Nieuws Marketing

Het wordt gezellig in de topstraat van Haaksbergen

Een leuk pand in Haaksbergen zien voor de kerstdagen en binnen een maand je eigen winkel openen. Esther Vossebeld speelt het klaar met Vita e la Vita, vertaald: wonen en leven.

Van onze redactie 13 januari 2016

Esther Vossebeld Lars Smook

Volgende week woensdag gaan de deuren open van haar nieuwe woonwinkel met alles voor het interieur in landelijke en moderne stijl en daarmee is de Jhr. von Heijdenstraat na de opening van Heppinez eind vorig jaar opnieuw een winkel rijker. „Dit is echt een prachtig pand met een winkelgedeelte, een atelier voor de workshops, keuken met toilet en een ruime kelder voor de opslag. En in een hartstikke gezellige straat. Moet je eens kijken wat een drukte.”

StraatDe Von Heijdenstraat, dat je daar gaat zitten met je winkel, zeiden mensen tegen Esther Vossebeld. Maar volgens de 44-jarige onderneemster is het de enige juiste keuze. „Een pand huren aan de Spoorstraat of de Molenstraat was veel te duur. De eigenaar van dit pand heeft met ons meegedacht en geeft me de kans om als startende ondernemer een winkel in Haaksbergen te beginnen. De huur is op te brengen en als het eens wat minder hard loopt, hoef je niet meteen zenuwachtig te worden. Dit is een topstraat. Van de HOV heb ik nog geen enkele reactie gehad sinds we hier bezig zijn met de inrichting van de winkel.”

Over de Jhr. von Heijdenstraat is al jaren veel te doen. Het straatje achter de Pancratius richting de Brink met z’n oude, karakteristieke panden, heeft sinds de ontwikkelingen van verschillende hopeloos mislukte centrumplannen altijd ter discussie gestaan als volwaardige winkelstraat. In het vorig jaar gelanceerde en ambitieuze project de Nieuwe Winkelstraat, waarmee onder meer de leegstand in het centrum te lijf wordt gegaan, gaat de stuurgroep uit van een compact centrum.

Retaildeal „Maar dat wil niet zeggen dat een Jhr. Von Heijdenstraat niet meetelt”, stelt onafhankelijk voorzitter Nico Temmink van de stuurgroep. „De gemeente Haaksbergen heeft vorig jaar de zogeheten Retaildeal getekend met de minister van Economische Zaken, waarmee men de verplichting is aangegaan beleid te maken op een gezonde toekomt van het dorpscentrum. Maar dat beleid moet nog op papier worden gezet. Daarnaast zijn we met het project de Nieuwe Winkelstraat misschien nog maar voor 30 procent onderweg en duurt het nog wel drie jaar voordat de resultaten daadwerkelijk gestalte krijgen.”

Temmink adviseert alle nieuwkomers - ook die in de Von Heijdenstraat - zo snel mogelijk lid te worden van de HOV, omdat het de belangenvereniging voor de plaatselijke detailhandel is. „Dat kost een paar tientjes per jaar en men blijft daarmee op de hoogte van wat er speelt.”

Esther Vossebeld gaat dat zeker doen en ze zal zich er met haar collega-ondernemers in de straat sterk voor maken dat haar straat tijdens evenementen als de meimarkt wordt betrokken bij die activiteiten. „Tijdens de kerstmarkt stonden we hier met glühwein en oliebollen en we hebben eens gekeken hoe de stroom bezoekers zich voortbeweegt. Die komt niet achter de Pancratius en daar moeten we iets aan doen.”

InrichtingVooralsnog is ze de komende dagen druk met het inrichten van de winkel. Die inrichting is grotendeels door haar man Huub en broer Niels van Niels Brummelhuis Hout gemaakt uit het hout dat is overgebleven van de sloop van de oude boerderij van haar schoonouders in Beckum.

„Dat is bewaard gebleven met het idee dat het altijd nog een keer van pas kan komen”, toont Esther haar toonbank, die uit de gebinten van de oude schuur is gemaakt. „De kasten en tafels die hier komen te staan zijn ook veelal eigen makelij. Die laten we desgewenst op maat maken. Er is een markt voor landelijke stijlen in combinatie met moderne strakke stijlen.”

Volgende week woensdag is de winkel vanaf 09.30 uur de gehele dag geopend.

Foto: Lars Smook