Nieuws Marketing

Eigen modelabel is keihard werken

Een eigen modemerk op de markt brengen lijkt misschien een roze wolk vol catwalks en bestsellers. In werkelijkheid is het vooral kei- en keihard werken, schrijft het AD.

Cintha Rood | Foto's: ANP & Shody Careman 25 januari 2017

Catwalk

De namen By Storm, Lavalava, State of Art Rookies,, Nesz, Looxs Revolution, Silvestre Etienne, Loop.alife of You and Mini doen waarschijnlijk weinig belletjes rinkelen. Het is een greep uit de talloze nieuwe modemerken die alleen al de afgelopen maanden verschenen in ons land.

Zelf een kledingmerk of schoenencollectie ontwerpen zonder een opleiding te hebben gevolgd: het is voor velen een droom. Miranda van Driel begon vorig jaar de cursus 'Start je eigen kledinglijn'. Volgens Van Driel is er grote behoefte aan tekst en uitleg voor aspirant-ontwerpers. ,,Ik produceer kleding van mijn eigen sportmodemerk Pixie en kreeg aan de lopende band aanvragen van mensen die een eigen merk wilden opzetten."

Gesloten wereldje

De grootste drempel lijkt het gebrek aan kennis. ,,De modewereld is gesloten als het gaat om het productieproces", vertelt Van Driel. ,,Je kunt googelen wat je wilt, leveranciers en producenten zijn onvindbaar."

Cursisten krijgen uitleg over het reilen en zeilen van een eigen kledinglijn. En daarvoor hoef je geen vooropleiding te hebben gevolgd. Zo leer je hoe je een ondernemersplan schrijft, alles over het ontwerpproces, het vinden van een productiepartner en hoe je ervoor zorgt dat jouw collectie in de winkel of de webshop komt te hangen. Een lange financiële adem is geen overbodige luxe. Heb je de perfecte lijn op papier gezet, dan is de tweede stap monsters of samples maken: de eerste kledingstukken van alle ontwerpen uit je collectie. Van Driel: ,,Die moet je net zo lang doorpassen totdat de patronen perfect zijn en je kleding in productie kan worden genomen. Voordat alle kleding is geproduceerd en klaar voor de verkoop, ben je vier tot zes maanden verder. Dan duurt het nog zestig dagen voordat de winkel of de webshop die je kleding heeft ingekocht je betaalt."

Ondertussen moet je je richten op de collectie voor het volgende seizoen. ,,Als je een collectie professioneel wilt opzetten, ben je al gauw 25.000 tot 30.000 euro kwijt.'' Van Driel raadt cursisten met een minder dikke portemonnee aan om klein te beginnen en elke euro in het bedrijf te stoppen.

Uitlaatklep

Dat is precies wat self made zakenvrouw Sharon Hilgers, eigenaar van sieraden- en modelabel My Jewellery, deed. Hilgers begon zonder kennis van modezaken in 2010 een Facebookpagina en een webshop waarop ze sieraden verkocht. ,,De webshop was mijn uitlaatklep naast mijn baan als lerares Frans. Alles wat ik overhield van mijn salaris investeerde ik in de webshop en ik deed zo veel mogelijk zelf om geld uit te sparen. De eerste keer investeerde ik 500 euro, dan 1.000 euro en naarmate ik meer omzet maakte, werd dat steeds meer." Met succes. Zes jaar later zijn er drie My Jewellery winkels en zwaait ze de scepter over 63 medewerkers.

