Nieuws Marketing

Dopper wil met VDL de wereld in

De Dopper-fles is een hit. Merijn Everaarts, oud-Eindhovenaar, is de bedenker. In VDL heeft hij een belangrijke partner, schrijft het Brabants Dagblad.

Peter Scholtes 11 juli 2016

Everaartsdopper

Even terug in Eindhoven. Dertig jaar geleden had Merijn Everaarts niet kunnen bedenken dat hij als geslaagd zakenman naar zijn geboortestad zou afreizen. Vanuit Haarlem leidt hij Dopper dat een stormachtige groei beleeft. De duurzame waterfles boekt dit jaar een verkooprecord van meer dan twee miljoen stuks.

Voor de productie kwam Dopper na wat omzwervingen bij VDL uit. In Emmen, bij VDL Wientjes, verzorgen zes machines vijf dagen in de week het spuitgietwerk voor de kunststof flessen.

Op het hoofdkantoor van VDL praat Merijn Everaarts met adjunct-directeur Bas van der Leegte van VDL en directeur Hans Meuleman van VDL Wientjes over toekomstscenario's. Er lijkt nog heel wat meer in het vat te zitten voor Dopper en VDL, zo blijkt. Daarover later meer.

(Tekst loopt door onder foto)

Horeca

Eerst Merijn Everaarts. Want zijn loopbaan wijst lange tijd niet in de richting van een carrière als ondernemer.

In Eindhoven zit hij op de vrije school. Daarna volgt het leerlingstelsel in de horeca, te vergelijken met de middelbare hotelschool. Tot hij zes jaar geleden met Dopper begint, werkt de nu 43-jarige Everaarts in de evenementenbranche. Als organisator van bijvoorbeeld houseparty's, beurzen voor onder meer Philips en banketten van het Koninklijk Huis. Die achtergrond helpt hem wel. "In gesprek met opdrachtgevers voor evenementen ging het vaak over de marketingstrategie en het neerzetten van een merk. Daar heb ik geleerd de boodschap van Dopper te verkondigen."

Wandeling

'The bottle is the message', is de slogan van Dopper. Merijn Everaarts heeft een missie met zijn fles. Een wandeling op een met plastic flessen bezaaid strand vormde de opmaat voor Dopper.

Voorafgaand aan spreekbeurten die hij houdt over innovatie of ondernemerschap wandelt hij rond in de buurt. De tocht levert steevast een zak vol plastic op die hij - pats! - voor zijn publiek op de grond gooit. De toon is daarmee gezet: nog heel veel plastic petflessen moeten de wereld uit, en liefst worden vervangen door de volledig recyclebare waterflessen van Dopper.

Dat gaat crescendo. Dopper weet nog elk jaar de verkoopaantallen te verdubbelen. Ook VDL vaart er wel bij. In de fabriek in Emmen is geïnvesteerd in machines voor de geautomatiseerde productie voor de waterflessen.

Directeur Hans Meuleman noemt Dopper inmiddels een 'belangrijke klant' voor het 95 medewerkers tellende VDL Wientjes.

VDL en Dopper liggen elkaar wel, constateert Bas van der Leegte van VDL. 'Jullie moeten die fles gewoon maken', zo luidt ongeveer de boodschap waarmee Everaarts bij VDL binnenkomt. Hij wil met alle geweld Dopper in de (festival)zomer van 2010 lanceren. "Bij VDL zeggen we dan niet: dat kan niet", illustreert Van der Leegte.

Niettemin is het een grote uitdaging om het oorspronkelijke ontwerp om te vormen tot een maakbare oplossing. In de spuitgietbranche is de nieuwsgierigheid groot naar het geheim van de smid, glimlacht Meuleman. Merijn Everaarts laat de techniek sowieso graag over aan VDL. "Van de technische kant word ik heel kriebelig", verklaart hij.

Zijn wereld is die van marketingcommunicatie, design en innovatie. Dat zijn de terreinen die de dertig medewerkers van Dopper zelf willen bestrijken. Het 'bewaken van de missie' staat voorop.

