Nieuws Marketing
Het Blokker-roer wordt omgegooid
Alweer verdwijnen bij Blokker 390 banen, en alweer gaan de winkels op de schop. Maar ditmaal grondig. Om te voorkomen dat de huishoudketen V&D achterna gaat, moet Blokker minder op zijn plaaggeest Action gaan lijken, schrijft het AD.

Vorig jaar schrapte Blokker ook al 390 banen en kondigde het een nieuwe winkelformule aan. Maar volgens de nieuwe topman van de onderneming, Rob Heesen, waren die ingrepen 'niet ingrijpend genoeg'. Hij gaat de indeling van de winkels aan een complete metamorfose onderwerpen. Komende 2 jaar wordt elke werkdag een vernieuwde winkel geopend; 450 van de bijna 600 filialen worden 'radicaal omgebouwd'.
Zelfs het bekende, oranje- geblokte logo moet eraan geloven. De letters op de gevels krijgen een modernere uitstraling en de winkels worden luxer. ,,De wereld verandert snel. We moeten scherpere keuzes maken," zegt Heesen. ,,We maken nu een scherpe keuze voor kwaliteit.''
Daarmee neemt Blokker afstand van budgetketen Action, die met zijn goedkope partijen huishoudartikelen afgelopen jaren veel klanten van Blokker afsnoepte.
De nieuwe Blokkers presenteren zich meer als woonwinkels, met nieuwe assortimenten voor categorieën als 'bed & bad', 'koken', 'bakken' en 'tafelen'. Ook komt Blokker met een eigen huismerk, onder meer voor handdoeken en beddengoed.
Verder wordt de webshop vernieuwd, in combinatie met een nieuwe webshopdienst in de winkels. Met de ingrepen is een investering gemoeid van ruim 100 miljoen euro. En ze zijn volgens de directeur hard nodig. ,,De resultaten moeten beter en de kosten moeten lager." Heesen denkt onder meer te kunnen besparen door op rustige dagen minder winkelpersoneel in te zetten.
Vakbond overvallen
De vakbonden werden gisteren overvallen door het nieuws dat opnieuw honderden banen verdwijnen bij Blokker. Een dag eerder zaten ze nog op het hoofdkantoor. ,,Er is met geen woord gerept over deze ingrijpende reorganisatie. Dit nieuws verzwijgen is niet echt een goede basis voor de gesprekken over een sociaal plan," zegt Nico Meijer van FNV. ,,Binnen korte tijd twee forse ingrepen; dat gaat niemand in de koude kleren zitten.''
Bij Blokker werken in totaal circa 7000 mensen. De reorganisatie toont aan dat het nog steeds slecht gaat bij het bedrijf, zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. ,,De filialen lopen nu al niet over van personeel. Dit is echt een poging van Blokker om het hoofd boven water te houden."
De ingrepen zullen daarom naar verwachting ook voor onrust zorgen bij het personeel van de andere ketens van moederbedrijf Blokker Holding, zoals Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos.
Het moederbedrijf is al langer bezig om de kosten terug te brengen en de omzet op te krikken. Het concern belandde in 2014 in de rode cijfers en wil weer winstgevend worden. Eerder dit jaar werden ook al 250 banen geschrapt bij Xenos. Vorig jaar is tuinwinkelketen Tuincentrum Overvecht verkocht en zijn de hoofdkantoren van speelgoedzaken Intertoys en Bart Smit samengevoegd.
Retaildeskundigen zijn echter niet bang dat Blokker V&D achterna gaat. Ze wijzen erop dat de Blokker Holding een zuinig familiebedrijf is met diepe zakken. Een paar jaar verlies betekent niet meteen dat de stekker eruit wordt getrokken, zoals investeringsmaatschappij Sun Capital bij V&D deed.
Thuis
Daarbij zijn de kenners, die donderdag al waren uitgenodigd in de eerste 'nieuwste Blokker' in de Amsterdamse Bilderdijkstraat, positief over de inrichting. Die heeft op het eerste gezicht wel wat weg van de populaire Deense woon- en hebbedingenwinkel Flying Tiger. ,,Blokker heeft met 'thuis' heel duidelijk een domein benoemd waarin het wil uitblinken,'' zegt Cor Molenaar, hoogleraar e-retail aan de Erasmus Universiteit. ,,Geen fietsen meer, geen cd'tjes, alleen maar dingen die je thuis nodig hebt en de beleving die daarbij hoort. Met merken als Wedgwood onderscheidt Blokker zich voortaan meer op kwaliteit.''