Nieuws Marketing

Gouden familiebedrijf met veel pk's

Door gebroeders Wassink gestichte onderneming een van de weinige overgebleven loonbedrijven in regio.

Alphons Weierink Breklenkamp 10 februari 2016

Wassink annina romita

De enorme rode silagewagens van Schuitemaker staan strak in het gelid. Vooraan een reusachtige mestinjecteur op drie meer dan manshoge rubberen luchtbanden. Het zware en kostbare materieel vormt het visitekaartje voor de gasten van Loonbedrijf Wassink die zaterdag ongetwijfeld in grote getale naar het bedrijfsterrein in Breklenkamp zullen komen. Om te zien wat Wassink allemaal in huis heeft. Want het loonbedrijf aan de Hoofdstraat pakt zaterdag uit vanwege het 50-jarig bestaan. De grote feesttent achter op het terrein staat er al.

De kantine van Wassink zit deze dinsdagmorgen helemaal vol. Het is negen uur en dat betekent koffie. Voor de stoere mannen in blauwe overalls. Ze hebben er al een paar uur op zitten. En nee, van naweeën van carnaval hebben zij geen last. De broodtrommels raken zienderogen leger. Waar gewerkt wordt, moet ook worden gegeten.

Start van het bedrijfOok Johan en Theo Wassink laten zich de koffie goed smaken. De twee oprichters van het loonbedrijf, respectievelijk 78 en 71 jaar, zijn er elke dag nog graag even bij. Voor hun zoons Bertil (42) en Stefan (41), inmiddels al weer heel wat jaren verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, is hun aanwezigheid vanzelfsprekend.

Het contrast met het materieel van vandaag de dag is levensgroot. "We begonnen met twee trekkers", blikken de gebroeders Wassink terug. Een Ford en een Deutz. Een van 15 en een van 40 pk. Nu is de kleinste trekker er een van 120 pk en de grootste 360 pk.

ToekomstTheo Wassink werkte in 1966 bij Gerwers in Tilligte toen dit bedrijf alleen met het grondverzetwerk verderging. "Wij kregen de kans het loonbedrijf over te nemen." En met 'wij' bedoelt Theo Wassink ook zijn andere drie broers. "We hadden hier aan de Hoofdstraat een boerderijtje met tien á twaalf koeien. Veel te weinig om er een goed bestaan mee op te bouwen. En met het loonbedrijf zagen wij wel toekomst."

De herinneringen van Theo en Johan Wassink aan 'vroeger' zijn goed. "Het was", vertelt Johan, "in vergelijking met nu vooral een gemoedelijke tijd. Er was nog tijd voor persoonlijke contacten, al moesten we hard werken. Bij het rogge maaien gingen we dag en nacht door. Ik heb meer dan eens op het land in een hok geslapen. En tussen de middag gingen we met de boer naar huis om te eten." Dat is er niet meer bij, geven Stefan en Bertil aan. "Het moet tegenwoordig allemaal snel, het is vaak 'een gejaag' omdat iedereen tegelijk het werk gedaan wil hebben."

ModernWassink heeft zich daar helemaal op ingesteld: met materieel en menskracht. Het loonbedrijf beschikt over de grootste en modernste machines waarvoor geen klus bij welke veehouder ook te veel is. Maar Stefan Wassink prijst zich vooral gelukkig met zijn personeel: twaalf man in vaste dienst en in drukke tijden kan ook een beroep worden gedaan op parttimers. "Allemaal goeie boerenjongens uit de buurt", zegt Bertil. "Uitstekend geschoold, toegerust op hun taak en een prima instelling. Ze kijken niet op een uur. Een aantal heeft zelfs vijftig jaar bij ons gewerkt. Dat zegt toch genoeg."

Wassink is een van de weinig overgebleven loonbedrijven in Noordoost-Twente naast de Werktuig & Bouwdienst in Denekamp, Postel in Tilligte, Poppink in Reutum, Oude Lashof in Rossum en Volker in De Lutte. Allemaal hebben ze hun eigen werkgebied en klanten voor wie ze het jaar door uiteenlopende werkzaamheden verrichten op het boerenland. Van grasmaaien tot inkuilen en van ploegen tot maïs hakselen. Ook Johan en Theo steken nog geregeld hun handen uit de mouwen. Zeker als het druk is springen ze nog graag bij. Met plezier harkt Johan het gras bijeen langs de kanten bij boeren en gaat hij op pad om balen gras in te wikkelen. En Theo vertoont graag zijn specialiteit: het zaaien van gras. "Dat doet hij op het oog", weet zoon Stefan. "Dat doet niemand hem na, zo strak. De boeren kunnen zien wie er geweest is als het gras opkomt. Dat moet Theo geweest zijn, horen we dan."

VooruitgangTheo Wassink lacht. Hij heeft geen gps nodig om zijn werk te doen. Maar vandaag de dag zijn de modernste werktuigen daar wel mee uitgerust. "Dat is de technische vooruitgang in ons werk", stellen Stefan en Bertil vast. In de wetenschap dat de machines niet veel groter meer zullen worden dan ze nu al zijn. De winst zit hem de komende jaren vooral in een verdere verbetering van de technologie en precisie. "Nu al wordt maïs en gras gezaaid met behulp van gps. Een kwestie van goed instellen en rijden maar. De chauffeur hoeft dan niets meer te doen; alleen maar te zitten. En de trekker keren als het nodig is."

De ontwikkelingen maken het werk voor Bertil en Stefan Wassink er niet minder aantrekkelijk op. "Nee hoor", klinkt het in koor. "De vrijheid die we hebben, blijft altijd. Natuurlijk hebben we te maken met verschillende piekmomenten maar tussen de bedrijven door is er ook tijd voor ontspanning in het werk, En het blijft altijd mooi in de natuur." Johan en Theo Wassink glimlachen. Daar hebben zij niets aan toe te voegen.

Foto: Familie Wassink (Annina Romita)