Ambassadeurs

Everaarts vertelt hoe Dopper momenteel in de twee exportmarkten Duitsland en de Verenigde Staten campagne voert. "We hebben lokale ambassadeurs die evenementen organiseren. We bieden een podium aan andere duurzame initiatieven en houden zelf een inleidend praatje over Dopper. Bijvoorbeeld Waka Waka solarlampen en duurzaam geproduceerde Tony Chocolonely chocolade presenteren zich. Zo brengen we de fans van onze merken bij elkaar, om die te laten kruisbestuiven."

Van meet af aan heeft het bedrijf sociale media ingezet. Vloggers - 'de hippe meiden van nu', zegt Everaarts - moeten Dopper helpen aan een doorbraak in de Verenigde Staten. Doelgroep is een denkbeeldige 'Ana'. "Ze houdt van design, van festivals en voelt zich betrokken bij een betere wereld."

Duizenden Doppers per maand worden nu in de VS verkocht, zo'n 100.000 per jaar. Dopper wil er lokaal gaan produceren. Logisch, want de milieubelasting van het transport past niet bij het profiel van het bedrijf. Bij die productie komt VDL weer om de hoek kijken.

"We zijn serieus onderzoek aan het doen naar de mogelijkheden voor een fabriek in de Verenigde Staten", laat Van der Leegte weten. "We hebben daarvoor ook van andere opdrachtgevers verzoeken gekregen. Merijn zou een van de eerste klanten kunnen zijn."

Mogelijk volgt productie in Azië. Zonder missiewerk zoals dat in Duitsland en de VS wordt verricht, is ook daar de verkoop op gang gekomen. Met name in Taiwan en Japan vallen de 'kekke kleurtjes' van de fles in de smaak.

Een wereldmarkt lijkt open te liggen. Merijn Everaarts wil echter 'organisch groeien', zegt hij.

In eigen land gaat het hard. "Dopper is dé fles voor kinderen", heeft Bas van der Leegte op de school van zijn kinderen gemerkt. Na onder meer Shell, Albert Heijn en PostNL heeft ook VDL Groep zijn medewerkers voorzien van Doppers. "Ik ga er persoonlijk voor strijden dat binnen VDL alle petflessen verdwijnen", belooft Van der Leegte.

Stalen variant

'Mister Dopper' Merijn Everaarts gelooft nog lang niet in verzadiging van de Nederlandse markt. "We zijn nu op het punt dat mensen meerdere kleuren Doppers willen hebben."

Na blauw kwam wit. Roze werd uit de markt gehaald om paars een bliksemstart te kunnen geven.

Een stalen variant die past in de bidonhouder van een fiets is inmiddels verkrijgbaar. Ook hiervoor is VDL benaderd. In Eindhoven wordt gestudeerd op geautomatiseerde productie van het stalen gedeelte. 'Grotere maten, ander materiaal', is onderdeel van de toekomstplannen. In Duitsland zijn ze meer gesteld op glas, weet Everaarts inmiddels. "Met kunststof Doppers zet je nog meer plastic in de wereld, zo zien zij het althans."

Hoewel de fles al voor honderd procent recyclebaar is, wil Dopper ook op duurzaamheidsgebied verdere stappen zetten. In brede zin. Zo gaat het in het buitenland selectiever distribueren, om te voorkomen dat zoals in Nederland de tussenhandel grote partijen in de markt voor relatiegeschenken kan pompen. "Ons idee was afval te verminderen. Maar er zijn nu mensen in bezit van zes Doppers die nooit water drinken."

Via VDL zijn de Doppers volledig te recyclen. In Emmen staat daarvoor een vermaler. Productie met volledig hergebruikt materiaal staat nog op het verlanglijstje. Dopper heeft in de Verenigde Staten een partij op het oog die daarvoor ingezamelde yoghurtbekers kan leveren.

Nagedacht wordt over een manier om de waterdrinker te stimuleren zijn af te danken Dopper in te ruilen. "We denken aan lenen of leasen of een korting op een nieuwe Dopper. Dat gaan we in de Verenigde Staten bekijken."

Verder steekt de Dopper Foundation jaarlijks vijf procent van de omzet in educatie, onderzoek via verschillende universiteiten en aan waterprojecten in Nepal en andere landen waar nog geen schoon drinkwater te vinden is.

Dat is ook nog eens noodzakelijk als je iedereen in de wereld aan de Dopper wil hebben.

Gerelateerde artikelen: Dopper-oprichter wil wereld veranderen met 'social enterprise'