Nieuws Marketing

Hoe zet je een topfestival in elkaar?

Frank Satink (42) komt uit Heino, woont in Zwolle en werkt in Nijverdal, en hij zit tot zijn nek in de muziek. Satink heeft constant zijn 'antenne' aan voor bands, artiesten en eigenlijk voor alles wat met muziek te maken heeft. "Veel muziek luisteren, online dingen bekijken, allerlei bands zien en veel concerten bezoeken", vertelt de winnaar van het IJzeren Podiumdier voor Beste programmeur over zijn hobby, zijn passie en zijn werk. Samen met zakenpartner Rob Telgenkamp heeft Satink Ev'Hands, een bedrijf voor organisatie van festivals of ondersteuning daarvan. "We organiseren een festival zelf, of we worden ingehuurd door een festival." Hoe zet je nu een topfestival in elkaar? Wat maakt het verschil?

Van onze redactie 25 januari 2016

Frank Satink Carlo ter Ellen

"Ieder festival heeft een ander profiel, is van een specifiek soort. Dan kijk ik naar wat het meest urgente programma zou moeten zijn. Urgent in de zin van: welke artiesten wil je daar hebben. Daarom zit ik bovenop de muziek. Ook in de tijdgeest bezien. Wat willen mensen op dat moment? Wat is de doelgroep? Het begint met een leeg vel. Dan maak ik een lange wensenlijst en ga aan de slag. Bij Ribs en Blues in Raalte waren vorig jaar 25 acts. Daarvoor zijn we met zo'n 300 acts aan de slag geweest voordat we het definitieve programma rond hadden."

Boeken en onderhandelenDe acts op het wensenlijstje van Satink gaat hij 'uitzetten', oftewel proberen te boeken. "Bij gevestigde artiesten werkt het zo: Je doet een bod op een band. Zegt de band 'ja', dan zit je er aan vast. Heel simpel. Soms valt er nog wat te onderhandelen." Of het tot onderhandelingen komt, hangt af van geld, faciliteiten, data en of een band bij een ander festival 'exclusief' is en dus niet te boeken is. Kortom, van allerlei dingen.

Ook werkt het omgekeerd. Satink krijgt veel aanbod van bands en artiesten die graag op het festival willen spelen. ,,De meeste bands hebben een vaste prijs. Dus ik weet waar ik over praat als ik een budget heb van een festival om in te vullen. Eerst moet de band natuurlijk wíllen. Vervolgens is er onderhandeling. Daarna maken we de deal. Eric Clapton op Ribs & Blues zou mooi zijn, maar dat gaat niet lukken. Niet haalbaar, want dat kost 1,5 miljoen euro."

Als de artiesten vervolgens nog voorwaarden hebben, zoals toen Solomon Burke honderd rode rozen op het podium wilde hebben bij Ribs en Blues, dan gaat Satink dat regelen. ,,Maar dan is de deal al rond. De afspraken daarna, daar komen we altijd in overleg wel uit. Inmiddels heb ik een groot netwerk. Ik spreek veel bands en managements. Dan gaat afspraken maken gemakkelijker, omdat je mekaar kent."

Puzzelen"Ik werk in een blokkenschema. Een tijdpad van soms wel een jaar vooruit. Als een boeking uit staat' kan er van alles gebeuren. Artiesten kunnen niet, omdat ze een andere agenda hebben. Soms maakt het management een andere keuze. Soms komt in de loop van de tijd een nieuwe artiest op de lijst. Zo is het een grote puzzel om tot een totaalprogramma te komen. Dat is los van mijn eigen smaak. Natuurlijk speelt die ook wel mee, maar wat ik zelf belangrijker vind is dat de goede band op de goede plek terecht komt."

Talentjagen"Dat is het spelletje. Grote namen, die staan als een huis. Maar juist de artiesten daar omheen, dat is een uitdaging. Het is de sport om al in een vroeg stadium afspraken te maken. Liefst als een artiest nog niet zo bekend is. Die moet je dan wel herkennen. Allereerst is dat goedkoper. Als een artiest in de tussentijd bekender wordt, kan zo'n act het evenement opkrikken. Dat is goed voor de artiest en voor het publiek. En het is erg leuk om in een vroeg stadium een band het vertrouwen te geven. Dat heeft me al veel goede contacten opgeleverd. Je bouwt dan eigenlijk samen met het aanstormend talent een reputatie op. Dat geeft een vertrouwensband."

Wat maakt het verschil?"Er zijn veel festivals en poppodia. Wat maakt van een middelmatig evenement een topper? Ik steek er heel veel tijd en energie in. En je moet een goede onderbuik hebben. Aanvoelen wat goed werkt. Bij festivals vind ik het belangrijk dat er beleving en kwaliteit wordt gebracht. Buiten de muziek moet er ook een toffe plek zijn, waar je kan eten en drinken, waar je je jas kwijt kan, waar je gemakkelijk munten haalt, je niet uren in de rij hoeft te staan. Waar je welkom bent en comfortabel. Goed licht en geluid. Als dan de muziek ook nog eens goed is, dan kun je een topbeleving creëren. Ik doe dat in mijn werk niet allemaal zelf, maar elk festival en evenement wordt gedragen door een heel team. Het is heel veel werk. Zeven dagen per week, en niet alleen in kantooruren."

Foto: Carlo ter Ellen