Nieuws Marketing
Gilde speelt spel om TenCate keihard
ALMELO - Het persbericht laat er geen misverstand over bestaan. Gilde neemt geen genoegen met de huidige 85,8 procent van de aandelen, die vrijwillig zijn aangeboden door de aandeelhouders. Die aandelen worden aanstaande vrijdag aangekocht.

De laatste 14,2 procent krijgt nog twee weken de tijd om de aandelen aan te bieden. Zo niet, dan volgen er keiharde maatregelen. Gilde dreigt zelfs alle bedrijfsmiddelen van TenCate te verkopen, zodat er uiteindelijk een lege huls overblijft. Het bedrijf zou dan geliquideerd worden. Op de aandeelhoudersvergadering van 7 december vorig jaar werd nog bezworen dat de aandeelhouders tegen dergelijke praktijken beschermd zouden worden.
MinderheidsaandeelhoudersDe huidige deal, met ruim 85 procent, betekent dat de nieuwe eigenaar TenCate niet van de beurs kan halen en dat hij straks te maken krijgt met kritische minderheidsaandeelhouders. Die blijven meekijken met alles wat Gilde doet. Er moeten ook nog steeds aandeelhoudersvergaderingen worden gehouden en jaarcijfers gepubliceerd. Daar voelt Gilde helemaal niets voor, blijkt nu. En het heeft ook met 85,8 procent genoeg mogelijkheden om de minderheid flink dwars te zitten.
Daar wordt in het dinsdagavond laat verschenen persbericht ook mee gedreigd. Verkoop van bedrijfsmiddelen en liquidatie is voor Gilde een reëele optie. Dergelijke constructies leiden meestal tot heftige juridische procedures.
Mes op de keelBovendien hebben de onwillige aandeelhouders het probleem dat ze hun aandelenbezit nauwelijks meer kunnen slijten, omdat beleggers het doorgaans niet prettig vinden om in een bedrijf te stappen waar ze toch bijna niks te vertellen hebben. Gilde zet ze nu dus het mes op de keel.
'Mooie deal'En dat terwijl de overname vorig jaar als een heel mooie deal werd gepresenteerd. In juli kondigde Gilde Buy Out Partners aan TenCate te willen overnemen voor 675 miljoen euro, 24,60 euro per aandeel. In het najaar kwamen er protesten los. De Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) vond dat Loek de Vries en commissaris Egbert ten Cate wel erg veel persoonlijk voordeel zouden halen uit de overname, terwijl deze voor de gewone aandeelhouders minder profijtelijk zou zijn.Er waren geruchten dat andere gegadigden voor overname door de bedrijfstop buiten de deur werden gehouden.
Poolse landdagVervolgens liet de ene na de andere aandeelhouder weten niet te willen verkopen. Een buitengewone vergadering van aandeelhouders op 7 december liep uit op een soort Poolse landdag. Op 16 december bleek dat slechts 60,55 procent van de aandelen te koop was aangeboden. Na een prijsverhoging werd dat 85,8 procent.
Foto: Carlo ter Ellen