We nemen een kijkje in de ijskeuken, waar de ijsmachine bramenijs draait. Hier geen buizensysteem dat de melk van de melkstal naar de ijsmakerij voert. "Wij halen de melk met emmers uit de tank", vertelt Frans. Per keer gaat het om 70 liter melk, waar vervolgens 140 liter ijs van wordt gemaakt. In de naastgelegen kleine boerderijwinkel opent Hannie de vriezer, om te laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Het is een ruime keuze: wel 25 soorten ijs en nog eens meer dan tien verschillende smaken sorbetijs. "De tijd dat er maar vijf smaken ijs werden gemaakt, ligt ver achter ons. Mensen willen tegenwoordig meer variatie."
Ook restaurants hebben af en toe speciale wensen. "Laatst vroeg restaurant Allerlei uit Den Bosch of we basilicumijs konden maken. Onze stelregel is: 'u vraagt, wij draaien'. We maken op verzoek bijzondere soorten ijs en kunnen snel leveren. En soms doen we inderdaad iets dat niet zo gangbaar is. Daar onderscheid je je mee."
Hoe het allemaal begon?
"Zo'n vijftien jaar geleden, toen de jongste van onze drie kinderen naar school ging, wilde ik er iets bij gaan doen op ons melkveebedrijf. Iets voor mezelf. Dat werd ijs. Ik ben gewoon begonnen, het ging goed en van het een kwam het ander", vertelt Hannie. "In het begin staken we veel tijd in het zoeken naar afnemers van ons ijs; nu komen de klanten naar óns toe." Ze leveren aan verschillende restaurants in de regio, maar ook veel particulieren komen bij de boerderij ijs en yoghurt halen.
De tuin rond de boerderij biedt met verschillende terrassen en zitjes gelegenheid om van een ijsje te genieten.
De mooie rietgedekte boerderij met rood-gele luiken ligt aan het eind van een oprijlaan, een stuk van de doorgaande weg af, aan de rand van Vught. Een paar koeien in de open stal kijkt nieuwsgierig op naar het bezoek. De rest van de dieren loopt verderop in de wei. De melk van de vijftig koeien die 's morgens zijn gemolken, wordt 's middags verwerkt tot ijs. Het overgrote deel van de melk gaat nog steeds richting Campina. De ijsverkoop is een mooie neven-inkomst.
In de winter is het wat rustiger met de ijsverkoop. Daarom ging Hannie tien jaar terug in die periode ook yoghurt maken. "Dat doe ik één dag in de week, inmiddels het hele jaar rond. 'Niks eruit en niks erin' is ons motto voor de yoghurt. Dus: volle verse melk van onze koeien en vers fruit bij de vruchtenyoghurt. Verder niks. Ook het ijs maken we van de verse volle melk, maar daar moet wel suiker en slagroom bijgedaan worden."
Verder werken ze met zo weinig mogelijk toevoegingen. Het verse fruit dat in het ijs verwerkt wordt - een kilo fruit op vijf liter ijs - komt van collega-boerenuit de streek.
Zelf houdt Hannie het meest van het pure melkijs; Frans is groot liefhebber van hun yoghurt-kersenijs. "Dat verkoopt ook als een van de beste. Naast natuurlijk vanille, room en aardbei."