Nieuws Marketing
Hornbach wil flink groeien in Nederland
Albrecht Hornbach, topman van het familiebedrijf achter de doe-het-zelfketens, heeft in Amsterdam zijn twaalfde vestiging in Nederland geopend, meldt het Parool. 'Goede concepten verdringen slechte.'

Waar andere doe-het-zelfketens in het verstedelijkte Nederland kleine buurtwinkels openen, gelooft Hornbach onverminderd in groot, groter, grootst. Wat heet: gisteren opende de Duitse bouwmarktketen in Westpoort een vestiging van bijna twintigduizend vierkante meter. Dat zijn vier voetbalvelden. En dat terwijl Hornbach in Zaandam, dertien kilometer verderop, al een filiaal van dertienduizend vierkante meter heeft.
Volgens de speciaal voor de gelegenheid uit Duitsland overgekomen topman Albrecht Hornbach (62) is het einde nog niet in zicht. Hij ziet in Nederland ruimte voor 20 tot 25 vestigingen. Er wordt zelfs hardop gedacht aan Zuidoost, al is het nog zoeken naar een geschikte plek. "In een metropool als Amsterdam is best ruimte voor nóg een Hornbach."
Even eerder heeft hij op de winkelvloer geposeerd met een joekel van een drilboor. Het was een koddig gezicht. De sober geklede directeur van de holding achter 155 bouwmarkten doet in niets denken aan een vooraanstaande zakenman, de leider van een bedrijf dat vorig jaar 3,8 miljard euro heeft omgezet. Op personeelsfeestjes kun je hem en zijn broer gewoon in spijkerbroek aantreffen bij de voetbaltafel, weten ze bij Hornbach Nederland.
Zelf mompelt hij een open deur over zijn zeventienduizend werknemers die elke dag hun stinkende best doen en dat het daarom niet gepast is als één persoon daarvoor de eer opstrijkt. Een klusser lijkt hij ook al niet. "Ik was er ooit één," lacht hij. "Ik ben opgeleid als bouwkundig ingenieur, dus daar ligt het niet aan. Maar het huis is nu op orde, die van de kinderen ook."
Afgekeken van AmerikaSinds 1997 staat hij aan het hoofd van het familiebedrijf, als opvolger van zijn vader. Die maakte het in 1877 als werkplaats van een dakdekker begonnen bedrijf vanaf de jaren zestig tot een doe-het-zelfketen. In 1966 keek Otmar Hornbach in Amerika het idee voor een bouwmarkt af - compleet met tuincentrum, zoals Hornbach dat ook in Westpoort heeft. "Ik meen dat jullie in Nederland voortreffelijke tuincentra hebben. Maar in Duitsland vind je bijna geen bouwmarkt meer zonder."
Nieuw voor deze regio is de drive-in, waar professionele klusjesmannen, maar ook consumenten, hun busjes en aanhangwagens vol kunnen laten gooien. In Duitsland heeft Hornbach ze al sinds 2004. "Klanten komen niet naar een bouwmarkt voor een hamer of een schroevendraaier. Ze willen een hele klus doen en halen het liefst alles in één keer in huis."
Ook Hornbach experimenteert wel met compacte filialen. Maar die zijn onvergelijkbaar met de binnenstedelijke bouwmarkten op winkelformaat die Nederlandse concurrenten als Gamma en Praxis uitproberen. Compact zijn de compacte Hornbachs ook niet, met vierduizend vierkante meter. "Ons hele assortiment moet er gewoon verkrijgbaar zijn. Dat is de hoeksteen van ons concept: voor de hele klus, elk project, in één keer klaar." Wel zijn de compacte filialen een manier om in te spelen op de mogelijkheden die internet biedt om alles precies op maat te bestellen en thuis te bezorgen. "Een deel van de verkoopvloer vervangen we door technologie."
Jongeren klussen minderBouwmarkten in Nederland merken dat jongere generaties minder klussen. Ze hebben er de tijd niet voor of ze hebben het nooit geleerd. Hornbach ondervangt dat door als tussenpersoon op te treden voor professionele klusjesmannen. "Maar met advies en uitleg in de winkel willen we klanten ook blijven inspireren klusjes zelf te doen, ook jongeren."
Dat is ook de achterliggende gedachte van de irritante reclametune van Hornbach die elke tv- of radiospot laat eindigen met 'Jippie-jaja-jippie-jippie-jee'. "Dat is het gevoel van onze klant als hij een klus tot een goed einde heeft gebracht." Hornbach moest wat: de bouwmarkt doet niet aan prijsstunts maar garandeert simpelweg de laagste prijs. Dus adverteren met aanbiedingen is zinloos. En ach, dat het een irritante jengel is, Hornbach vindt het allerminst vervelend. "We zijn blij dat ook de mensen in Amsterdam ons kennen."
Bouwmarkten zuchtten de laatste jaren onder de crisis. Het CBS telde vorig jaar 760 vestigingen terwijl dat er in 2012 nog meer dan 900 waren. De Nederlandse concurrentie waarschuwt voor een overmaat aan bouwmarkten, de markt zou verzadigd zijn. Maar Hornbach trekt zich daar niets van aan. Ook in Duitsland liet de crisis op de woningmarkt zich voelen, maar de omzet van Hornbach stagneerde en liep niet terug. En ook in Nederland is de crisis nu echt achter de rug. "Goede concepten verdringen slechte concepten. Zo zal het altijd gaan."
Gerelateerde artikelen Weg vrij voor vestiging van Hornbach in Enschede'Logisch dat Gamma het in de broek doet' Bouwmarkten in Zwolle blijben Hornbach bestrijden