Nieuws Marketing

Iedereen kan reisagentje spelen dankzij TRVL

De reisindustrie moet hoognodig worden opgeschud, zegt Jochem Wijnands (51). Op website TRVL kan iedereen straks reistips delen en zelf de commissie opstrijken, schrijft Het Parool.

Anouk Vleugels 28 september 2016

Reisagent

Ondernemer Jochem Wijnands lijkt een beetje misplaatst in het statige pand op de Herengracht, waar zijn bedrijf TRVL is gevestigd. Lang haar, baggy broek en blote voeten. "Een mooie werkplek past in mijn bedrijfsfilosofie", begint hij. "Als je de beste mensen aan je start-up wilt binden, moet je iets te bieden hebben. De pingpongtafel komt nog." Toch was het vooral het idee achter TRVL dat zijn team aansprak. Op de website kun je reizen organiseren voor anderen en daar geld mee verdienen. Reisagentje spelen dus.

Om uit te leggen hoe dat werkt, is het handig om te weten hoe de traditionele reisindustrie in elkaar steekt. Wanneer een consument een pakketreis boekt bij een reisagent – een vlucht, hotel en een paar musea bijvoorbeeld – ontvangt die agent een bepaald percentage aan commissie. Bij vluchten is dat minimaal, maar bij hotels kan dat oplopen tot zo’n vijftien procent. Maar wat nou als die agent niet hoeft te werken bij een reisbureau, maar iemand uit je eigen netwerk kan zijn? Je buurman bijvoorbeeld, die al vijf keer door Azië heeft gereisd. Of je vriendin, die altijd de beste budgethotels weet te vinden. Bij TRVL kan dat. De buurman of vriendin stelt via de website een reis samen en als jij die vervolgens boekt, ontvangen zij commissie. Mocht je niemand kennen, dan kun je ook een TRVL-agent kiezen via de site. Of je organiseertje eigen reis en strijkt de commissie op.

Karige service

Het idee ligt zo voor de hand dat je je afvraagt waarom het er nog niet was. Volgens Wijnands heeft hij met TRVL een unieke positie: hij kent de traditionele reisindustrie goed – TRVL begon in 2010 als reismagazine voor de iPad – maar maakt er geen deel van uit. "Aan de ene kant van het spectrum staan de reisbureaus. Die zijn eerder geneigd het bestaande model te verbeteren, dan om iets totaal nieuws neer te zetten. En aan de andere kant staan de consumenten. Die weten niet hoeveel commissie ze betalen voor welke service, dus die herkennen het probleem niet."

Wijnands vergelijkt het met de populaire taxi-app Uber. "Ik maak al jaren gebruik van taxi’s, maar realiseerde me nooit hoe karig de service was. Tot Uber het ineens beter deed, voor minder geld." En dat geldt ook voor de reisindustrie, zegt hij. "Je moet het zo zien: óf je krijgt te weinig service, óf je betaalt te veel. Dat willen wij veranderen."

Airbnb

TRVL werkt onder meer samen met Expedia, Skyscanner en Viator. Samen geven die toegang tot een gigantische hoeveelheid vakantieadressen, vluchten en reisactiviteiten. Piepkleine hotelletjes of obscure musea die niet tot dat aanbod behoren, vallen buiten de boot. Althans, je kunt ze wel opnemen in je reisplan, maar als ze niet zijn aangesloten bij TRVL ontvang je geen commissie. Hoewel Expedia een uitgebreid aanbod hotels en vakantiehuizen heeft, biedt de website geen toegang tot die andere grote speler op de markt: Airbnb.

Maar ook daar is Wijnands mee bezig. "Het is nog niet officieel bevestigd, maar het schijnt dat Airbnb een deel van de vakantieadressen wil ontsluiten via een API: de software die nodig is om systemen onderling te laten communiceren. Dan zouden wij die adressen dus ook kunnen opnemen." TRVL is nu alleen nog te gebruiken door een testgroep. De wereldwijde lancering is gepland voor november. Wijnands doel voor de toekomst? "World domination."

TRVL moet even groot worden als Tripadvisor en Lonely Planet. Is dat een realistische ambitie? Marco van Leeuwen, docent reisindustrie aan de toerismeopleiding NHTV Breda, geeft TRVL het voordeel van de twijfel. "Ik heb de website nog niet kunnen testen, maar het is zeker een interessant idee. Als TRVL een gebruiksvriendelijk platform aanbiedt, dat geen extra gedoe oplevert voor de consument, zou dit best eens veel impact kunnen hebben."

Bijeffecten

Op dit moment is TRVL alleen nog een website, geen app. Die moet er wel komen, zegt Wijnands. "Dan zijn er nog meer mogelijkheden om uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van gerichte informatie. Stel: iemand heeft een reis naar Amsterdam geboekt, maar nog geen activiteiten geregeld. Dan kunnen wij twee weken van tevoren een bericht sturen: ‘Boek nu uw tickets voor het Anne Frank Huis om niet in de rij te hoeven staan.’ En daar verdienen wij, én de TRVL-agent die de boeking heeft geregeld, dan weer commissie mee."

Hij verwacht dat de aangeboden reizen steeds specifieker zullen worden. "Neem Rome. In het begin zullen TRVL-agenten vooral standaardstedentrips aanbieden: routes langs het Pantheon en Colosseum – dat werk. Maar daarna krijgen we ook nichecategorieën: Romereizen voor foodies, bijvoorbeeld. Of voor mensen in een rolstoel."

Mocht TRVL de traditionele reisindustrie inderdaad overhoop halen, wat betekent dat dan? Uberpop was populair bij de consument, maar gecertificeerde taxichauffeurs klaagden over oneerlijke concurrentie. Airbnb helpt veel Amsterdammers aan een extra zakcentje, maar die betalen vaak geen inkomensbelasting. Levert TRVL straks ook vervelende bijeffecten of kwade reisagenten op? Van Leeuwen denkt dat dat wel meevalt. "Reisagenten die in loondienst werken bij een reiswinkel, zoals we die vroeger kenden, zijn er al bijna niet meer. Veel van hen werken nu zelfstandig als mobiele reisagent. Die ontwikkeling was allang ingezet voordat TRVL er was."

Ook Wijnands verwacht geen problemen. "Bestaande reisagenten zijn welkom op ons platform. Ze beschikken al over de kennis en een klantenkring, dus hebben een streepje voor op mensen die dit voor het eerst doen." Of hun bazen ook blij zullen zijn met deze ontwikkeling, valt te bezien. "Dat ligt eraan of ze openstaan voor verandering. Veel van hen vinden ook dat er iets moet veranderen. Zo voorspelde de directeur van Expedia afgelopen lente al dat de reisagent een comeback zou maken, maar dan in een nieuw jasje. Precies wat wij aanbieden dus."