Nieuws Marketing
Herder start crowdfunding voor adoptieplan schapen
Schaapskooi Vliegbasis Soesterberg wil alle schapen van de kudde laten adopteren, dat schrijft het AD. Herder Ester Floor is vorige maand begonnen met een crowdfundingsactie en inmiddels worden zo’n twintig lammetjes financieel ondersteund. Met de 200 volwassen schapen wil het nog niet zo vlotten.

Floor begrijpt wel waarom de lammetjes populairder zijn. “Zo'n dier is een klein wonder. Het is net een speelgoedknuffel, zó schattig.”
Maar volgens de herder zijn de schapen net zo lief. “Ze zijn heel aaibaar. Soms kun je een schaap beter knuffelen dan een lammetje, want die zijn vaak een beetje bang. Dan duiken ze weg achter hun moeder.”
Een lam adopteren kost 50 en een schaap adopteren 100 euro. Het is een eenmalige gift en het dier blijft voor altijd een beetje van degene die heeft geadopteerd.
Je mag het dier bijvoorbeeld een naam geven, zegt Floor. “Normaal krijgen schapen alleen een nummer. Dat is jammer. Het zijn geen grasmaaiers, maar dieren met een eigen karakter. Nu krijgen geadopteerde dieren namen zoals Rosa, Amour of Storm.” Schapen lopen gemiddeld zo'n acht tot tien jaar mee in de kudde, vertelt Floor.
BetrokkenDe schaapsherder uit Leusden begon op 1 januari met haar man het bedrijf Floor Landschapsbeheer. Haar kudde begraast heidegebieden en bosranden rond Soesterberg, Lage Vuursche en Den Dolder voor opdrachtgevers, zoals het Utrechts Landschap. Maar Floor wil meer maatschappelijke betrokkenheid genereren rondom haar schaapskudde. “Ik krijg veel positieve reacties van mensen, als ze mijn kudde zien. Toen kreeg ik het idee om burgers erbij te gaan betrekken.”
Wie een dier heeft geadopteerd, mag bijvoorbeeld langskomen om het eigen schaap te bekijken. Ook volgt een uitnodiging voor Lammetjesdag, medio maart, om dan met het eigen dier op de foto te gaan. Dit mag ook worden geknuffeld en er zijn de hele dag activiteiten te beleven in de schaapskooi. “Gratis deelnemen aan workshops die we organiseren, zoals schaap scheren en wol vilten, is een ander extraatje.”
De laatste weken worden in de schaapskooi veel lammetjes geboren. De meeste worden meteen na hun geboorte geadopteerd. Er is inmiddels een wachtlijst.
Voor schapen en lammetjes die vorig jaar zijn geboren, is minder belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met de mindere mate van schattigheid, maar ook met prijs, erkent Floor. “Maar je kunt een schaap ook met de hele familie adopteren. Of met de hele klas. Dan ben je meteen een middagje welkom om met de hele groep naar de schaapskooi te komen.”
SubsidiesDe laatste jaren lopen subsidies voor natuurbegrazing vanuit de overheid terug, zegt Floor. Een adoptieprogramma is daarom een goede manier om mensen te betrekken bij de kudde en een extra zakcentje te verdienen.
“Het opbouwen van een kudde van 250 schapen kost gewoon veel geld. Ik ben blij dat mensen me daarmee willen helpen.”