Academy Marketing
Gratis publiciteit? Zo kom je met je bedrijf in de media
Bedrijven die in het nieuws komen worden vaker vertrouwd, hebben beter bezochte websites en groeien daardoor sneller. Toch raakt PR (public relations) nog vaak ondergesneeuwd in de marketingmix van ondernemers. Doodzonde, vindt Aaron Mirck, oprichter van PR-tool Presscloud. Daarom schreef hij het boek ‘Alles Wat PR-bureaus Je Niet Vertellen’ voor ondernemers die hun bedrijf op een slimme manier willen laten groeien. Een tip van de sluier lees je hier.

Wil jij ook aan de slag met PR en zo je onderneming sneller, slimmer en betaalbaarder laten groeien? In onze webshop vind je het boek.
PR voor ondernemers beschikbaar
Mirck werkte als journalist, bij verschillende PR-bureaus en als freelance PR-consultant. “De laatste jaren verzorgde ik de PR voor startups, scale-ups en MKB-bedrijven. Toen zag ik wat een gigantisch effect PR kan hebben op de groei van bedrijven. Een geslaagde mediacampagne met publiciteit in veel relevante kranten of blogs, maakt bedrijven beter vindbaar en laat ze dus sneller groeien.”
Helaas is PR voor veel kleinere bedrijven ontoegankelijk, stelt de auteur. “Bedrijven kunnen geen duur PR-bureau betalen of ze weten niet hoe PR precies werkt. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat iedereen kan leren hoe hij of zij PR inzet. Om ondernemers daarbij te helpen, heb ik dit boek geschreven en samen met de oprichters van onder meer Pockies en Manufy het PR-platform Presscloud opgericht. Zo wordt PR toegankelijk voor iedereen en niet alleen voor grote bedrijven.”
Beter dan online advertenties
“Sommige bedrijven vragen zich nog waarom ze in het nieuws zouden willen komen, in plaats van simpelweg te adverteren op social media. PR heeft een aantal belangrijke voordelen. We vertrouwen traditionele media gelukkig nog steeds veel meer dan social media. Als iets op het journaal te zien was of in de krant te lezen, dan is iets ‘waar’. Het maakt een bedrijf meteen stuk betrouwbaarder. Voor B2B-bedrijven, die een rol als expert willen opbouwen, is dit met name urgent.”
“Daarbij verdien je redactionele aandacht: je maakt content die journalisten relevant vinden en graag met hun doelgroep willen delen. Het stoort de lezer dus ook niet. Daardoor is deze vorm van aandacht gratis, terwijl adverteren op social media best kostbaar kan zijn. PR is daarbij veel duurzamer: wie eenmaal als expert gezien wordt in een bepaald domein, wordt vaker om zijn visie gevraagd.”
Leren denken als een journalist
“PR draait eigenlijk om een principe: leren denken als een journalist. Stel je voor dat je graag aandacht zou willen genereren voor je bedrijf op dit platform, deondernemer.nl. Dan is het nodig om je af te vragen wat de lezers van deze site interessant zouden vinden. In dit geval zijn dat tips, inzichten en inspiratie op het gebied van ondernemen. Maak dus content die aan deze voorwaarden voldoet. Deze content moet objectief zijn – en dus geen reclametekst. Daar gaan veel bedrijven nog wel eens de mist in. Journalisten knappen eropaf als je schrijft dat jouw bedrijf het beste is. Trump-achtige persberichten werken (gelukkig) niet.”
“Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat journalisten – surprise! – net mensen zijn. Ze vinden het niet fijn als je blijft aandringen, nabellen of eindeloos blijft opvolgen. Ik vergelijk het contact met de pers vaak met het daten met een diva. Je bent compleet afhankelijk van de ander, want een journalist kan over alles schrijven wat hij/zij wil. En jij wil dat er een verhaal over jou komt. Daarom is een geduldige, begripvolle en behulpzame houding een goed vertrekpunt.”
Doe het zelf PR
“Vergelijk het schrijven en pitchen van een persbericht met het bouwen van een IKEA-meubel. Sommige mensen zijn heel erg handig en die weten dat in een mum van tijd te fixen. Anderen zijn er een dag of dagdeel zoet mee. Het resultaat is in beide gevallen hetzelfde: een betaalbare boekenkast, die je zelf in elkaar hebt mogen zetten en dus iets meer waardeert.”
“In dit boek vind je tal van praktische voorbeelden, succesvolle PR- cases en complete persberichten. Zo wordt de PR-theorie zo praktisch mogelijk gemaakt. Je ontdekt hoe snelgroeiende bedrijven als Inner Circle en Tentoo succesvol PR inzetten. Ook de PR-strategie van Sprout’s Startup van het Jaar Shypple vind je in dit boek.”
“Daarbij heb ik het aantal jeukwoorden en managementjargon tot een minimum beperkt. Marketingboeken stikken vaak van de buzz-woorden en ingewikkelde, Engelse termen. Dit boek moet zaken verhelderen, niet nog ingewikkelder maken. Ik hoop dat dit boek de beste PR mag zijn voor PR. En misschien wel het eerste marketingboek zonder jeukwoorden.”