw leven in
Een betere bereikbaarheid van de stad, makkelijker parkeren: er kan voldoende verbeterd worden aan Arnhem.

In Arnhem loopt het Team Stadsregie zich warm om het winkelhart van de Gelderse hoofstad binnen vier jaar weer tot een topper om te vormen waarover de mensen in het hele land praten.
"Een 8 als rapportcijfer is niet goed genoeg", benadrukt voorzitter Gerard Velthuizen van de Stichting Binnenstad Platform Arnhem, de baas van het team in De Gelderlander. "Een 9 moeten we hebben. Dan gaan de mensen het goede nieuws aan elkaar doorvertellen."
De komst van het team markeert een breuk in de stadsgeschiedenis. Het binnenstadsmanagement ging in 2015 failliet, de eenzame citymanager bleek een verschijnsel dat niet meer in deze tijd past. Een moderne stad die verleidelijk en opwindend wil zijn voor een breed publiek, heeft een groep professionele aanpakkers nodig, zo oordeelde het platform.
In hun ondernemersplan wordt het 'dreamteam' vergeleken met MI6 in een film van James Bond. 'Er zijn meerdere James Bonds nodig: 005, 006, 007', heet het. 'Met een 'Moneypenny' die ervoor zorgt dat alles wordt geregeld.' Hun namen zijn nu bekend: regisseur Hans Verweij, huismeester Sander Wind, verbinder Ka- rin Jellema, marketeer Henny van der Heiden en allesregelaar 'Moneypenny' Nicole Klein. In hun nieuwe kantoor in het voormalig Historisch Museum aan de Bovenbeekstraat praten ze honderduit over hun ambities. Velthuizen: "De Arnhemse binnenstad moet beter bereikbaar, groener en gastvrijer worden. We moeten flinke stappen maken om het parkeren te verbeteren en een einde maken aan de droevenis rond het doodse Gele Rijdersplein in het stadshart."
Ze zitten met winkeliers, horecamensen, vastgoedeigenaren, bewoners en gemeente in werkgroepen om tafel om forse stappen voorwaarts te zetten. Een makkelijke klus is het niet. De consument heeft minder tijd, meer keuze en meer behoefte aan 'iets bijzonders'. Dat bijzondere zoekt het gezelschap in cultuur, evenementen en de aankleding van de binnenstad. Die aankleding moet er piekfijn uitzien. Huismeester Sander Wind trekt daar de kar. Zijn collega's moeten de ondernemers enthousiasmeren, ideeën verzamelen en de koers uitzetten verder dan 'alleen de waan van de dag'. Ze hebben een paar meevallers in de zak: het station is klaar, de horeca daaromheen blijkt een voltreffer.
Het hele team veert op als in dat rijtje meevallers ook de naam Top- shelf valt, de warenhuisketen die het pand van V&D in Arnhem overneemt en al op 1 mei opengaat. Het is nieuws dat de malaise van hardnekkige zeurverhalen over leegstand doorkruist. "Topshelf heeft Arnhem duidelijk op de kaart gezet, het heeft overal in de media gestaan", weerklinkt het uit zes monden.
De verwachtingen zijn hooggespannen. Jellema glundert als ze modehuis Zara ter sprake brengt. Dat heeft net een megastore geopend. Ze heeft al een volle agenda aan gesprekken met ondernemers en winkeliers om ideeën uit te wisselen om de binnenstad 'sprankelend en verrassend' te maken. "De stad is een pareltje", mijmert Van der Heiden, de man die Arnhem als product moet gaan verkopen. "Een pareltje dat gewoon opgepoetst moet worden."