Nieuws Marketing

Gert Gesink van metaaldetectorzaak Detect Enschede: 'Goed zoeken is vakmanschap'

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de grootwinkelbedrijven: echte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun product. Zoals Gert Gesink (61) van metaaldetectorzaak Detect uit Enschede.

Van onze redactie 29 april 2016

Gert Gesink Annina Romita

Het arsenaal van Gert Gesink is indrukwekkend. Ietwat verscholen in een oud gebouw achter de drukke Hengelosestraat in Enschede staan tientallen metaaldetectors. Gesink, zelf een schatzoeker, importeert vier wereldwijde topmerken. Detect levert aan winkels, maar ook aan gemeenten, universiteiten, archeologen en particulieren.

Meuk uit China Gesink demonstreert zijn apparaten op een paar schroeven en munten. De metaaldetectoren beginnen luid te zoemen als ze boven het metaal hangen. Gesink: ,,Een goede metaaldetector is tegenwoordig een hightech apparaat met geavanceerde software. Je kunt van alles instellen." Hij laat de meest verkochte metaaldetector zien, die zo'n 1500 euro kost. Hij heeft detectoren van 300 tot bijna 3000 euro. ,,Vergis je niet door meuk uit China te kopen, zo'n metaaldetector reageert op elk stukje ijzer en is dus waardeloos. Waardevolle metalen worden juist vaak gevonden tussen troep of in rommelige grond. 90 procent van het metaal in de grond is ijzer. IJzer heeft een lage geleidingswaarde en de wat betere detector kun je zo instellen dat hij daar niet op aanslaat. Als het stuk niet te groot is, tenminste. Hiermee zou je ook goud kunnen vinden."

Schatten Het woord goud is gevallen. Een leek zal de apparaten van Gesink vooral associëren met schatten. Kent hij dat soort succesverhalen? ,,Zeker, zoiets gebeurt niet alleen maar in tekenfilms. Vooropgesteld: de meeste hobbyisten zoeken naar verloren munten en voorwerpen. Maar ik heb zelf hier vlakbij eens 50 kilo zilver gevonden uit de jaren vijftig en zestig," zegt Gesink. ,,De nabestaanden van een familielid vroegen me naar een huis in Enschede te komen. Ze wisten dat hun dierbare ergens wat begraven had, maar niet waar. Met mijn dieptezoeker vond ik hun zilverwerk en we groeven het uit."

BaronGesink rakelt een andere anekdote op, één die zo in een tekenfilm zou passen. ,,In de jaren negentig stond hier een man met een donkere bril en lange, loden jas voor de deur. Het bleek een baron uit de Achterhoek te zijn. Toen de oorlog uitbrak, en de Duitsers alles leegroofden, begroef hij zijn familiezilver en sieraden bij zijn kasteelwoning. Door omstandigheden, waaronder een ingrijpend motorongeluk, kon hij het niet meer terugvinden. Zelfs het leger werd er bij geroepen. Maar mijn dieptezoeker bood uitkomst. Ik zei: als ik het voor je vind, wil ik een deel. Nee, zonder gekheid, ik wilde alleen een paar mooie foto's. Die staan in mijn boek."Gesink loopt naar zijn boekenkast en haalt zijn boek tevoorschijn, getiteld Handboek voor zoekers. ,,Hier is mijn passie in beschreven. Hoe zoek je gericht, waar let je op, welke apparatuur gebruik je en hoe vind je goede zoekplekken. Goed zoeken is vakmanschap, in het begin vind je niks."

Foto: Annina Romita