Peter Minkjan
Deze blog is geschreven door Peter Minkjan, mede-oprichter van 5PM. Dit is het eerste Nederlandse bureau dat zich geheel focust op het benutten van de zakelijke mogelijkheden voor merken en uitgevers op YouTube.
Succes op YouTube is veel moeilijker dan op Facebook en Instagram
Als het over de inzet van marketingkanalen gaat, heeft social media de laatste jaren veruit de meeste aandacht gekregen van ondernemers. Een veelgemaakte fout is dan ook dat YouTube hetzelfde wordt ingezet als Facebook, Instagram, LinkedIn of een ander social platform. Deze aanpak levert geen resultaat op en ondernemers haken na enige tijd teleurgesteld af. Maar wat zij niet weten is dat succes op YouTube een langere aanlooptijd nodig heeft.
Lees ook: Het Brabantse Sendcloud: Europa's nummer 1 verzendplatform
Als je niet bereid bent om enkele maanden te investeren, dan raad ik je aan om er niet aan te beginnen. Echter, voor de doorzetters die YouTube op de juiste manier inzetten wacht een veel grotere beloning dan op social media. Waar een typische social media-post een levensduur van hooguit een paar uur tot een dag heeft, kan je met de juiste YouTube-video’s tot in de lengte der jaren duizenden views scoren. Zie YouTube veel meer als een blog in videovorm, dan als een sociaal netwerk. Je hoeft niet elke dag wat te plaatsen, maar kwaliteitscontent heeft de kans om jarenlang bereik te scoren.
Wat werkt dan wel op YouTube? Langere video’s
Als je bereid bent om de benodigde tijd en moeite te investeren, is het van cruciaal belang om je te verdiepen in welk type video-content scoort. Waar ultrakorte video’s van minder dan een minuut de standaard zijn op andere platformen, kan je daarmee falen op YouTube. Het doel van YouTube is namelijk om te voorspellen welke video’s jij wilt zien, om daarna zoveel mogelijk kijktijd op het platform te realiseren. De video’s en kanalen die daar het meest aan bijdragen worden het meest beloond. Dat betekent dat langere video’s een grotere kans hebben om beter te scoren. Nu hoef je als ondernemer ook echt niet afleveringen van dertig minuten te plaatsen, maar houd vier minuten als minimum aan.
Lees ook: Chantal Janzen over ondernemen, merken en authenticiteit
Via YouTube de zoekresultaten van Google domineren
Wellicht verrassend voor sommigen, maar YouTube is veel meer dan entertainment in de vorm van kattenfilmpjes en vloggers. Kijkers willen niet enkel vermaakt worden op YouTube. De belangrijkste reden om het platform te gebruiken is omdat kijkers actief op zoek zijn naar antwoorden. YouTube is niet voor niks na Google de grootste zoekmachine ter wereld. Alleen al in Nederland zoeken dagelijks honderdduizenden mensen binnen het videoplatform naar video’s. En ook in de Google-zoekresultaten nemen YouTube-video’s een steeds prominentere plek in. Omdat veel merken deze kans nog niet serieus nemen, liggen hier nog volop mogelijkheden om je niche te claimen en de zoekresultaten te domineren.
Drie voorbeelden van succesvolle Nederlandse ondernemers op YouTube
Nu weet je dat YouTube een grotere tijdsinvestering vergt dan social media, dat langere video’s beter scoren dan kortere en dat YouTube enorme kansen biedt als zoekmachine. Nu is het tijd voor inspirerende voorbeelden. Vaak worden dan grote merken met dito budgetten aangehaald, maar dat je ook (of juist) als kleine ondernemer YouTube succesvol kan inzetten, bewijzen deze drie Nederlandse kanalen.
Lees ook: Deze kansen biedt TikTok ondernemers
1. Tuinmanieren: miljoenen views en een goed scorende webshop
Jurgen Smit, ervaren hovenier en auteur, begon enkele jaren geleden het YouTube-kanaal Tuinmanieren. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot hét YouTube-kanaal als het gaat om tuinieren, planten, bloemen en meer. Jurgen geeft in zijn video’s antwoord op alle tuinvragen. Hij vertelt alles over een wintertuin, hij helpt bij snoeien en vertelt precies wat je moet doen in je tuin in elke maand van het jaar. Het resultaat? Het kanaal heeft nu meer dan 31.000 abonnees, genereert miljoenen views op jaarbasis en wellicht het belangrijkste: iedere nieuwe video levert tientallen bestellingen in zijn webshop op.
2. Charlotte Meindersma: hoe juridisch advies geven op YouTube leidt tot zakelijke opdrachten
Een andere expert die YouTube succesvol inzet is Charlotte Meindersma. Zij onderhoudt als jurist een eigen YouTube-kanaal. Hierop plaatst ze per week twee video’s: elke dinsdag een inhoudelijke video over haar vakgebied en iedere vrijdag een persoonlijke vlog. Haar inhoudelijke video’s behandelen actuele juridische onderwerpen en praktische problemen. Deze video’s bieden veel praktische waarde voor degenen die er naar zoeken. In termen van bereik en views zou je kunnen concluderen dat haar inspanningen weinig opleveren met honderden tot enkele duizenden views per video, maar niets is minder waar. Haar kanaal zit in een niche, maar als je met juridische vraagstukken zit kom je vroeg of laat bij haar uit. Haar conversie is naar eigen zeggen dan ook fantastisch, en haar YouTube-kanaal levert meer op dan de ruim 30.000 unieke bezoekers op haar website.
3. Hoe Bart de Pau met taallessen miljoenen mensen bereikt op YouTube
De online taalschool LearnDutch.org van instructeur Bart de Pau uploadt wekelijkse videolessen op YouTube waarmee je de Nederlandse taal kan leren. Deze lessen worden massaal bekeken. In plaats van enkel praktische content, publiceert dit kanaal ook video’s waarin klanten (expats) uitleggen hoe zij de Nederlandse taal en typische Nederlandse gebruiken ervaren. Sommige van deze humoristische video’s zijn meer dan 1 miljoen keer bekeken. In totaal heeft het kanaal meer dan 165.000 abonnees en meer dan 30 miljoen views. De kracht van dit kanaal is dat het niet alleen hun doelgroep helpt, maar ook effectief gebruik maakt van humor en herkenbaarheid; een effectieve mix voor succes op YouTube.
Bovenstaande voorbeelden laten zien dat je ook zonder een groot productiebudget zakelijk kunt scoren met YouTube. Als je wilt doorzetten is de beloning enorm. Je hoeft je niet te gedragen als een influencer (liever niet zelfs). Op welke video’s zitten jouw potentiële klanten te wachten? Beantwoord hun vragen in video’s van enkele minuten. Besteed daarnaast ook aandacht aan het optimaliseren van jouw video’s met de juiste thumbnails, titels en teksten en je bent al verder dan vrijwel al jouw concurrenten.