Nieuws Marketing

Horeca Voorne-Putten niet te vergelijken met Rotterdam

De horeca-ondernemers op Voorne-Putten zijn not amused met de constatering dat de regio 'kwalitatief achterblijft bij Rotterdam'. Ze vinden dat die vergelijking mank gaat, zo schrijft het AD.

Claudia Langendoen | Foto: John de Pater 5 september 2016

Terras horeca 1065

De gewraakte kwalificatie komt van de jury van de Terrassentrofee. In tegenstelling tot voorgaande jaren ontbreken in de jaarlijkse AD-test van terrassen ditmaal topnoteringen voor restaurants op het eiland.

Winnaar is café Thoms geworden aan de Rotterdamse Meent. Terrassen buiten de stad kwamen niet hoog in de top voor. Net als - tot nu toe - regionale restaurants ontbreken in de top van een soortgelijke AD-rubriek: De Gouden Pollepel.

De lokale horeca-ondernemers komen tot een eensluidende conclusie: het is appels met peren vergeleken. 'De stad zal altijd hipper blijven', vinden ze.

KwaliteitAls opvallend verschil wordt er door de terrassenjury op gewezen dat de kwaliteit 'de stad' en 'de regio'verdeelt. Samenvattend: buiten Rotterdam blijven restauranthouders steken in ingesleten gewoontes: grote borden friet met saté. Het moet beter wil de regio aansluiten bij nieuwe horeca-ontwikkelingen in de stad die er toppers bij heeft gekregen, aldus de vakjury.

,,De jury mag zich wel eens wat beter verdiepen in de aard van de gebieden rond Rotterdam'', verwoordt eigenares Nelleke Vroombout van eetcafé Merz in Spijkenisse-centrum. ,,Ik vind het een erg simpele conclusie. Wij zijn een forenzenstad met een vrij uniform publiek dat je niet kunt vergelijken met de diversiteit in Rotterdam. Dan kunnen we wel hip gaan lopen doen, maar als er geen behoefte aan is, schiet dat z'n doel voorbij'', verklaart ze de 'behoudendheid'.

Op de kaartHet verfoeide bord patat met saté staat daarom inderdaad op de kaart bij Merz. Net als bij hotel-restaurant Van Marion in Oostvoorne, dat een terras heeft met uitzicht op de industrie en bij De Hoofdwacht in Brielle middenin de historische vesting.

Vele restaurantbezoekers willen juist graag een gewoon sateetje, zo klinkt het. ,,Mensen die over het eiland fietsen, hebben andere behoeften dan het publiek in Rotterdam'', verduidelijkt Jan van Marion van het gelijknamige hotel-restaurant en paviljoen Aan Zee in Oostvoorne.

,,Oké, de horeca is hier wellicht iets conservatiever. Maar zeggen dat wij achterblijven is erg kort door de bocht gesteld. Bij ons strandpaviljoen Aan Zee draait het juist om extra hoge kwaliteit. Zo ook bijvoorbeeld in strandpaviljoen Havana in Rockanje.''

,,De stad zal altijd voorop lopen in trends. Maar hoe dichter je bij de kust komt, hoe hoger de kwaliteit juist weer wordt'', zegt eigenaar Kevin Makkus van grand café Swins bij het strand van Rockanje. ,,Ons terras bij ons andere restaurant, Fortezza in Hellevoetsluis, is onlangs juist als negende geëindigd in eenzelfde verkiezing, de landelijke terrassentest.''

KachelsEn de andere terrassen? Ook die blijven doorontwikkelen, vertellen ondernemers stuk voor stuk. Sebastiaan Vlug van de Hoofdwacht in Brielle: ,,Wij hebben tegenwoordig een volledig overdekt terras met kachels aan de parasols. Je kunt bij ons dus altijd buiten zitten.''

Gerelateerde artikelen:

Gouden Pollepelwinnaar gooide het roer volledig om