Nieuws Marketing

Gert Blom, een eenvoudige jongen met een Michelinster

Amarone (één Michelinster) aan de Meent in Rotterdam bestaat 10 jaar. Het AD blikt terug.

Dénis van Vliet | Foto: Frank de Roo 30 augustus 2016

Chefkok michelinster 1065

Gert Blom heeft nog het blocnotevelletje met de reserveringen van die allereerste avond nog. ,,Ik kneep hem wel even. 's Middags hadden we enorme problemen met de toiletten.''

Op het probleem met dat ene toilet na, dat heel de avond gesloten bleef, verliep de avond zonder problemen. Zoals eigenlijk alle afgelopen tien jaren zonder problemen zijn verlopen. ,,Van de crisis hebben we nooit last gehad. Het zat hier vanaf dag één al vol.''

Chef-eigenaar Blom van Amarone (één Michelinster) aan de Meent in Rotterdam is niet het type kok dat volschiet van een mooi stukje tarbot. Hij is eerder van de school 'doe maar normaal'. Verwacht op de kaart van Amarone geen hippe fusiongerechten of moleculaire experimenten. Klassiek Frans met een moderne twist noemt hij zijn kookstijl zelf. ,,Ik lees weleens interviews met collega's die beweren elke ochtend een omelet met truffel te eten. Ik eet gewoon een boterham met pindakaas.''

GroothedenBlom leerde het vak van grootheden als Robert Kranenborg en Fred Mustert. Hij stond jarenlang achter het fornuis van La Vilette aan de Westblaak. Zijn grote droom was altijd een eigen zaak. Toen een grillroom aan de Meent vrijkwam, greep hij zijn kans. ,,In die tijd was de Meent nog helemaal geen hippe straat. Het zat hier vol met reis- en uitzendbureaus. Mijn toenmalige compagnon Harrie (Baas, red.) en ik zijn eenvoudige jongens: hij komt uit Zeeland en ik uit Bodegraven. We stonden er helemaal niet bij stil dat dit weleens een hotspot kon worden.''

Een jaar na de opening werd het restaurant, dat is vernoemd naar de Italiaanse lievelingswijn van Blom, al bekroond met een Michelinster. ,,Harrie belde: we hebben een ster! Ja, dan zweef je wel eventjes. In november ben ik altijd een beetje gespannen: houden we die ster wel? Hier gaat ook weleens wat mis.''

Na negen jaar verliet Baas vorig jaar Amarone. Andere personeelsleden verlieten de zaak om voor zichzelf te beginnen. ,,Ik ben daar toch wel een beetje trots op. Het geeft aan dat mensen hier wat hebben geleerd. Ik zou het erger vinden als ze weggaan om een carrière als postbezorger te beginnen.''

Een andere opvallendheid is dat Blom goed is in rekenen en het zelfs leuk vind. ,,Dat moet ook wel. We proberen zo min mogelijk te verkwisten: de jus gebruiken we voor een saus, restjes wortels vriezen we in. Bijkomend voordeel is dat je daar creatief van wordt.''

KalfslendeInspiratie voor gerechten vindt hij bij zijn medewerkers. Hij vertelt erover als een muzikant die met zijn bandje een nummer maakt. ,,Ik roep bijvoorbeeld: we moeten iets met kalfslende. De een roept dan 'daar moet koolraap bij', de ander zegt 'pak ook wat baby-paksoi' en weer een ander roept iets over een sausje van cerise.'' Dan, lachend: ,,Dat wil natuurlijk niet altijd zeggen dat het ook slaagt.''

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan kunnen gasten tot het einde van het jaar een zesgangenjubileummenu bestellen. Ook is er een boek waarvan de opbrengsten naar het Leontienhuis in Zevenhuizen gaan, een huis voor mensen met een eetstoornis.

Waarom dat doel? ,,Misschien vanwege de tegenstelling. Ik probeer van eten een feestje te maken, terwijl die mensen ermee worstelen. Eten moet voor hen ook weer een plezier worden.''