Nieuws Marketing

Haaksbergse veren en transportbanden

Haaksbergen heeft er een prachtig maakbedrijf bij. Aan de Metaalstraat 9 huizen sinds kort de zusterbedrijven De Spiraal en transportbandenproducent Tribelt onder één dak in de voormalige timmerfabriek Ter Huurne.

André Scheffers 1 februari 2016

Frielink Spoelder Toma Tudor

Bij de Spiraal worden veren gemaakt voor alle denkbare toepassingen en industrieën. Tribelt produceert metalen transportbanden voor sectoren als de levensmiddelindustrie en de farmaceutische industrie. „Op deze banden worden de knäckerbrödjes van Wasa gebakken”, zegt Frielink en toont een band met de schakels die inderdaad herkenbaar zijn van de achterkant van de wereldberoemde cracker. „Op deze band worden de Hema-worsten gerookt en dit is de band voor de productielijn voor de Sultana-koekjes.” De producten van Tribelt en de Spiraal komen uiteindelijk over de hele wereld terecht. „Van deze transportbanden weten we dat die in Vietnam wordt gebruikt bij de verwerking van pangafilet. De bestemming van de producten uit onze verenfabriek is vaak niet bekend, omdat het meestal onderdelen betreft.”

Nieuwe plekVlak voor de jaarwisseling verhuisden de directeuren René Spoelder en Réne Frielink hun bedrijven van Hengelo naar Haaksbergen. Spoelder is de manager verkoop, Frielink is het operationele brein binnen de onderneming. „We zaten in Hengelo in vijf verschillende panden van ook nog eens vijf verschillende verhuurders”, vertelt René Spoelder. In hun zoektocht naar een ander pand voerde een rondje Twente hen naar deze plek. „Alsof dit pand op maat voor ons was gebouwd. We hebben veel geïnvesteerd in de productiehallen en automatisering. Installatiebedrijf Keizers heeft 36 kilometer elektriciteitskabel aangelegd, maar we hebben geen steen hoeven te verbouwen.” Mede-eigenaar Frielink vertelt dat in de hal aan de linkerzijde van het pand de verenfabriek is ondergebracht. „Aan de andere kant zit Tribelt. Beide bedrijven zijn aan elkaar verbonden met onze centraal gelegen gereedschappenmakerij. Een compleet andere situatie dan we gewend waren en waardoor we verdere plannen voor de toekomst kunnen maken. In totaal beschikken we over 2,6 hectare grondoppervlak. Deze is opgedeeld in ruim 9.000 vierkante meter productieruimte, 2.000 meter opslag, 1.000 meter kantoorruimte en een volledig geautomatiseerde magazijnvoorraad. En er is hiernaast een ruime uitbreidingsmogelijkheid.”

MarktleiderBeide heren kennen elkaar nog van de Twentse voetbalvelden. De 48-jarige Gorenaar Spoelder maakte jarenlang deel uit van ‘de gouden generatie’ van Twenthe Goor en Frielink was in diezelfde periode de ‘nietsontziende stormram’ van Saasveldia. „We hebben menig duel uitgevochten en kwamen elkaar later weer tegen bij een bekende Twentse transportbandenfabrikant. We zagen de boel daar afbrokkelen en zijn onze eigen weg gegaan. Willy Sticker was de laatste eigenaar van de verenfabriek. Van hem hebben wij de Spiraal overgenomen.” De verenfabriek en de transportbanden hebben duidelijke raakvlakken. „Met Tribelt streven we naar een Europees marktleiderschap, met de verenfabriek zijn we al marktleider in Nederland voor wat betreft de industriële veren. De combinatie is uniek en bovendien maken we onze eigen gereedschappen en beschikken we over een modern ingericht meetcentrum.”

RondgangTijdens een rondgang door de bedrijfshallen val je werkelijk van de ene in de andere verbazing. Hier werken bijna 90 mensen, waarvan een deel ploegendiensten draait. Er staan ruim 200 grote en kleinere machines opgesteld. Werknemers zijn intern technisch geschoold - ‘Er is geen school voor verenmakers’ - en ze zijn niet weg te slaan uit het bedrijf. ,,Ik zou niet weten wie hier als laatste is vertrokken. Dat moet die jongen zijn geweest die een tandartsassistente uit Tilburg heeft ontmoet. Tja, dan is de keuze snel gemaakt”, grappen de heren. ,,We hebben zelfs nog iemand van 73 jaar in dienst.”

Foto: Rene Frielink en Rene Spoelder (Toma Tudor)