Nieuws Marketing
Facebook als pressiemiddel

De actie van restaurant Bouvigne Paradijs in Breda, dat op Facebook beelden plaatste van vier gasten die niet hadden afgerekend, heeft succes gehad. 'Een dame uit het gezelschap' kwam de rekening alsnog betalen. "Met fooi," lacht de eigenaar van het Chinees-Japanse eethuis in het AD.
Volgens de klant was er zondagavond sprake van een misverstand en dachten de mensen in het gezelschap van elkaar dat ze de rekening hadden voldaan. Twee van hen liepen naar het toilet, twee anderen gingen naar buiten. Zo was het volgens haar gebeurd.
Steeds rokenDat niemand had afgerekend, hoorde ze pas maandagmorgen. Toen wezen bekenden hen erop dat hun foto op Facebook stond en al door duizenden mensen was gedeeld. De horecaondernemer, die niet met zijn naam in de krant wil, is blij met de 'goede afloop'. "Al heb ik twijfels over het verhaal van de dame. De mensen aan haar tafel gingen steeds roken. Ineens waren ze alle vier weg."
Hoe dan ook blijkt volgens de uitbater 'dat sociale media een succesvol pressiemiddel kunnen zijn in dit soort gevallen'. "Het is voor mij een principekwestie. Dit gebeurt elke maand wel één of twee keer. Nu was ik het beu. Je kunt wel aangifte doen, maar het gaat om zo'n klein bedrag. De politie heeft geen tijd om dat allemaal te gaan onderzoeken."
Het gebeurt volgens mediadeskundigen steeds vaker dat gedupeerden sociale media gebruiken om daders op te sporen.
Politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer begrijpt de facebookacties, maar juicht die niet toe. "Eigenlijk moeten ze zulke videobeelden aan ons geven. Als wij die mensen dan niet kunnen vinden, kunnen we de beelden in overleg met het Openbaar Ministerie alsnog publiceren. Zo hoort het."
Digitale schandpaalHet is volgens Steenmeijer wettelijk verboden om mensen via sociale media ergens van te beschuldigen. "Je nagelt iemand aan de digitale schandpaal. Dat kan grote gevolgen hebben, zeker als het ten onrechte gebeurt. En dat is al vaker voorgekomen."
Restaurant Bouvigne Paradijs wijst erop dat het de gezichten op Facebook had vervaagd en het viertal niet letterlijk had beschuldigd. Het kwartet had 'vergeten te betalen', aldus het bericht. Het restaurant dreigde de gezichten herkenbaar te maken als de rekening niet voor 7 februari zou worden voldaan.
NormenJan van Groesen, voorzitter van de stichting Media-Ombudsman, maakt zich zorgen over acties zoals die van Bouvigne Paradijs. "De eigenaar is blij met zijn publiciteitsactie, het publiek kan het waarschijnlijk ook waarderen, maar het is eigenlijk een schande. Onze normen over privacy zijn echter zo verlaagd, dat niemand zich er nog druk over maakt," denkt Van Groesen.
De deskundige vindt dat juist de vier gasten die op Facebook zijn gezet aangifte zouden moeten doen. "Bijna niemand durft dat nog. Ze zijn bang voor nog meer slechte publiciteit, zelfs als ze niks misdaan hebben."