1. Wat heeft Gelderland met de maakindustrie?"Bedrijven zijn nooit zomaar ergens gevestigd. Hun ontstaansgeschiedenis is verbonden met grondstoffen, mensen of omstandigheden van de streek. Ooit kwam bijvoorbeeld de papierindustrie naar de Veluwe, omdat de 80-jarige oorlog import van papier lastig maakte en er op de Veluwe veel stromend water was waarmee molens konden worden aangedreven. Als historica vind ik het belangrijk dat er een verbinding wordt gelegd; van vroeger naar nu."
2. Oude ambachten zijn leuk, maar willen de maakbedrijven ook wel meedoen?"De Maakdagen zijn voortgekomen uit het drie maanden durende project Gemaakt in Gelderland, waarin we vorig jaar 210.000 bezoekers telden. Bedrijven zien steeds meer het nut van openheid naar het publiek toe. Talens in Apeldoorn bijvoorbeeld kreeg vorig jaar 3000 bezoekers over de vloer. Er zijn veel aanmeldingen voor dit jaar. Verspreid over de hele provincie kunnen mensen op 50 locaties terecht."
3. Wat levert het die bedrijven op?"Bedrijven hebben steeds meer oog voor maatschappelijk ondernemen. Ze willen onderdeel zijn van de samenleving rondom zich. Maar natuurlijk zijn er ook commerciële motieven, zoals bekendheid, personeelswerving en afzet. Het grijpt in elkaar. In ieder geval krijgen we veel positieve reacties. Maar als bedrijven eenmaal over de drempel zijn..."
4. Vijftig locaties door de hele provincie op 3 en 4 juni. Hoe werkt dat in de praktijk?"Mensen kunnen op de website www.gemaaktingelderland.nl een keuze maken uit het programma en daar gewoon naartoe gaan."
5. Er komt een evaluatierapport. Waarom en voor wie?"We willen natuurlijk weten wat het resultaat is van alle inspanningen, maar ook de financiers, zoals de provincie en verschillende fondsen willen weten wat er met hun geld is gedaan en of het evenement aanleiding geeft tot een vervolg in de toekomst."
6. Dus er komen ook Maakdagen Gelderland in 2017 en later?"Het is nog wat vroeg om dat al concreet te zeggen, maar het zou best eens kunnen."