Nieuws Marketing

Fotograaf maakt fotoserie van kleine ondernemers: 'De laatsten van een tijdperk'

Hun bedrijven zijn oud, hun winkels vol. De liefde voor het vak zit nog altijd diep. Fotograaf Roel van den Broek ging op zoek naar de verdwijnende wereld van de kleine winkelier.

Van onze redactie 6 oktober 2016

Willem Klaaskate Roel van den Broek

Een jaar lang is hij nu met zijn camera op pad. In zijn woonplaats Enschede, maar ook daarbuiten. "De enige beperking die ik mezelf opleg is dat ik er met de fiets naartoe moet kunnen." Meer dan 25 kleine ondernemers fotografeerde hij in hun eigen omgeving, in hun rommelige werkplaatsen en winkeltjes, onder verouderde tl-buizen of bij daglicht, als de laatsten van een tijdperk.

Geheim genootschap

"Bij elke nieuwe foto die ik maakte, viel me op hoeveel ze eigenlijk op elkaar lijken. Ze kennen elkaar niet, of nauwelijks. Maar tegelijk vormen ze een soort geheim genootschap, een stil verbond van mensen die op dezelfde manier hun vak beoefenen. Ik begon me met hen verbonden te voelen. Soms bespeurde ik zelfs een vorm van jaloezie. Zo in het leven staan, met zoveel vakmanschap trouw blijven aan het bedrijf van je ouders of grootouders, diep in m'n hart zou ik dat ook wel willen."

'The Specialists'

De fotoserie, inmiddels met de werktitel 'The Specialists', is zijn meest ambitieuze project tot nu toe. Van den Broek (31) studeerde Fotografie en Grafische Vormgeving aan de AKI.

Het afgelopen jaar bezocht hij klokkenmakers, lijstenmakers, sigarenhandelaren, gitaarbouwers, timmermannen, fietsenmakers, bouwers van blaasinstrumenten en grafisch ontwerpers. Allemaal kregen ze de foto die hij maakte cadeau. Sommigen hingen hem in de etalage, anderen in werkplaats of atelier. Volgend jaar, als de serie compleet is, hoopt hij te exposeren.

Onverwoestbaar optimisme

"Wat deze mensen bindt is een onverwoestbaar optimisme. Ze hebben het vaak moeilijk, knokken voor hun bestaan. Diep in hun hart weten ze misschien ook wel dat de grote ketens het ooit zullen winnen. Maar ze gaan door. Omdat ze niet anders kunnen, omdat hun vaders het zo hebben gedaan en ze toch hopen op betere tijden."

Anne Heutink (53), Radio Heutink licht en geluid Enschede

"We bestaan al 91 jaar. Mijn vader is ooit met de zaak begonnen, in een schuurtje aan de Hengelosestraat. Van hem heb ik het vak geleerd. Natuurlijk is het soms lastig om vol te houden. Veel zaken zoals wij zijn ermee opgehouden. In Enschede zijn we straks de enige. Vooral jezelf blijven, geen gekke dingen doen, daar kom je een heel eind mee. Wij hebben dingen die ze elders niet meer hebben. Ik vind het nog altijd een eer dit werk te kunnen doen."

Willem Klaaskate (64), Klaaskate Klokken Hengelo

"Ik leef met de tijd. Letterlijk. Eigenlijk ben ik altijd met klokken bezig. De oudere types zijn mijn specialiteit. Ik repareer vaak voor musea en instellingen. Klokkenmaken is een vak. Ik heb er een opleiding voor gevolgd. In 1979 ben ik voor mezelf begonnen. Ondanks de digitale revolutie is er nog steeds voldoende werk. Wanneer ik stop? Geen idee. Ik heb geen opvolger. Klokkenmakers houden het lang vol, net als de klokken zelf."

Diane van Weersel (50), Muziekhandel van Weersel Enschede

"Ik ben van de derde generatie. Mijn broer Henry en ik runnen de werkplaats en winkel. Mijn moeder Louise is inmiddels 79, maar verleent nog steeds hand- en spandiensten. Muziek zit ons in de genen. Zolang er gespeeld wordt, zijn er altijd instrumenten nodig. Mijn grootvader is het bedrijf in 1931 in Glanerbrug begonnen. De oorlog was een moeilijke periode, daarna is steeds crescendo gegaan. We hebben een echte klantenkring. De kleinschaligheid is onze kracht."

Nannie Brand (78), Sigarenmagazijn de Oude Markt Enschede

"Ze maken het ons zwaar, heel zwaar. Rokers worden weggezet als criminelen. Toch is het nog altijd mooi om deze winkel te hebben. Hij bestaat al ruim tachtig jaar. Ooit was het een kiosk van de Van Heekfabriek. Mijn man is helaas overleden, maar mijn dochter Natasja (foto) neemt het over. Op dit moment doen we de boel nog samen. Mijn hele leven ligt hier aan de Oude Markt. Hopelijk zal dat nog heel lang zo blijven."