Nieuws Marketing
Dromen van Zuid in 2025

Rotterdam-Zuid gaat een bloeiperiode tegemoet. Het gebied ten westen van de Van Brienenoordbrug wordt omgetoverd tot een eldorado voor sporters, stappers en recreanten die dagelijks dit gebied overspoelen. Mits de woensdag gepresenteerde visie van de stad op dit stuk IJsselmonde werkelijkheid wordt, schrijft het AD woensdag. Een blik in de toekomst.
Het is 2025 en vanaf de Van Brienenoordbrug zie je hem al liggen: de nieuwe Kuip van toparchitect Rem Koolhaas. De machtige constructie schittert in de zon, een waar icoon op de linker Maasoever als waardig tegenhanger van het beroemde Opera House in Sydney. Rotterdam heeft er weer een toeristische trekpleister bij.
Vele wegen leiden naar Zuid. De meest pittoreske is wellicht de kersverse oeververbinding tussen de Kralingse wijk De Esch en de Veranda aan de overkant. Een brug die niet alleen op wedstrijddagen door Feyenoord-supporters wordt gebruikt, maar ook door dagjesmensen die willen genieten van al het moois dat Stadionpark heeft te bieden.
De één pakt een filmpje in een van de twee grote bioscoopcomplexen, de ander neemt plaats op de tribune van de moderne atletiekbaan op de Sportcampus, waar jeugdige hardlopers om een kampioenschap strijden. Een hapje eten in één van de vele horecazaken is ook 'n optie.
En wie van groen houdt, komt helemaal aan zijn trekken. Een goede tip is om dan het pontje naar Feijenoord te nemen en op de kop van de Piet Smitkade te beginnen aan de trektocht. Watertaxi's scheren over het water en de terrasjes op de oever lonken. Net voor het stadion gaat het pad de strekdam op, die toegang geeft tot het Eiland van Brienenoord, de nog immer florerende groene long bij de gelijknamige brug. Gadegeslagen door een uitdijende kudde Schotse hooglanders voeren paadjes en bruggetjes je naar de machtige pilaren die het brugdek ondersteunen. Watervogels spatten in het wildbegroeide getijdengebied, rietkragen wuiven in de wind.
Na de oversteek van het Zuiddiepje voert een groene corridor je over de Kreekkade naar Park de Twee Heuvels, omzoomd door prachtig gelegen eengezinswoningen. Een horecapaviljoen bij de grote vijver nodigt uit tot een korte stop.
De route zuidelijk van het lommerrijke Sportdorp biedt vervolgens toegang tot het nagelnieuwe trainingscomplex van de Feyenoord-profs, nu al het Milanello van Zuid genoemd. Tussen oud-gedienden als Sven van Beek en Tonny Vilhena wemelt het van de talenten, van wie het leeuwendeel afkomstig is uit Zuid zélf. Trainer Dirk Kuijt boft maar.
Parkeergarage
Wie de échte jonkies wil zien schitteren, kan terecht in het stadionnetje verderop, naast de grote parkeergarage op de plek waar vroeger het Clara-ziekenhuis stond. Daar schoppen gassies van 10, 11, 12 jaar oud tegen de bal en is duidelijk dat het met de aanvoer van vers bloed bij Feyenoord wel snor zit.
Ook de amateurs van Sportclub Feyenoord zitten er warmpjes bij, met een prachtige accommodatie, inclusief strakke kunstgrasvelden die dagelijks worden gebruikt door het nog steeds groeiende aantal leden.
Kuip Staete
Daarna is het nog maar een kort stukkie, onder de verhoogde Coen Moulijnweg - mét tram - door, om bij Kuip Staete te belanden: het 200 appartementen tellende oude stadion, met dat mooie park in het midden. En het monumentje voor de Gevallen Meeuw, als herinnering aan de pechvogel die op deze plek door oud-doelman Eddy Treijtel uit het zwerk werd geschoten.
Over de - wederom - onder vers groen weggewerkte parkeerkelder komt de wandelaar bij het loopbruggetje over de Stadionweg, waar de horeca op de Veranda uitnodigt voor een hapje en een drankje. Wie wil kan een gokje wagen in het casino, een balletje gooien op de bowlingbaan of simpelweg genieten van de Nieuwe Maas in het avondlicht.