Nieuws Marketing

EenmansZaken: Hoe kom je aan genoeg werk en klanten?

Acquisitie: het is een van de cruciale zaken die het succes van je onderneming bepalen. Als ondernemer moet je immers zelf achter klanten en werk aan, want zonder opdrachtgevers geen inkomsten. Hoe je jezelf als ondernemer op de markt zet, dat vertelt ons panel van zzp’ers in deze derde aflevering van de videoserie EenmansZaken.

Ezra Hakze en Vincent Krijtenburg 26 april 2019

Eenmans Zaken zzp

Linkedin en Instagram favoriet bij zzp’ers

Als ons panel iets duidelijk maakt, dan is het wel het belang van social media. Slechts twee zzp’ers gebruiken hun website actief als een online portfolio, de anderen bereiken potentiële klanten vooral via social media. Met name Instagram en Linkedin zijn favoriet.

Voor zzp’ers met een visueel interessant product, zoals schoonheidsspecialiste Shakira Wong Chung en receptontwikkelaar/blogger Simone van der Koelen, is Instagram nog extra interessant. Wat bij dit medium vooral geldt: meer volgers is niet altijd beter en berichten hoeven niet van jouzelf als ondernemer te komen. Wong Chung vraagt bijvoorbeeld aan tevreden klanten of zij een foto willen delen, waardoor zo’n klant bijdraagt aan de pr.

Lees ook: EenmansZaken: Het leukste aan zzp’er zijn (en de nadelen)

‘Niet alleen maar beschikbaar zijn’

Jan-Willem Duim, die als zzp’er in het onderwijs werkt, zegt over zijn LinkedIn-gebruik: ‘Je moet meer doen dan alleen maar zeggen dat je beschikbaar bent, want dat zegt iedereen.’ Veel zzp’ers gebruiken LinkedIn dan ook als een soort blog, met persoonlijke updates over hun ervaringen als zzp’er in hun branche.

Netwerken

De ondernemers doen ook aan de ouderwetse acquisitie, zoals netwerken en papieren advertenties plaatsen. Netwerken betekent dan niet alleen het praten met potentiële klanten, maar ook juist met zzp’ers onderling. Zo vertelt maatschappelijk werker Santucia Gradner dat zij ook opdrachten doorgespeeld krijgt van zzp’ers uit haar vrienden- en kennissenkring, bijvoorbeeld omdat de ander een volle agenda heeft of ziek is. Zzp’ers zijn dus niet altijd elkaars concurrenten, maar juist ook collega’s die elkaar aan werk helpen.

;cc_load_policy=1

EenmansZaken afleveringen

Ze werken zelfstandig, maar in deze videoserie zijn tien zzp’ers even collega’s die elkaar adviseren over typische ‘eenmanszaken’. Ons panel van eenpitters buigt zich elke week over kwesties als: hoe dek je de risico’s van het ondernemen af en wat doe je aan eenzaamheid. Met in deze derde aflevering: hoe zorg je voor genoeg werk en klanten?