China

Door sites als Alibaba.com, JD.com of Aliexpress.com lijkt het zelf maken van een kledinglijn laagdrempelig. Via dit soort websites kom je in contact met Chinese textielfabrikanten die voor een paar euro per item je collectie maken. Je stuurt een patroon met instructies. Op basis daarvan krijg je je kleding kant-en-klaar opgestuurd. Maar volgens Van Driel is dat lang niet zo makkelijk als het lijkt: ,,Chinese producenten maken vaak alleen grote bestellingen.'' En per land verschillen de waarden en normen. ,,In China zeggen ze overal ja tegen, terwijl het in de praktijk soms helemaal niet kan. Als ze een grotere order krijgen, schuiven ze jouw bestelling zo opzij.'' Het is bovendien elke keer weer de vraag hoe de kwaliteit wordt. Daarom moet je, als je per se in het buitenland wilt produceren, vaak de naaiateliers zelf bezoeken. Daar gaan geld, tijd en moeite in zitten. Petra Bartman begon in 2009 met dames- en kinderschoenenlabel My Sweet Shoe. Inmiddels is de kinderlijn ter ziele en richt Bartman zich op haar damesschoenenlijn. ,,Het moeilijkst is de juiste fabrikanten vinden", vertelt Bartman. ,,Je label staat of valt ermee. Zo lieten de zolen van mijn schoenen los toen ik een collectie opgestuurd kreeg van de fabriek in Portugal. De fabrikant beloofde de schoentjes te repareren, maar dan ben je zo zes weken verder. Leg dat maar eens uit aan winkels die bij je hebben besteld."

Ligt je collectie eindelijk naar wens voor je, dan moet je je waar nog slijten aan ondernemers. Social media is daarin niet meer weg te denken. Nieuwe modemerken hebben hun populariteit vaak te danken aan platforms als Instagram. Daar moet je wel met een verrassend concept komen, wil je opvallen. Heel ouderwets langs winkels gaan om je collectie te laten zien, hoort daar ook bij.

Petra Bartman

,,Maak een afspraak en laat je collectie zien", raadt Van Driel aan. Als nieuw merk maak je ook kans online gevonden te worden als je via een webshop verkoopt. Zorg dan wel dat je gevonden wordt door zoekmachines met behulp van Search Engine Optimization (SEO), oftewel zoekmachine-optimalisatie. Of door Search Engine Advertising (SEA), het betaalde adverteergedeelte van zoekmachines. ,,Daar moet je echt goed in zijn, anders kun je het beter uitbesteden. Adverteren via Facebook is daarnaast een goede en goedkope manier om je doelgroep te bereiken."

Juichen

De overdaad aan petten die je moet opzetten als mode-ontwerper schrikt de beste beginneling af. Maar zelfs al heb je een heel team achter je staan: een geflopte kledinglijn kan de beste overkomen. BN'ers als Wendy van Dijk, Judith Osborn, Frank Rijkaard en Regilio Tuur bleken weinig succesvol met hun kledingcollecties. Volgens Hilgers helpt het als je extreem nieuwsgierig bent. ,,Ik had geen enkele ervaring toen ik begon. Daarom ging ik naar beurzen en webwinkelvakdagen en las ik modevakbladen. Via Alibaba-achtige sites kwam ik bij leveranciers en fabrieken terecht. Daar zaten risico's aan, maar die moet je als ondernemer durven nemen. Voor mij was het belangrijk dat ik alles stap voor stap deed."

Zelfs al gaat je eerste collectie direct als een speer, dan is het nog te vroeg om te juichen. ,,Pas als het lukt om tien collecties winstgevend te maken, kun je jezelf succesvol modeontwerper noemen", vertelt Van Driel. ,,Dat komt doordat veel ontwerpers hun eerste collecties vanuit hun eigen smaak ontwerpen. Daarna moet je je inleven in je klant. Dat is niet aan iedereen besteed."

Focus is vooral belangrijk, vindt Petra Bartman. ,,Ik opende een winkel, een webshop en een groothandel. Dat was te veel. Kindermode en volwassen mode zijn twee verschillende werelden, dus ik moest alles - van beursbezoeken tot financiën en marketing - dubbel doen. Damesschoenen voelden meer als mijn passie." Denk vooral niet te rooskleurig over de business, aldus Van Driel. ,,Mode is niet alleen glitter en glamour. Uiteindelijk is het keihard werken."

kledinglijnstarten.nl