Nieuws Marketing

Eigenaar escape room Zwolle geeft Tips & Tricks

Escape rooms hebben te maken met een delicaat evenwicht: Of je werkt met te makkelijke puzzels of het is te moeilijk om de opgaven op te lossen. “We mikken op een slagingsscore tussen de 60 en 80%”, zegt Reinier van der Wal, een van de initiatiefnemers van een nieuwe escape room in Zwolle tegen de Stentor. In deze kamer, die zogenaamd van een 'gekke professor' is, krijg je met een groep een uur de tijd om aan de hand van het oplossen van puzzels te ontsnappen.

Van onze redactie 22 februari 2016

Escape Room Frans Paalman

Maar Van der Wal van AKA Escape Rooms wil wel dat iedereen met een goed gevoel de duistere ruimte verlaat. “Uiteraard houden we de deelnemers tijdens het spel in de gaten met videocamera's, dus mocht er wat dan ook misgaan, dan kunnen we direct ingrijpen. Er is ook een duidelijk aangegeven knop voor de nooduitgang. Als iemand het echt niet meer ziet zitten, dan kan hij of zij op die manier snel en onmiddellijk de spelruimte verlaten. En als de maximaal zes deelnemers niet op eigen kracht binnen een uur de ruimte weten te verlaten, dan verschijnt er een historisch hulpje van de professor om ze op een verrassende manier naar de uitgang te begeleiden”.Elk uur zes mensenAfgezien dat je het niemand toewenst om uren achtereen tevergeefs te ploeteren op puzzels waarop het antwoord niet gevonden wordt, is er ook een economisch belang voor de hulp: Voor elke groep staat een uur in het schema ingepland. Hoewel de nieuwste escape room officieel op 1 maart opent, zijn er nu al aanmeldingen van verschillende groepen.Reinier van der Wal heeft samen met Gerben van Duinen een half jaar van zijn leven gegeven aan de bouw van deze ene escape room. Er bestaan ook plannen voor een puzzelspel, waarbij de deelnemers zogenaamd uit een onderzeeboot moeten ontsnappen. Daarbij krijgen ze vooraf de waarschuwing dat ze nat kunnen worden als ze niet op tijd de loop van het spel naar hun eigen hand weten te zetten. De bouw in een kantoorcomplex aan de Grote Voort vlakbij de Meubelboulevard Zwolle nam meer tijd in beslag dan dat de twee van te voren bedacht hadden.Nog geen duikbootZe zijn zeker van plan om die duikboot en nog een derde escape room in de door hen gehuurde ruimte te bouwen. Het bedenken van de puzzels is een belangrijk deel van het plezier dat ze uit het project krijgen. “Het is niet zoiets als goocheltrucs, die je als illusionist op de markt kunt kopen. Natuurlijk zijn er wel elementen die je eigenlijk in elke escape room tegen komt, maar ook in deze kamer hebben we veel dingen kunnen stoppen die ik nergens heb kunnen ontdekken. Ook niet in Amerika, waar in 2006 de eerste escape room werd gebouwd”.Rienier wil niet te veel kwijt over trucs die je kunt gebruiken om snel door de kamer te komen. “Nee, dan zou de lol er af zijn. We werken veel met cijfersloten, dus het is zaak om daar de nodige gegevens voor bij elkaar te krijgen. En soms moet je dingen omdraaien om verder te komen”, zegt hij met een geheimzinnige glimlach. En ook het laddertje staat er niet zomaar...

Bekijk hier de video:

Foto: Frans Paalman

Tips & TricksVoor nieuwelingen hier wel wat algemene tips die handig zijn in een escape room:• Doorzoek de kamer eerst grondig. Soms zitten oplossingen verstopt in holtes.• Sommige oplossingen zijn pas nodig als je (veel) verder bent in het spel. Het is wel handig om die vast mee te nemen.• Niet alles in een ruimte is ook daadwerkelijk een clou. Sommige dingen zijn er ook bewust neergezet of opgeschreven om je op een dwaalspoor te zetten. Verspil niet te veel tijd aan dingen die eigenlijk geen onderdeel van het spel zijn.• In sommige escape rooms kun je via een luidspreker van een spelleider tips krijgen om verder te komen.• Je kunt een puzzel niet negeren als je hem niet kunt oplosssen, omdat je dan uiteindelijk nog niet uit de kamer kunt.• Onthou hoe dingen stonden voordat je ze gaat verplaatsen. Soms zit het antwoord in de manier waarop voorwerpen geplaatst zijn.• Werk als een team en praat over mogelijke oplossingen.