Nieuws Marketing
Franse lekkernij van Zwolse makelij in 'Petit Macaron'
Zijn passie voor chocolade en patisserie komen samen in het van oorsprong Franse koekje, genaamd 'macaron'. Zwollenaar Frank Verreij droomt van een spectaculaire kennismaking met de lekkernij als hij binnenkort zijn winkel Petit Macaron in het voormalige Nowakpand aan de Spoelstraat in Zwolle opent. Zover is het echter nog niet, schrijft de Stentor.

"Ik ben een echte zoetekauw", vertelt Verreij, die in het dagelijks leven als p&o-adviseur bij Landstede werkt. "Ik werk vijftien jaar als p&o'er en al acht jaar bij Landstede. Ik zag mezelf dat niet tot mijn pensioen doen. Als adviseur zeg ik altijd dat mensen hun hart moeten volgen, dus kon ik zelf niet achterblijven."
FinancieringHij wilde in eerste instantie vanuit zijn eigen huis starten en online verkopen. "Maar toen kwam ik in contact met Frans Nowak, de verhuurder van het pand en was de knoop vrij snel doorgehakt."Althans, als hij de financiering rondkrijgt. Daarom is Verreij bij het online platform Lovetofund een crowdfundingsactie gestart. "Mensen kunnen investeren in de vorm van een lening. De investering wordt na drie jaar in zijn geheel terugbetaald, inclusief een rente van vijf procent per jaar. Daarnaast bied ik investeerders nog een aantal leuke extra beloningen, waaronder een feest, korting en gratis deelname aan een workshop."
Tekst gaat verder onder de foto
CrowdfundingcampagneInmiddels is bijna de helft van het doelbedrag geïnvesteerd. De crowdfundingcampagne loopt nog tot 1 november. "Ik hoop dat veel mensen het een leuk project vinden en bereid zijn te investeren. Dan kan op 1 december, voor de feestdagen, de eerste macaronwinkel van Zwolle open gaan."
Super verfijndEn wat kunnen ze dan verwachten? "Een super verfijnd koekje. Bijna een bonbon door de verrassende vulling." En dat maakt hij allemaal zelf. Nu nog in zijn tot professionele keuken omgebouwde slaapkamer, straks in het atelier boven de winkel. "Van amandelen, poedersuiker en eiwit maak ik het beslag. Met kleur- en smaakstoffen worden de macarons in allerlei kleuren gemaakt. Het moet op natuurlijke basis en eetbaar zijn. Ik kan wel met producten als cacaopoeder of biet gaan werken, maar dan krijg je in plaats van donkerbruin een beige kleur. En hoewel biet mooi roodpaars kleurt, proef je dat dan ook in de macaron."De macarons die die Verreij maakt zijn beetgroot. "Dan kun je ze in twee happen eten. En omdat ze handgemaakt zijn, en niet met zo'n spuitmachine zoals grotere producenten doen, kunnen ze enigszins van formaat wisselen. Maar dat laat ook zien dat het ambachtelijk werk is."
Amandelen en chocoladeEn dat kost tijd. De vervaardiging van een soort macaron kost hem ongeveer 1,5 uur werk. "Dus als er straks tien verschillende soorten in de winkel liggen, zit daar vele uren werk in." Dat maakt dat de prijs navenant is, een macaron kost straks ongeveer 1,25 euro. "De verkoopprijs wordt echter ook bepaald door de hoge inkoopprijs van bijvoorbeeld de amandelen en de chocolade die ik gebruik."
ConcurrentieOf de macaronwinkel écht gaat lopen in Zwolle weet hij niet. "In Amsterdam en steden als Antwerpen, Brussel en Parijs zijn ze er dol op. Maar ik kan en wil het assortiment later uitbreiden met bonbons en truffels om het aanbod te verbreden. Ja, op dat gebied is er wel concurrentie in Zwolle, maar ik ga bewust werken met luxere chocolade van het merk Original Beans. Dat is een Nederlands bedrijf dat zelf cacaobonen van hoge kwaliteit opkoopt bij boeren en daarvoor vijf tot zes keer meer betaalt dan de fairtrade-prijs. Daardoor kunnen ze de productie en kwaliteit van die bonen op peil houden." Van de cacaobonen wordt volgens eigen recept bij een producent in Zwitserland chocolade gemaakt.Verreij hoopt op 1 december te kunnen starten. Vooralsnog is Petit Macaron open op donderdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag en op zaterdag de hele dag.