Nieuws Grand Prix Zandvoort

Milieubeweging verliest rechtszaak, groen licht voor Formule 1-race Zandvoort

De Grand Prix in Zandvoort gaat zondag 5 september gewoon door. De rechtbank in Haarlem heeft dinsdagmiddag besloten dat de provinciale vergunning voor het circuit in stand blijft. Het kort geding was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Volgens de milieuclub klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee.

Rodrick de Munnik 31 augustus 2021

Zandvoort grand prix anp 2021

Het schrappen van de Grand Prix zou leiden tot grote economische schade, aldus de rechter. Foto: Remko de Waal/ ANP

Volgens MOB zou de stikstofuitstoot van het evenement veel hoger zijn dan de berekeningen nu aantonen en daardoor veel meer schade aanbrengen aan de natuur rondom het circuit dan nu is berekend. Of dat zo is wordt al in een bodemprocedure uitgezocht, waarin pas na de race uitspraak wordt gedaan.

De voorzieningenrechter wil niet voor de muziek uitlopen en nu al aangeven 'wie er gelijk heeft,' zo schrijft de rechter in een persbericht. De voorzieningenrechter stelt vast dat de standpunten van beide partijen ver uit elkaar liggen en dat aanvullend deskundigenonderzoek nodig is om onduidelijkheid over die verschillende standpunten weg te nemen.

Lees ook: Horeca in Zandvoort blij: amper nog 'zimmer frei' door Grand Prix

'Niet doorgaan Formule 1 leidt tot te grote schade en mogelijk faillissement'

Om te bepalen of een voorlopige voorziening getroffen moet worden vooruitlopend op de beslissing in de bodemprocedure, maakt de voorzieningenrechter een belangenafweging. MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de Formule 1 vrijwel volledig georganiseerd en hier fors in geïnvesteerd. ,,Het niet doorgaan van de Formule 1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort," aldus de rechter.

Ondanks alle ophef over corona, milieu en artiesten is de opbouw gewoon doorgegaan. Foto: Remko de Waal/ANP

Het is voor het eerst in 36 jaar dat op het circuit van Zandvoort Formule 1-races worden gehouden. De race ligt al een tijdje onder vuur. Niet alleen de milieubeweging heeft 'Zandvoort' op de korrel, ook de evenementenbranche. Die vindt dat de regering met twee maten meet omdat de Grand Prix wel doorgang mag vinden terwijl er een ban is op meerdaagse evenementen. Onlangs ontstond ophef omdat eigenaar Prins Bernhard jr. artiesten had gevraagd om gratis op te treden tijdens het evenement.

Lees ook: Max Verstappen-cap 60 euro: de psychologie achter Formule 1-merchandise

De ondernemers in Zandvoort slaken een zucht van verlichting. Eerder werd al duidelijk dat in de hele stad geen vrij bed meer was te vinden en dat de horeca een druk weekend verwacht. Andere ondernemers toonden zich minder optimistisch. ,,De core business ligt op het circuit, daar is volop vermaak, terwijl in het dorp het hele programma is afgelast. Ik hou de ondernemers altijd voor: kijk naar de lange termijn. In 2026 moeten we hier nog steeds de Grand Prix hebben," aldus Peter Tromp, voorzitter van de Ondernemersvereniging Zandvoort.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws