Nieuws Marketing

Duizelingwekkende expositie

De kamer van Albus Perkamentus, een berenhuis of een atelier in een geldkist. Je moet er echt even bij gaan zitten.

Ton van der Schouw | Foto: Hans van de Vlekkert 8 april 2016

Miniatuur hans van de vlekkert

Engelengeduld moet je er voor hebben. Ga er maar aan staan: met de hand zo'n duizend miniatuur-boeken maken voor een miniatuur-bibliotheek. Het resultaat is vanaf zaterdag te zien in Veluws Museum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 in Epe. Daar opent om 16 uur de tentoonstelling 'Poppenhuizen en Kijkkasten', die tot 24 december te zien is. Wie met de laaiend enthousiast vertellende conservator Elke Tetterode Ravestein door de ruimte loopt, begint het al snel te duizelen. Op schaal gemaakte juweeltjes weerspiegelen uren van passie, precisie, verzamelwoede en vakmanschap.

Neem nou het pronkpoppenhuis van Ingrid Ebregt uit Arnhem. Ze bouwde in dertig jaar tijd een linnenkast om tot een buitengewoon indrukwekkend object van zeventien ruimtes, waarbij ze voor de inrichting de schaal 1:12 heeft aangehouden. Het gevaarte van 2 bij 1,5 meter is in drie delen van Arnhem naar Epe gebracht, waar twee mensen een heel weekend bezig zijn geweest om het weer in te richten.

RembrandthuisEr staan twintig objecten opgesteld in de ruimte waar ook plaats is voor vitrines met kinderkleding en speelgoed uit vervlogen tijden.

De inhoud van de poppen- en kijkkasten varieert enorm. Zo sta je voor een deel van het vermaarde Rembrandthuis naar een miniatuur-rariteitenkabinet te kijken, dan weer vergaap je je aan een antieke Tibetaanse geldkist, waarin een atelier is gemaakt met uitzicht op de kust van Cornwall.

>>>Lees verder onder de foto

Foto: Maarten SpranghFourniturenAandoenlijk is nummer 10 in de tentoonstelling: de Manufacturen /fourniturenwinkel van Jacqueline Aarts. Het winkeltje is gebouwd op aanwijzingen van de moeder van Jacqueline, Stien van Kleef. Zij begon de winkel in 1949 in Loosduinen. De meest uiteenlopende zaken werden er verkocht, van babykleding tot smyrna wol en van theedoeken tot nylon kousen. Eigenlijk was de winkel nooit dicht, want het kwam nogal eens voor dat er iemand 's avonds verlegen zat om een bolletje wol en dan gewoon aanbelde om het te kopen. In 1966 werd het centrum van Loosduinen gesaneerd en verdween ook deze winkel. Het poppetje op de expositie dat achter de deur naar het woonhuis staat is Jacqueline. De winkel was voor haar verboden terrein.

Al met al een tentoonstelling waar je echt de tijd voor moet nemen. Elke Tetterode Ravestein had dat al voorzien, en plaatste bij de meeste kasten vast een stoel: ,,Dan kun je het op je gemak in je opnemen'', lacht ze. ,,En zie je het ook weer uit ander perspectief. Want uit echt iedere hoek ontdek je weer iets anders.''